Jakou varnou desku? Plyn, nebo elektřina?

08. 10. 2013
Diskuze (4)
Sdílet

Už tisíce let vaří člověk na ohni. Teprve před sto lety vstoupila do kuchyní elektřina. A od té doby svádějí souboj o přízeň všech kuchařů a kuchařek. Někteří na oheň (dnes reprezentovaný převážně plynem) nedají […]

Už tisíce let vaří člověk na ohni. Teprve před sto lety vstoupila do kuchyní elektřina. A od té doby svádějí souboj o přízeň všech kuchařů a kuchařek. Někteří na oheň (dnes reprezentovaný převážně plynem) nedají dopustit, v poslední době se však objevují stále sofistikovanější technologie, které hrají fanouškům elektřiny do karet. Téměř revoluci způsobila ve vaření indukce. Převálcuje však plyn úplně?

Varné desky nahradily v moderní kuchyni klasické sporáky. Jsou praktické, s řadou užitečných funkcí, které maximálně zpříjemňují vaření. Každý energetický zdroj pak má své výhody i nevýhody, to samé platí pro různé typy varných desek.
Výhodou vaření pomocí elektrické energie je jednoduchost a možnost ovládání pomocí elektroniky, která umožňuje přesné řízení příkonu a různé automatické funkce, u indukčních desek hraje navíc velkou roli jejich rychlost, úspornost a velká míra bezpečnosti.
U plynových desek můžeme mluvit o výhodách v podobě nižších pořizovacích nákladů a prozatím nižších nákladů na plyn, jakož i o okamžité regulaci intenzity tepla/plamene. Jednoznačně nejpoužívanější jsou plynové desky u profesionálních kuchařů.

Volba varné desky je zcela otázkou osobní preference, nicméně pokud je pro nás důležité hledisko úspory energie, účinnosti či bezpečnosti, argumenty hovoří − i přes vyšší pořizovací cenu − pro nákup indukční varné desky. Díky posuvné regulaci navíc můžete ovládat indukční varné zóny rychleji a přesněji. Jednoduchým, jemným pohybem prstu po ovládací ploše okamžitě a plynule snížíte či zvýšíte teplotu na požadovanou intenzitu. Foto: Teka

Volba varné desky je zcela otázkou osobní preference, nicméně pokud je pro nás důležité hledisko úspory energie, účinnosti či bezpečnosti, argumenty hovoří − i přes vyšší pořizovací cenu − pro nákup indukční varné desky. Díky posuvné regulaci navíc můžete ovládat indukční varné zóny rychleji a přesněji. Jednoduchým, jemným pohybem prstu po ovládací ploše okamžitě a plynule snížíte či zvýšíte teplotu na požadovanou intenzitu. Foto: Teka

Jaká jsou specifika jednotlivých typů desek, co všechno při jejich nákupu zvážit a co srovnávat, na to jsme se zeptali produktové specialistky značky Indesit Martiny Křižákové a marketingového ředitele značek Bosch a Siemens Miroslava Veselého.

Výhody indukčních desek
Indukční desky zkracují čas a snižují energetickou náročnost. Vaření na indukci je oproti sklokeramické desce nebo desce s topným tělesem mnohem rychlejší (časová úspora může dosáhnout až 40 %), a tedy energeticky méně náročné. Tím, že dochází k vytvoření elektromagnetického pole mezi nádobou s feromagnetickým dnem a měděnou cívkou umístěnou pod plotnou, se teplo přenáší automaticky do spodní části nádoby namísto klasického ohřívání celé plotny. Navíc dochází k detekci velikosti hrnce a nedochází k ohřevu celé varné zóny i v případě, že je hrnec menší, ale teplo jde přímo do hrnce. Indukční deska tak dokáže využívat až 90 % energie. Indukční zóny, podobně jako plynové, dokážou reagovat okamžitě na snížení nebo naopak zvýšení výkonu, i tím se zkracuje doba vaření a šetří se energie. Deska není během vaření horká, takže nedochází v případě úniku vody nebo potravin z hrnce k napálení na varné plochy a zároveň jejich čištění je mnohem snadnější, protože lze vše ihned setřít bez rizika popálení. Nejnovější desky nabízejí také funkci Booster pro dosažení maximálního výkonu za krátký čas.
Zdroj: Indesit

