Sklízejte kořen puškvorce
Pokročilý podzim je vhodný pro sklizeň kořenů a oddenků nejrůznějších léčivých rostlin. Patří mezi ně aromatický puškvorec (Acorus calamus), který je tradiční součástí indických a orientálních sladkých jídel anebo domácích žaludečních či bylinných likérů. Oddenky […]
Pokročilý podzim je vhodný pro sklizeň kořenů a oddenků nejrůznějších léčivých rostlin. Patří mezi ně aromatický puškvorec (Acorus calamus), který je tradiční součástí indických a orientálních sladkých jídel anebo domácích žaludečních či bylinných likérů. Oddenky se vyrývají, perou a suší. Někdy se loupají, ale potom není vůně ani chuť tak pronikavá. Nejlepší je sklízet rostliny staré dva až tři roky. Puškvorec najdete volně růst kolem rybníků nebo slepých ramen řek, pěstovat se dá i na zahradě u jezírka. Pokud jej chcete vysadit, zahrabejte asi deseticentimetrové kousky oddenků se základy listových pupenů do bahenní zóny asi deset až dvacet centimetrů hluboko.