Domek na severní Moravě, kteřý vznikl promyšleným spojením přístavby

Přírodní materiály, neutrální barvy, jednoduchý a čistý interiér – to a mnohem víc ukrývá domek na severní Moravě, který vznikl promyšleným spojením původní části domu a přístavby.
Reklama

FOTO IVETA KOPICOVÁ

Dům slouží rodině už delší dobu, ta se však časem rozrostla o další generaci, čímž se výrazně zvětšily i požadavky na prostor. Aby domek dokázal pohodlně pojmout všechny členy rodiny během jejich návštěv, přibyla v rámci rekonstrukce k původní stavbě přístavba ve formě křídla, terasy a zimní zahrady.

Díky tomu teď dům poskytuje velkorysé společné prostory v podobě jídelny spojené s kuchyní, obývacího pokoje a venkovních prostorů, ale zároveň poskytuje soukromí při příležitostném přespání dětí a vnoučat. V původní části domu jsou umístěny tři ložnice, šatna a hygienické zázemí.

Mezi dvěma z těchto ložnic se nachází taktéž pracovna, která má však obvykle dostatek klidu díky tomu, že ložnice pro hosty nebývají stále obývané. V přistavěné části jsou zmíněné společné prostory, další ložnice s koupelnou je pak v podkroví.

Na dlouhý pracovní ostrůvek opticky navazuje jídelní stů

Na dlouhý pracovní ostrůvek opticky navazuje jídelní stůl, který je taktéž dostatečně dlouhý na to, aby za něj mohlo usednout co nejvíc členů rodiny. Velké okno v jídelně vytváří dojem, že prodloužený prostor pokračuje až do zahrady. FOTO IVETA KOPICOVÁ

Co se týče materiálů, už na první pohled v interiéru dominuje dubové dřevo – využito je jak na podlahy, tak i na stropní obložení, rámy dveří a nábytek. Díky tomu, že dřevo krásně odráží dopadající světlo, celý interiér působí teplým a útulným dojmem.

Při pohledu na způsob užití dřeva vás napadne, že architekti Ivana Dombková a Rostislav Černík opravdu stojí za svými slovy, že mají rádi spojení funkce a vzhledu. Právě funkčnost na míru dělaného zařízení kuchyně, kde každá jeho část slouží nějakému účelu (ať už v podobě úložného prostoru, nebo pracovní desky), je toho důkazem. Kuchyňská linka z dubového masivu se táhne po celém obvodu jedné stěny, což poskytuje dostatek úložného prostoru, a tím pádem dovoluje vypuštění horních skříněk.

Díky tomu působí kuchyň velice moderně a na české poměry netradičně. Samozřejmostí funkční moderní kuchyně je nerezová pracovní deska a ostrůvek. Tak jako i v jiných domácnostech, i tady se stala právě kuchyň epicentrem dění, takže její prostornost je opravdu na místě.

čtecí koutek

V jednotlivých místnostech je možné najít různé jednotící prvky – v tomto čtecím koutku jsou například použity stejné cihlové pásky jako v kuchyni; dalším takovým prvkem jsou černobílé obrazy a kresby. FOTO IVETA KOPICOVÁ

Barevné schéma celého interiéru je poměrně jednoduché – světle hnědá barva dřeva je doplněna dalšími neutrálními barvami, a to zejména šedou a bílou, díky čemuž působí interiér harmonicky a klidně. V domě je však přece jen možno najít i další barvy, a to zejména ve společných prostorech.

Díky velkým skleněným plochám v podobě posuvných dveří a nadstandardně velkého okna v jídelně jsou vidět všechny barvy, kterými hraje zahrada. V jarních a letních měsících se tak stává přirozenou součástí palety barev zelená, na podzim i oranžová, žlutá… Existuje snad lepší malíř než příroda? Za nás určitě ne, proto čím větší výhled na zahradu, tím lépe.