Indukční desku lze velmi snadno čistit − stačí ji pouze setřít hadříkem. Výhodou technologie je, že se nepřipálí nic, co náhodou při přípravě pokrmu přeteče nebo upadne vedle hrnce na varnou desku. foto: Hotpoint

Indukční desku lze velmi snadno čistit − stačí ji pouze setřít hadříkem. Výhodou technologie je, že se nepřipálí nic, co náhodou při přípravě pokrmu přeteče nebo upadne vedle hrnce na varnou desku. foto: Hotpoint

Dnes je na trhu na výběr z elektrických sklokeramických a indukčních desek, a také plynových varných desek. Je jejich volba skutečně jen otázkou osobní preference, nebo se dá říci, že za určitých podmínek se hodí jeden typ a za jiných zase jiný?

01a_IndesitMartina Křižáková: Jediné omezení je dostupný zdroj energie. První kritérium při výběru je tedy zdroj, který můžeme v daném místě využít. Například novostavby bytů často nenabízejí přívod plynu a možnosti výběru jsou tak zúženy na elektrické typy varných desek. Pokud si můžeme zvolit, pak je to opravdu pouze otázka osobních preferencí.

Jaké jsou výhody indukčních desek oproti běžným elektrickým? A kdy se naopak indukce nevyplatí?
01b_BSH_FOTO3309Miroslav Veselý: Největší výhodou indukční desky oproti běžné elektrické je její vysoká účinnost, úspornost, bezpečnost a možnost téměř okamžité regulace výkonu. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena (která se ale stále snižuje) a nutnost použití speciálního nádobí určeného pro indukční ohřev.
Jelikož má indukční deska samé klady, nelze vyloženě říci, že se někomu nevyplatí. Vzhledem k jejím vyšším pořizovacím nákladům lze ale říci, že se nevyplatí tomu, kdo téměř nevaří (vaří velice málo), jelikož se mu investice do úsporné indukční desky nevrátí v podobě dlouhodobě naspořené energie při vaření.

Pozor! Elektrické varné desky vyžadují silnější elektrický jistič nebo variantu třífázového připojení. To může být například ve starší zástavbě omezující.

Indukční varná deska s variabilními indukčními zónami umožňuje při vaření maximální flexibilitu a univerzálnost − ať už jde o počet, velikost nebo tvar použitého nádobí. Zvládne velmi malé, velké, oválné, dokonce i veliké hrnce na vaření ryb. Můžete také rozšířit dvě vertikálně sousedící zóny do jednoho většího pásma pro jednoduché a rychlé ovládání. Foto: Gorenje

Indukční varná deska s variabilními indukčními zónami umožňuje při vaření maximální flexibilitu a univerzálnost − ať už jde o počet, velikost nebo tvar použitého nádobí. Zvládne velmi malé, velké, oválné, dokonce i veliké hrnce na vaření ryb. Můžete také rozšířit dvě vertikálně sousedící zóny do jednoho většího pásma pro jednoduché a rychlé ovládání. Foto: Gorenje

Je používání indukce bezpečnější?
Martina Křižáková: Ano, výhody indukčních desek se týkají také bezpečnostních prvků. Indukční deska funguje pouze tehdy, pokud detekuje přítomnost správné nádoby na svém povrchu, každá zóna se aktivuje pouze v případě, že má nádoba odpovídající rozměr. Takže se nespustí například v případě, že se na varnou desku položí jiný předmět. Každá zóna je navíc vybavena zařízením, které ji automaticky vypne, pokud je delší dobu ponechána bez úpravy nastavení.

