Domek jako od modeláře

Pro rodinu se třemi dětmi tak akorát – ani moc velký, ani příliš malý, hlavně s terasou a zahradou, kde si mohou děti hrát. A detaily dovedené k dokonalosti modelové železnice, žádné stavbařské „cenťák sem, cenťák tam“. To je výsledek rodinné práce a porozumění s architekty.

Vyhlédli si pozemek nedaleko lesa, kousek od města − pro rodinu se třemi dětmi ideální prostředí. Koupili ho v roce 2008, když čekali to první. S projektem ale nespěchali a to mělo velkou výhodu – s architekty vše dobře promysleli a vyladili do posledního detailu. Projektování věnovali asi dva roky, přibližně stejně dlouho trvala i realizace. Nejstaršímu potomkovi je dnes pět let. „Hrubá stavba byla hotová poměrně rychle, ale dokončování, topení, rozvody, povrchové úpravy, interiéry, ty potřebují čas,“ konstatuje majitel. S architekty Mészárovými se znal už dávno – před lety navrhovali interiér jeho mládeneckého bytu a velmi dobře si rozuměli.

Dřevěný obklad je nádherný, ne každý na něj však přistoupí. Je totiž dražší než omítka a také má vyšší nároky na údržbu. Tento je ošetřen přírodním olejem s UV filtrem, který zabezpečí, že dřevo nezešedne. Nátěr je třeba každý rok až dva obnovovat.

Dřevěný obklad je nádherný, ne každý na něj však přistoupí. Je totiž dražší než omítka a také má vyšší nároky na údržbu. Tento je ošetřen přírodním olejem s UV filtrem, který zabezpečí, že dřevo nezešedne. Nátěr je třeba každý rok až dva obnovovat. FOTO DANO VESELSKÝ

Pod přední terasou je nevelký sklep. Původně tu chtěli udělat technickou místnost přístupnou zvenčí, ale nakonec vznikl tento zahradní domek.

Do detailu sladěná je fasáda – matnou antracitovou barvu mají hliníková okna, oplechování i venkovní žaluzie.

Do detailu sladěná je fasáda – matnou antracitovou barvu mají hliníková okna, oplechování i venkovní žaluzie. FOTO DANO VESELSKÝ

V před L. Přístřešek pro auto ozvláštňuje atypický prvek – sloup ve tvaru písmene V.

V před L. Přístřešek pro auto ozvláštňuje atypický prvek – sloup ve tvaru písmene V. FOTO DANO VESELSKÝ

Zvítězilo L

Ačkoliv po jistou dobu zvažovali i poschoďovou verzi, nakonec se rozhodli pro přízemní dům. „Předtím jsme bydleli ve staré bytovce ve čtvrtém poschodí bez výtahu a měli jsme plné zuby tahání kočárů a nákupů po schodech,“ zdůvodňuje volbu majitelka. Prozíravé bylo, že se obrátili na architekty už při výběru pozemku a ty jim pak pomohli vybrat pro tento účel nejvhodnější typ.

„Dům je tak akorát. Ani velký, ale ani malý, takový přesně pro naši rodinu. Ještě se možná vejde i čtvrté dítě.“

Dům na jižním svahu je orientován přímo ideálně – ramena velkého L se otevírají směrem k nádhernému výhledu na jihovýchodě.

Dům na jižním svahu je orientován přímo ideálně – ramena velkého L se otevírají směrem k nádhernému výhledu na jihovýchodě. FOTO DANO VESELSKÝ

Přímo pro něj pak navrhli dům ve tvaru písmene L, jehož ramena chrání zahradu obrácenou na jih a do údolí. „Dispozičně, funkčně, kompozičně i tvarově je přízemní L mnohem příjemnější než klasický čtvercový bungalov,“ objasňuje architekt Oskar Mészár. Dispozice je tu logická – v jednom křídle je hlavní obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, v druhém ložnice a koupelny (dva dětské pokoje a ložnice rodičů jsou obráceny na jih do zahrady, pokoj pro hosty, koupelny a šatna na sever do ulice). Tam, kde se ramena domu setkávají, vzniklo místo pro odkládací prostory a technickou místnost.

