Chata jako „kostka cukru“ ukrývá tradiční interiér

Nevšední stavba stojí přímo na svahu v srdci lyžařského střediska v rakouském Laterns. Chata připomíná kostku cukru nejen díky svému tvaru, ale také díky struktuře povrchu. Světle šedý příbytek v zimě koresponduje se zasněženými svahy, v létě vyniká uprostřed zelené louky.
Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Klient si přál, aby byla stavba jednoduchá, funkční a odolná – tak, aby se zachovala i pro další generace a aby odolávala povětrnostním podmínkám. Netradiční stavba pochází z dílny architektonického studia Marte.Marte Architekten.

Reklama
Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Přestože stavba je diametrálně odlišná od okolních staveb dřevěnic, nenarušuje přírodní scenérii. Protože se tyčí k obloze z místa, které umožňovalo zasadit stavbu přímo do svahu, nebylo nutné výraznějším způsobem měnit okolní terén. Jediné změny, které byly nezbytné, zahrnovaly výstavbu příjezdové cesty.

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Kompaktní vizuál věžovité stavby je přeťatý terasou, která se jako výsek do celku nachází ve středu a odlehčuje jinak hutnou formu budovy. Čtvercová okna různých rozměrů zkrášlují plášť budovy a zároveň zajišťují dostatečný tok přirozeného světla dovnitř budovy. Kromě toho samozřejmě zajišťují i dostatek fascinujících výhledů na okolní horskou přírodu.

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Vstup je umožněn prostřednictvím příjezdové cesty a „vnášejících se“ schodů, které jsou umístěny v zadní části domu. Schody zároveň vedou přímo na propojené terasy, které jsou chráněny jednoduchým zábradlím. Jediný prvek, který narušuje barevnou a materiálovou celistvost pláště, jsou vchodové dveře z dubového masivu. Na vyvýšeném podlaží (ke kterému přímo vede vchod) najdeme společenský prostor, zatímco intimní prostory se nacházejí na spodním podlaží. Podlaží jsou propojena prostřednictvím spirálovitého schodiště.

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Čtvercová okna, které se zvenku jeví jako neurčité, náhodně rozmístěné otvory, se uvnitř mění na rámy plné nádherných přírodních motivů. Široké dubové rámy oken dodávají interiéru horský charakter. Stěny z pohledového betonu zjemňuje jednoduchý dřevěný nábytek, který poskytuje hřejivý komfort.

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Foto: Marc Lins Photography

Nábytek svým přirozeným vzhledem doplňují i podlahy a dveře z dubového masivu. Jednoduše zařízený interiér nabízí i krb zhotovený z černého kovu, který nenápadně uzavírá interiérovou schéma této nezvyklé chaty.

Text: Anna Martausová
Foto: Marc Lins Photography
Zdroj: homedsgn.com

Komentovat