Kdo si neví rady, jestli koupit indukční, elektrickou či plynovou varnou desku, může zvolit některou z kombinovaných varných desek. Foto: Mora

Kdo si neví rady, jestli koupit indukční, elektrickou či plynovou varnou desku, může zvolit některou z kombinovaných varných desek. Foto: Mora

Jak to vidí…

07_MarieJana Chmelíková, redaktorka specializující se na gastronomii
„V současné době mám možnost vařit na dvou sporácích – doma mám klasický plynový a v práci indukční plotnu. Oboje má svoje výhody i nevýhody – na plynový můžete dát jakýkoliv typ nádobí, ale o to hůř se čistí zejména mřížky na něm. V práci mám indukční plotnu, kterou si nemůžu vynachválit. Voda je na ní uvařená rychleji, než v rychlovarné konvici, stejně jako klasická sklokeramická deska se snadno čistí a hlavně sama vybízí k tomu, aby ji člověk jednoduše otřel po každém vaření, aniž by musel cokoliv sundávat. Jako velkou nevýhodu indukční plotny (minimálně té, co mám v práci) ale spatřuji fakt, že na ni nemůžu nic odložit „jen tak“ – doma na ní nechávám chladnout jídlo i krémy, schnout hrnce… A tahle prostě neustále pípá, že na ní něco je, což považuji za nedomyšlenost. O vhodnosti nádobí se zmiňovat asi nemusím. Dlouhodobě přemýšlím, že si domů pořídím indukci – zejména pro její rychlost a energetickou úspornost, nemožnost používat ji jako odkládací plochu mě ale zatím odrazuje.“

Nevýhodou u klasických plynových hořáků je jejich obtížné čištění. Údržba plynové varné desky s povrchem z tvrzeného skla je podstatně jednodušší. Foto: Bosch

Nevýhodou u klasických plynových hořáků je jejich obtížné čištění. Údržba plynové varné desky s povrchem z tvrzeného skla je podstatně jednodušší. Foto: Bosch

K provozu indukční desky jsou nutné určité parametry elektrické sítě tak, že třeba v některých starších domech je nutné udělat určité úpravy. Co by si lidé před nákupem indukční desky měli tedy ověřit?
Martina Křižáková: Je nutné počítat s tím, že elektrické varné desky vyžadují silnější elektrický jistič, většinou 32 A, nebo variantu třífázového připojení. Ve starších domech je toto potřeba zkontrolovat. Pokud si pořizujeme indukční varnou desku, musíme také počítat s nákupem speciálních hrnců s magneticky vodivým dnem, které jsou v dnešní době již běžně dostupné. Žádná jiná omezení nejsou.
Miroslav Veselý: Příkon indukčních varných desek se pohybuje kolem 7 kW a jištění je dobré rozdělit na 2 fáze (asi 2x 16 A). Některé značky nabízejí indukční desky s nižším příkonem, ca. 4,6 kW, kde pak stačí 20A jištění.

Plyn vyrazil do protiútoku a na technologický vývoj elektrických desek reaguje vylepšenou konstrukcí hořáků, například technologií přímého plamene. Hořák, který se skládá z jednoho kusu a velkého množství malých otvorů, umožňuje vertikální šíření plamene a ve srovnání se standardními hořáky s radiálním rozvodem distribuuje teplo rovnoměrně, zkracuje dobu vaření a snižuje spotřebu energie. Pokrmy jsou ohřívány rovnoměrně a nepřipalují se na okrajích. Foto: Hotpoint

Plyn vyrazil do protiútoku a na technologický vývoj elektrických desek reaguje vylepšenou konstrukcí hořáků, například technologií přímého plamene. Hořák, který se skládá z jednoho kusu a velkého množství malých otvorů, umožňuje vertikální šíření plamene a ve srovnání se standardními hořáky s radiálním rozvodem distribuuje teplo rovnoměrně, zkracuje dobu vaření a snižuje spotřebu energie. Pokrmy jsou ohřívány rovnoměrně a nepřipalují se na okrajích. Foto: Hotpoint