Dispozice domu je logická a přirozená – v jednom křídle je otevřený denní prostor, v druhém „noční zóna“. Od vstupních dveří se otevírá průhled přes celý obytný prostor, ukončený velkým oknem do zahrady.

Dispozice domu je logická a přirozená – v jednom křídle je otevřený denní prostor, v druhém „noční zóna“. Od vstupních dveří se otevírá průhled přes celý obytný prostor, ukončený velkým oknem do zahrady. FOTO DANO VESELSKÝ

Čistou bílou linku s dvířky s lesklým stříkaným povrchem decentně doplnila bílá pracovní deska z umělého kamene (Hi-macs).

Začalo to od podlahy. Nejprve bylo důležité najít vhodné dřevěné parkety – měly být totiž korunou jednoduchého, střídmého interiéru a zapůsobit hned na první pohled. Hledali dlouho, ale nakonec se jim to společně podařilo.

Začalo to od podlahy. Nejprve bylo důležité najít vhodné dřevěné parkety – měly být totiž korunou jednoduchého, střídmého interiéru a zapůsobit hned na první pohled. Hledali dlouho, ale nakonec se jim to společně podařilo. FOTO DANO VESELSKÝ

Parkety s rustikálním nádechem v celkově moderním interiéru vyznívají velmi příjemně.

Zařízení chtěli majitelé úplně jednoduché – v kombinaci šedé a bílé, s několika černými akcenty, tak, aby vyniklo dřevo na podlaze. „Je to takový evergreen, na němž jsme se hned shodli,“ konstatuje Oskar Mészár. Aby dřevěné podlahy, které měly v celém prostoru dominovat, stály za to, dali si na jejich výběru skutečně záležet. 

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

Promyšlený rozpočet

K pozitivům spolupráce patřilo i odpovědné financování. „Bylo super, že investorům nedošly síly a peníze někde v půlce a nedopadlo to tak, jak to často končívá − kompromisy a laciným interiérem,“ chválí architekt. „Jedním z prvních Oskarových návrhů byla nádherná poschoďová vila s galerií a s obytnou plochou asi 280 m²,“ vzpomíná majitel. „Jenže to by skončilo přesně tak, jak jsem nechtěl. Postavili bychom hrubou stavbu a potom bychom hledali, kde je co nejlevnější. Raději jsme se rozhodli pro dům, který nám bude tak akorát stačit, ale dokážeme ho dokončit přesně tak, jak si představujeme.“

Světlo dokáže zázraky. Dalším důležitým úkolem bylo dostat do chodby světlo. Architekti to vyřešili střešním světlíkem. „Prostoru to velmi pomohlo,“ pochvaluje si Oskar Mészár.

Světlo dokáže zázraky. Dalším důležitým úkolem bylo dostat do chodby světlo. Architekti to vyřešili střešním světlíkem. „Prostoru to velmi pomohlo,“ pochvaluje si Oskar Mészár. FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

V chodbě v noční části domu je šestero dveří, což byla pro architekta zajímavá výzva: „Nechtěl jsem, aby to vypadalo jako v hotelu: dveře, zárubně, kousek omítky, zárubně, dveře… Navrhli jsme proto velmi čisté řešení, kde nejsou vidět zárubně a dveře lícují se stěnou. Naštěstí už déle spolupracujeme s firmou, která dokáže realizovat i tyto náročné detaily.“

V chodbě v noční části domu je šestero dveří, což byla pro architekta zajímavá výzva: „Nechtěl jsem, aby to vypadalo jako v hotelu: dveře, zárubně, kousek omítky, zárubně, dveře… Navrhli jsme proto velmi čisté řešení, kde nejsou vidět zárubně a dveře lícují se stěnou. Naštěstí už déle spolupracujeme s firmou, která dokáže realizovat i tyto náročné detaily.“ FOTO DANO VESELSKÝ

Díky lesklému bílému povrchu působí chodba lehce a vzdušně. I když je relativně dlouhá a úzká, nepůsobí stísněně, naopak, je to prostor, který vás zve.

