Staré letní sídlo v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko přetvořili na minimalistický rodinný dům

Mnozí považují pozemky a staré stavby v chráněných krajinných oblastech za nevýhodnou koupi, nebo přímo vyhozené peníze. V případě, kdy člověk například zdědí takovou nemovitost, obvykle se ji snaží co nejdříve posunout dále, aniž by se potrápil a vymyslel způsob, jak by z ní mohl vytěžit co nejvíce, a v konečném důsledku ji přeměnit na hodnotný objekt pro sebe a svou rodinu.
původní stav

původní stav

Majitel chaty z poloviny minulého století však ve spolupráci s architekty vymyslel způsob, jak přeměnit neatraktivní stavbu na nadčasový minimalistický dům, který nabízí štědrý prostor pro trávení dnů v prostředí nádherné krajinné oblasti.

Reklama
Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

Vzhledem k místním stavebním omezením nepřipadala v úvahu výstavba, která by nějakým způsobem narušovala danosti lokality, nebo přesahovala rozměr již postavené staré chaty. V oblasti platí celkový zákaz nové výstavby. Majitel se tedy rozhodl na ploše původní chaty vybudovat novou stavbu v souladu s lokálními omezeními. Na pomoc si přivolal architekty a spolu vytvořili projekt domu, který nepřesáhl původních 50 m² zastavěné plochy.

Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

Jediná část, která zůstala původní, je garáž, která se v současnosti využívá jako technická místnost. Ostatní části byly nahrazeny novými. Berouce v úvahu svažitý pozemek, architekti se rozhodli pro stavbu stojící na pevných dřevěných nosnících, které jsou zabetonovány v zemi. Určitá část novotvaru tedy stojí na původní garáži, zbytek podpírají zmíněné dřevěné nosníky. Garáž je základem i pro zadní terasu a vchod do domu, které se nacházejí v podstatě na její střeše. Ke vchodu vede dřevěné schodiště umístěné na boku stavby.

Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

Architekti zvolili netradiční šestiúhelníkový tvar, díky kterému dosáhli maximálního vnitřního objemu a zároveň dostatečného prosvětlení prostoru západním sluncem. Navíc takovým způsobem (v kombinaci s velkými prosklenými plochami) zajistili nádherné výhledy do okolí. Montovaný dřevodům je postaven z KLH panelů, které umožňují rychlou a snadnou výstavbu s minimálním odpadem. Stavba je tedy ekonomická a zároveň i ekologická. Objekt je exteriérově obložen modřínovým dřevem, které zapadá do dané výstavby, a díky tomu, že není ošetřeno, bude léty nabývat příznačné patiny a odhalovat postupně krásy procesu stárnutí tohoto oblíbeného druhu dřevěného obkladu.

Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

Foto: Tomáš Rasl

V prvním podlaží najdeme již zmíněnou terasu, vchod, dále velkou obývací místnost spojenou s kuchyní, a prádelnu s toaletou. První a druhé podlaží spojuje centrální točité schodiště z černého kovu. Ve druhém podlaží se nacházejí dvě ložnice, pracovna a koupelna.

rez

Přehled:

Autor: ALT Architekti – Peter Lacko, Filip Tittelbach, Michal Šiška
Typ: Rezidenční privátní stavba
Projekt a realizace: 2010–2011
Lokalita: Zbečno, Křivoklátsko, Česká republika
Plocha pozemku: 1 640 m²
Zastavěná plocha: 50 m²
Podlahová plocha: 94 m²

Text: Anna Martausová
Foto: Tomáš Rasl
Zdroj: archdaily.com, architizer.com

Komentovat