Jak na pěstování cukrových melounů
Jsou sladké, šťavnaté a aromatické. Cukrové melouny se dají vypěstovat i na českých zahradách. A to nejen díky stále teplejším létům. Mezi zahrádkáři jsou stále velmi oblíbené vodní melouny – vyžadují teplo a pravidelnou péči, […]
Jsou sladké, šťavnaté a aromatické. Cukrové melouny se dají vypěstovat i na českých zahradách. A to nejen díky stále teplejším létům.
Mezi zahrádkáři jsou stále velmi oblíbené vodní melouny – vyžadují teplo a pravidelnou péči, přesto se zralých plodů nemusíte v tuzemských podmínkách vždy dočkat. Cukrové melouny vidíte málokde, přitom jejich pěstování je jen o málo náročnější než u okurek nakládaček.
Melouny se dělí do mnoha skupin – kantalupy, honeydew, canary, casaba, Piel de Sapo, charentais… Každá oblast tropů a subtropů pěstuje své místní a oblíbené odrůdy. Plody mají kulatý nebo protáhlý tvar, některé jsou velké jen jako vejce, jiné váží i několik kilogramů. Povrch může být hladký, ale také žebernatý, rýhovaný nebo hustě síťovaný. Stejně tak se liší barva sladké dužniny uvnitř – bývá zelená, bílá, nažloutlá či oranžová.
Příbuzný okurky
Cukrový meloun (Cucumis melo L.) patří do čeledi tykvovité, je příbuzný s okurkami a tykvemi. Pochází z Přední Asie – Iránu a Turecka, dnes je ale rozšířen téměř ve všech teplých oblastech. Jde o liánovitou rostlinu, která se může přichytit svými úponky k opoře. Většinou se ale pěstuje na zemi, podobně jako okurky nakládačky. V paždí střídavě postavených listů vyrůstají jednopohlavní květy – samčí i samičí najdete na jedné rostlině. Stejně jako u okurek má samičí květ melounu malý chlupatý semeník ve tvaru budoucího plodu. Samčí květy jsou na krátkých stopkách. Meloun je hmyzosnubný, včely, vosy i čmeláci ochotně přenáší pyl z květů bohatých na nektar.
Tipy pro pěstování
Melouny mají rády teplo. Ovšem stejné doporučení najdete v návodu jak na rajčata, okurky nebo papriky. I cukrové melouny si tedy zvládnete vypěstovat sami:
-
Pořiďte si vlastní sazenice. Trvá to zhruba šest týdnů, melouny tedy stačí vysévat v první polovině dubna. Použijte k tomu agroperlit nebo výsevní substrát, později je opatrně přepikýrujte do květináčů. Anebo je můžete předpěstovávat přímo v sadbovačích či kelímcích.
-
Vyberte pro meloun plně osluněné místo na zahradě. Rostlinu přihnojte chlévskou mrvou nebo dobře rozloženým kompostem.
-
Ven je vysazujte až v druhé polovině května. Pod melouny můžete položit černou netkanou textilií, není to ale podmínkou.
-
Dodržujte spon 130 x 50 až 60 centimetrů. Sazenice jsou sice při výsadbě malé, ale jde o liánovitou rostlinu, která se rychle rozrůstá. Budou-li melouny blízko u sebe, porost se zahustí, sníží se výnos a také se zkomplikuje sklizeň.
-
Můžete ho pěstovat i v pařeništi, fóliovníku či skleníku. V době kvetení však musíte do těchto prostor zajistit přístup opylovačům – včelám či čmelákům. Vysaďte proto melouny co nejblíže ke dveřím, oni si je najdou.
-
Pravidelně a pečlivě kontrolujte rostliny a zasáhněte při případném výskytu molic nebo svilušek. Meloun není odolný ani k plísni okurkové, pokud ji na listech objevíte, zvolte stejný postřik jako na okurky.
-
Sklízejte až plně vyzrálé plody. Pokud musíte plod utrhnout dříve, nechte jej pár dní dozrát v teple na slunci.
Volte ranné odrůdy
Do tuzemských podmínek odborníci doporučují volit ranné melouny, které mají největší šanci dobře dozrát. Dlouho obchody nabízely pouze odrůdy ANANAS a SOLARTUR, letos si můžete vybírat skoro z desítky.
HALONA F1 je jeden z nejranějších cukrových melounů v sortimentu. Velké a těžké plody, které mohou mít váhu až dva kilogramy, jsou kulovité, s plytkými žebry. Oranžová a sladká dužnina krásně voní a dobře chutná. Melouny dozrávají už v polovině července.
CHARENTAIS je meloun se sytě oranžovou, sladkou a aromatickou dužninou. Menší, kulovité plody bývají na povrchu mírně žebernaté a slabě síťované. Rostlina vyžaduje místo na slunci, ideálně orientované na jih a humózní půdu s dostatkem živin. Tato tradiční francouzská odrůda se pěstuje po celém světě.
EMIR F1 má velké podlouhlé plody na povrchu síťované, bez vystouplých žeber. Sytě růžová dužnina je sladká a aromatická. Může se pěstovat i ve fóliových krytech.
MODEL – melouny této odrůdy sice nezaujmou svým vzhledem, ale jejich chuť je extra výborná. Menší kulovité plody jsou jemně síťované. Jak dozrávají, mění se jejich barva ze zelené na sytě žlutou. Dužninu mají bílo-zelenou a pevnější, díky čemu jsou plody odolnější k přezrávání a můžete je sklízet delší dobu.
EXELOR F1 je cukrový meloun s velkými a kulatými, na povrchu síťovanými plody bez vystouplých žeber, jehož plody dorůstají do hmotnosti až dva kilogramy. Dužninu má zelenavě bílou, pod slupkou sytě zelenou. K přednostem patří velmi sladká a aromatická chuť. Což platí i pro zelenou část pod slupkou, která jinak bývá mdlá.
PETIT GRIS DE RENNES je tradiční francouzská odrůda s plody ploše kulovitého tvaru, které mají šedobílý povrch. Když dozraje, slupka dostane nažloutlou barvu. Trhat byste je však měli v době, kdy začnou měnit barvu, to bývají nejlepší. Mají měkčí, sladkou a aromatickou dužninu.
RICH SWEETNESS je meloun s oválnými plody velkými asi jako větší vejce. Na jedné rostlině se jich však urodí hodně. Slupku mají hladkou, lesklou, vybarvující se ze zelené do červenohnědé barvy, s typickými žlutými pruhy. Dužina je tenčí, sladká a výrazně aromatická.
Jak poznat zralý meloun?
Že meloun na záhonu dozrává, poznáte například podle vůně i změny barvy slupky. Ale orientovat byste se měli hlavně podle stopky, respektive její absence. Všimli jste si, že když koupíte vodní meloun v obchodě, má na plodu stopku většinou esíčkovitě prohnutou? Když ale koupíte meloun cukrový, je vždy bez stopky nebo na plodu zůstává pouze její ustřižený zbytek. U zralého cukrového melounu se totiž začíná sama oddělovat – nejdřív jemně, po okrajích, postupně více. Když do ní jemně ťuknete prstem, oddělí se úplně. Zralý meloun tedy netrháte, jednoduše vám zůstane v ruce.
Peter Gajdoštin, www.dobrasemena.cz