„Dárek“ pro syna

Realizace tohoto domu byla velmi osobní. Postavil ho totiž otec majitele − byl to jeho sen. Přivedl s sebou partu kamarádů – starších pánů – a dva roky strávil stavbou. „Stavěla parta modelářů,“ směje se architekt. Všichni sice měli se stavěním nějaké zkušenosti, ale nebyli to profesionálové. A možná i díky tomu přesně dodržovali technologické postupy. Vyhráli si doslova s každým detailem. „Například dřevěný obklad rozpočítali na milimetry a na nárožích ho zkosili pod úhlem 45°, což se jen tak nevidí. Byl to sice donekonečna autorský dozor, ale zároveň radost, když jsem viděl tu precizní práci,“ pochvaluje si Oskar Mészár. Svépomocnou výstavbou sice moc neušetřili a stavba trvala déle, mnohem důležitější pro majitele ale bylo, že měli vše pod kontrolou.

„Vše je realizováno velmi precizně, rozpočítáno na milimetry, doslova jako by to dělali modeláři.“

Z ložnice rodičů je přístupná koupelna en suite a šatna. A samozřejmě stejně jako ze všech pokojů se z ní dá vyjít přímo na terasu a do zahrady.

Z ložnice rodičů je přístupná koupelna en suite a šatna. A samozřejmě stejně jako ze všech pokojů se z ní dá vyjít přímo na terasu a do zahrady. FOTO DANO VESELSKÝ

Barevná kombinace šedé a bílé, s několika černými detaily a dřevem, je základem všech interiérů, koupelny nevyjímaje. Takový evergreen.

Barevná kombinace šedé a bílé, s několika černými detaily a dřevem, je základem všech interiérů, koupelny nevyjímaje. Takový evergreen. FOTO DANO VESELSKÝ

Pokoj pro hosty nemohl v domě chybět. Primárně je určený a připravený pro návštěvy prarodičů. Majitel ho ovšem využívá i jako pracovnu.

Pokoj pro hosty nemohl v domě chybět. Primárně je určený a připravený pro návštěvy prarodičů. Majitel ho ovšem využívá i jako pracovnu.

Dům v kostce

Projekt: 2009–2011
Realizace: 2011–2013
Autoři: Ing. arch. Lucia Mészárová a Ing. arch. Oskar Mészár
Obvodové zdivo: Heluz Family 50
Stropy: monolitické železobetonové
Fasáda: provětrávaný dřevěný obklad (thermowood – borovice), vícevrstvá omítka (Baumit)
Vytápění: podlahové, plynový kondenzační kotel
Okna a střešní světlík: hliníkové s dvojsklem (Kalypso)

Architekti Oskar Mészár a Lucia Mészárová

Architekti Oskar Mészár a Lucia Mészárová
jsou autory domu i interiéru. Oba se věnují především architektonické tvorbě budov a interiérů. V roce 2010 založili soukromou školu designu, která nabízí vzdělání v oblasti interiérového designu širší veřejnosti.
www.designacademy.sk

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ
ZDROJ časopis HOME

Komentáře

  • Taky si necham jednou postavit.

    Karel Kalafas
  • zdravim niekde kde by som nasiel podorys tohoto domu dakujem

    kamil hudák
    • Dobrý den,

      už jste našel půdorys tohoto domu? Velice by mě zajímal :) Děkuji za info

      Mravec D.

      Dávid Mravec
  • Dobry den mozna blby dotaz, rad bych udelal takovy svetlik ve stropu, neni tam problem s kondezatem z vlhkosti vzduchu? Jinak palec nahoru…

    Petr

Komentovat