Pohled do obývacího pokoje napovídá, že je místem, kde se schází rodina. K pocitu tepla (domova) přispívají i litinová kamna

Pohled do obývacího pokoje napovídá, že je místem, kde se schází rodina. K pocitu tepla (domova) přispívají i litinová kamna Jotul F 8 TD, která do domu hezky zapadají. FOTO IVETA KOPICOVÁ

Otevřením velkých dveří mezi terasou a jídelnou s kuchyní se navíc mírně mažou hranice mezi venkovním a vnitřním prostorem, a zejména v teplejších měsících se tak rozšiřuje obytný prostor do celé zahrady. I tady pokračuje dominance dřeva, což přidává na pocitu propojenosti interiéru a exteriéru.

O tom, že majitelé zahradu moc rádi využívají, svědčí hned několik zón sloužících k relaxaci a posezení. Výrazným prvkem je dřevěný altánek, který díky tomu, že je zastřešený, slouží v létě i jako pracovní prostor. V něm si majitelé pověsili velký obraz psího miláčka.

venkovní terasa

Využívání venkovních prostorů po většinu roku umožňuje krytá terasa. V letních měsících zase poskytnou přirozenou ochranu před sluncem stromy. FOTO IVETA KOPICOVÁ

Tento dům je důkazem toho, jak klíčová může být role architektů při hledání řešení problému s nedostatkem prostoru, ale i s vytvořením místa, které dokáže poskytnout příjemný a teplý domov bez jeho zahlcení zbytečnými kusy nábytku a dekorací.

Ne okázalost a trendy, ale funkčnost propojená s promyšleným, oku lahodícím designem dělá z tohoto domu jedinečné místo k bydlení.

netypický altánek

Dalším venkovním prostorem, který slouží nejen k relaxaci, ale v letních měsících i jako pracovna, je poměrně netypický altánek. FOTO IVETA KOPICOVÁ

Profil

Majitelé

Stále se aktivně věnují své profesi. Toto je spojeno s každotýdenním vícedenním cestováním. Dům proto slouží jako pevná základna především pro víkendový odpočinek, pro práci z domova a pro chvíle, kdy přijedou i dvě další mladší generace. Každý z trvalých i občasných obyvatel zde pak může trávit čas se svými blízkými. Zároveň dům skýtá oázy klidu a soukromí pro každého.

Nemovitost

Rodinný dům na severní Moravě, užitná plocha 280 m2, novostavba 80 m2

Architekti:

Celou rekonstrukci spojenou s přístavbou domu měli pod palcem architekti Ivana Dombková a Rostislav Černík z ateliéru ID_arch. Společně navrhují a realizují pro své klienty domy a byty již přes dvacet let.

Text: Lucia Blažiová
Foto: Iveta Kopicová
Zdroj: časopis HOME

Reklama

Komentáře

  • Jedním slovem nádhera. Už jsem dlouho neviděl něco tak „moderního“ a přitom neskutečně útulného a hřejivého. Fotky jsme si prohlíželi vícekrát a ke každé jsme s manželkou měli jen slova chvály. Gratuluju majitelům a palec nahoru architektům!

    Marek Mach
  • Jedním slovem super

    Anonym
  • Už na první dojem je to takový „vítací dům“. Úžasné, inspirující, citlivě řešené, používající standardní materiály a přitom moderní. Místo k setkávání i k soukromí uvnitř i na zahradě. Tak ať se dobře bydlí!

    Anonym
  • Kriticky pouze k přístavbě z vnějšího pohledu-nesladěn tvar střechy s původní stavbou.Plochá střecha není to pravé ořechové.Není známa dispozice objektu k posouzení.Interiéry vypadají velice dobře.

    Otto Turza
  • Moc krásná a útulná rekonstrukce. Přímo na jedničku s hvězdičkou. Gratuluji!

    Milena
  • Překrásně přebudované. Gratuluji.. Moc se mi to líbí.

    Rosi

Komentovat