Co dělat v listopadu
– Skliďte poslední kořenovou zeleninu – Vykopejte a založte křen – Vysaďte podzimní česnek – Nahrnkujte si pažitku do kuchyně – Přeneste dovnitř choulostivé rostliny z jezírka – Naposledy posečte trávník – Vyhrabejte prostor pod ovocnými stromy – Napytlujte si listí na výrobu listovky – Využijte poslední dešťovou vodu ze zásob – Pravidelně kontrolujte dozrávající zbytky rajčat a paprik – Naposledy vyplejte a prokopejte jahodiště – Vysazujte podzimní odrůdy česneku – Naplněný kompostér mírně zalijte – Vyčistěte vyryté hlízy jiřinek a mečíků, proschlé je uložte – Dokončete výsadbu trvalek kvetoucích v létě – Přiměřeně zalévejte stálezelené dřeviny a jehličnany – Průběžně kontrolujte nové ovocné i okrasné dřeviny – Vyhrabávejte listí z trávníku – Vysazujte maliníky, které plodí počátkem léta – Dokončujte sklizeň zeleniny ve skleníku – Chraňte nastýlkou keře tymiánu a rozmarýnu – Zalijte stálezelené dřeviny a jehličnany, zvlášť ty nově vysazené – Nakopčete růže kyprou půdou – Vysaďte cibuloviny pro rychlení do nádob – Naposledy posečte trávník – Vyčistěte jezírko od listí – Sázejte poslední cibuloviny – Zryjte a vyplejte záhony po letničkách – Nově zasazené trvalky chraňte listím – Popište a uložte nasbíraná semena rostlin – Sklízejte mišpule a aktinidii, tedy kiwi – Kořenovou zeleninu dejte na zimu do písku – Založte do pařeniště zimní pór a pekingské zelí – Chraňte ovocné stromy, aby je zvěř neokusoval – Vápněte sad – Ošetřete silně napadené broskvoně proti kadeřavosti – Dosušte v troubě poslední vlašské ořechy
Pěstujete hadí mor?
Hadí mor španělský neboli černý kořen je lahůdková zelenina, která se na trhu nenabízí. Pěstuje se na zahradách jako jednoletá rostlina, vysévá se na jaře a sklízí postupně od září do mrazů, v zemi však může […]
Ukládání hlíz a cibulí
Vyryté mečíky případně jiřinky či begónie na záhonech neoklepávejte načisto, ale i se zbytky hlíny je přeneste na chráněné místo. Živiny se tak přesunou do hlíz a cibulí a teprve po dvou až třech týdnech […]
Zelené hnojení nezarývejte
Většina rostlin určená pro zelené hnojení se zarývá právě na podzim, aby se v půdě rozložila. Některé typy aly vydrží i přes zimu, a tak pomohou prokořeněním vrátit kvalitu a strukturu třeba půdě na navážkách a […]
Zalévání pokojových rostlin
Pokojové květiny vstupují do fáze klidu, rostou jen minimálně, aktivita kořenů se výrazně snižuje. Tomu přizpůsobte i množství vody a zalévejte je, až když proschne kořenový bal. Některé pokojovky se ale nyní chystají na květ […]
Žluté jehličí
Jehlice mají životnost pět až sedm let, poté opadají. Někdy však žloutnou rychleji a více, zvlášť uvnitř hustých porostů, za což zpravidla může nedostatek světla například kvůli postavení pergoly, garáže či výsadbě živého plotu. Na […]
Kompost ukládejte po vrstvách
Při kompostování míchejte sušší vrstvy, tedy třeba listí a odkvetlé letničky s těmi, které obsahují více vody – čerstvě posečenou trávou nebo zbytky po sklizni zeleniny. Pokud můžete, vše nasekejte nebo podrťte na menší kousky, proces […]
Užitková zahrada po sklizni
Hluboké celoplošné rytí záhonů na podzim se nedoporučuje, protože při něm dochází k rozkladu základních živin. Je lepší místo jen srovnat a chránit organickým odpadem. Je-li potřeba vápnit, naneste na záhon ještě před zakrytím dolomitický vápenec, […]
Nový trávník
Uvažujete-li o rozšíření trávníku, připravte si místo nyní a na jaře ho zasejte. Prostor zryjte asi do dvaceticentimetrové hloubky, přitom vysbírejte kameny, larvy škůdců i kořeny plevelů či dřevin. Nežádoucí jsou tady i dešťovky, odneste […]
Vyčistěte jezírko
Rozkládající se organická hmota kazí kvalitu vody. Proto hráběmi vytahejte odumřelé zbytky rostlin, případně listí. Pracujte opatrně, abyste nevytrhli nebo nepoškodili jejich pupeny a kořeny na dně. Nevystřihujte ale silnější stébla orobince či rákosu, obstarávají […]
Poslední sklizeň ovoce
Jako poslední ovoce se sklízejí kdoule, které ale stejně musíte nechat ještě několik týdnů dozrát. Nejčastěji se přidávají do džemů, kompotů nebo je nechte zkvasit. Jestliže nemrzne, lze na počátek listopadu odložit trhání zimních odrůd […]