Funkčně vyřešený rodinný dům v Lysé nad Labem

„Déja vu je chyba v Matrixu“, vysvětluje jedna z postav stejnojmenného filmu mladému programátorovi, který právě objevuje zákonitosti skutečného světa. Mně se pocit déja vu dostavuje pokaždé, kdy navštívím novou realizaci architektů Jána Stempla a Jana Tesaře. V jejich případě se však v žádném případě nejedná o chybu, ale o pocit „již viděného“ veskrze pozitivní.

S jejich domy je to jako s návratem na oblíbené místo, kde rádi trávíme třeba dovolenou. Rodinné domky této architektonické dvojice se staly jakýmsi trademarkem, obchodní značkou. Zárukou kvality. Jejich domky mají dobrou odezvu i u klientů, proto jich postupně přibývá. „Velmi těžko se nám nějak kreativně reaguje na poptávku klienta, který viděl některý z našich domů a plně mu vyhovuje,“ s úsměvem vysvětluje Ján Stempel, „chtěli by v zásadě to samé, jen s menší nebo větší modifikací“.

Reklama
Garáž není s domem vnitřně propojena: „Hlavně kvůli čerstvému vzduchu jsme si řekli, že tyto hmoty propojit nechceme.“

Garáž není s domem vnitřně propojena: „Hlavně kvůli čerstvému vzduchu jsme si řekli, že tyto hmoty propojit nechceme.“

Podobné to bylo i v tomto případě. „Klient nás oslovil na základě osobní návštěvy rodinného domu ve Vraném nad Vltavou,“ dodává architekt Jan Tesař. Zadání se skládalo zejména z požadavků na nenáročnou výstavbu, údržbu a umírněnou dispozici pro pětičlennou rodinu.

Uliční, severní fasáda domu je střídmá a strohá, dům i díky tomu ze svého okolí okatě nevybočuje.

Uliční, severní fasáda domu je střídmá a strohá, dům i díky tomu ze svého okolí okatě nevybočuje.

Funkčnost v zadání převládala, navržený rodinný dům měl být obrazem investorova jasného přístupu k bydlení: „Dům musí sloužit nám, nikoli my domu!“ Architekti tedy připravili koncept, který přesně takto funguje.

Expresivní členení jižní fasády odráží vnitřní uspořádaní.

Expresivní členení jižní fasády odráží vnitřní uspořádaní.

Objem domu je pomyslně rozdělen na tři části – kvádry. Dominuje obytná část, ke které je přisazená hmota garáže a dřevěná konstrukce pergoly nad terasou. Jednoduché je konstrukční řešení i detaily stavby jsou řešeny tradičně.

Interiér odpovídá celkové koncepci – střídmost, elegance, jednoduchost.

Interiér odpovídá celkové koncepci – střídmost, elegance, jednoduchost.

Přísná dispozice je plně účelná a nabízí na velikost domu komfortní vnitřní prostory. Emoce je potřeba hledat spíše venku. Ale: „Expresivní členění jižní fasády odráží vnitřní uspořádání,“ vysvětluje architekt Stempel.

Zabudované skříně jsou taky jakýmsi interiérovým trademarkem architektů. No a proč ne?

Zabudované skříně jsou taky jakýmsi interiérovým trademarkem architektů. No a proč ne?

„Nějakou dobu jsme žili v Londýně,“ doplňuje sympatický majitel sněhobílé novostavby na svahu s krásným výhledem, „je možné, že jsme si některé anglické standardy zažili natolik, že jsme si je chtěli vzít sebou. Třeba plynový krb, který nám architekti vytrvale vymlouvali,“ vzpomíná s úsměvem. Dům sám o sobě je však velmi racionální, jednoduchý a funkční. Neboli – pro vyznavače harmonie – krásný.

To není obývák, ale budoucí tělocvična, ještě předtím, než se do ní nastěhovaly všechny nástroje.

To není obývák, ale budoucí tělocvična, ještě předtím, než se do ní nastěhovaly všechny nástroje.

Jediný „úlet“ tak představuje místnost od začátku koncipovaná jako tělocvična. „Opravdu jsme to tak chtěli,“ říká pan domácí, když nás pouští do místnosti s ribstoly a běžícím pásem. Není to tak, že bychom postavili dům a pak hledali místnost, kam ty věci na cvičení složíme.“

Zelený a modrý pokoj slouží starším synům, ten nejmladší na kompletní zařízení ještě čeká.

Zelený a modrý pokoj slouží starším synům, ten nejmladší na kompletní zařízení ještě čeká.

Jakožto správní hnidopichové hledáme skryté nedostatky. Marně, dokonce ani majitel není na toto téma příliš sdílný. Ze sympatií k architektům? Nikoli: „Jsme zde opravdu spokojeni. Dalo by se říci, že pokaždé, kdy jsme uvažovali nad tím, zda dát na jejich názor, nebo si prosadit své, zvítězili odborníci – a dnes jsme tomu rádi.“

Do nevelké ložnice rodičů si majitelé nechali navrhnout nábytek na míru – lépe využijí nabízený prostor.

Do nevelké ložnice rodičů si majitelé nechali navrhnout nábytek na míru – lépe využijí nabízený prostor.

Rodinný dům v Lysé nad Labem

Místo: Lysá nad Labem
Architekt: stempel & tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Projekt a výstavba: 2009–13
Pozemek: 736 m2
Zastavěná plocha: 142 m2
Užitná plocha: 176 m2
Celkový objem: 925 m3
Stavba: Cihelný systém POROTHERM Profi
Vytápění: Plynový kotel, podlahové teplovodní (přízemí), radiátory (patro).

TEXT: Matej Šišolák
FOTO: FOTES
ZDROJ: Časopis HOME

Komentovat