Trvanlivé dýně
Dýně nesnesou ani malý pokles teplot pod nulu, proto se musejí včas sklidit. Že jsou dostatečně vyzrálé, poznáte podle zaschlé stopky. Také slupka by měla být pružná, ale tuhá a po zatlačení nehtem prasknout. Správně […]
Dýně nesnesou ani malý pokles teplot pod nulu, proto se musejí včas sklidit. Že jsou dostatečně vyzrálé, poznáte podle zaschlé stopky. Také slupka by měla být pružná, ale tuhá a po zatlačení nehtem prasknout. Správně sklizené dýně vydrží řadu měsíců, klidně až do jara. Musí ale být v chladu a suchu, vhodná je třeba chodba nebo půda. Ve sklepě je na ně příliš vysoká vlhkost, která škodí – slupka může začít hnít, hlavně vespod, kde se dotýká země. Proto je vhodně pokládat dýně do měkkého sena, slámy nebo natrhaných a zmuchlaných novin.