Indukce vs. plyn – srovnání časových/energetických úspor

Graf_Hotpoint_Srovnani_indu

Kupujeme plynovou desku
♦ Pokud se rozhodnete pro plynovou desku, při nákupu byste se měli zamyslet nad několika aspekty.
♦ Zkontrolujte, aby byly ve výbavě varné desky trysky odpovídající konkrétnímu druhu plynu, který je v domácnosti, tedy buďto zemní plyn, nebo lahvovaný propan-butan.
♦ Zvažte také způsob konstrukce, která bude odolná i při častém používání, ať už je to konstrukce podpěr hrnců nebo samotných hořáků. Na trhu existuje celá škála nejrůznějších provedení, včetně podpěr hrnců – mohou být umístěny pouze nad hořákem, nebo po celé desce. Druhá varianta je vzhledově velmi robustní, ale může být praktičtější, protože je možné posouvat hrnce po celé ploše varné desky a využít i hluchá místa.
♦ Samozřejmostí by měla být bezpečnostní pojistka plynu, která uzavírá přívod plynu po náhodném zhasnutí plamene. U moderních varných desek také elektrické zapalování přímo v knoflíku.
♦ Povrch plynových hořáků je členitý, s čímž je spojeno jejich obtížnější čištění. Proto si ověřte, zda lze části sporáku jednoduše odebrat a sporák tak půjde snadněji čistit. Někteří výrobci dnes už nabízejí i plynové desky na tvrzeném skle či dokonce sklokeramice, jejichž čištění je výrazně jednodušší.

Foto: Hotpoint

Foto: Hotpoint

Jak si indukce stojí ve srovnání s plynovou deskou? A to i z hlediska pořizovacích a provozních nákladů?
Miroslav Veselý: Plynové hořáky i indukci lze rychle zahřát, snadno a okamžitě regulovat a také okamžitě snížit jejich teplotu. Výhodou plynové desky je nižší pořizovací cena a zatím relativně nízké náklady na plyn. Nevýhodou u klasických plynových hořáků je jejich obtížnější čištění. Indukční desku je možné oproti tomu velmi snadno čistit. Na indukční desce se nepřipálí nic, co náhodou při přípravě pokrmu přeteče nebo upadne vedle hrnce na varnou desku. K čištění stačí varnou desku pouze setřít hadříkem. Další nevýhodou plynu je spalování kyslíku v místnosti a vznik zplodin při hoření.
Martina Křižáková: Srovnání časových i energetických úspor najdete v diagramu na obrázku (na straně 48, pozn. red.). Co se pořizovacích nákladů týče, ještě před několika lety byla indukční technologie velikou novinkou (přestože první indukční desky byly vyrobeny již v 70. letech) a jejich pořizovací cena byla příliš vysoká. Nyní se ceny snížily a indukční varné desky se staly dostupnými pro širokou veřejnost.

foto: thinkstock.cz

foto: thinkstock.cz

Text: Dominika Záveská
Odborná spolupráce: Indesit, Bosch a Siemens
Foto: Thinkstock, archiv firem
Zdroj: časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Kategorie: Kuchyně Spotřebiče
Tagy: chmel elektrina kuchyň plyn prakticky varna deska
Sdílejte článek

Diskuze

  • Perfektní článek, děkuji za něj, usnadnilo nám s manželkou rozhodování co vybrat do nového bydlení, nakonec to vyhrála indukce hlavně protože máme malé děti a člověk nechce aby se spálili.

    Pleskot
  • Já teda zastávám stále plynový sporák protože pro naši domácnost je pořád nejlevnější. Indukční varnou desku plánuji v budoucnu až budeme rekonstruovat kuchyň. Nicméně skvělý článek, určitě se k němu vrátím. 🙂

    slayver
  • Skvělý článek, ale indukci na 220V nebo 380V?
    Prosím o odpověď.
    Děkuji Matušek

    Petr