Flóra na zahradě

Image004-11.jpg
Zahrada

Trvanlivé dýně

Dýně nesnesou ani malý pokles teplot pod nulu, proto se musejí včas sklidit. Že jsou dostatečně vyzrálé, poznáte podle zaschlé stopky. Také slupka by měla být pružná, ale tuhá a po zatlačení nehtem prasknout. Správně […]

Image009-7.jpg
Zahrada

Zelené hnojení

Zelené hnojení prospěje sklizeným záhonům nejen v ekozahradě. Pozor ale na správnou volbu plodin. Po brukvovité zelenině, tedy kedlubnách, brokolici, ale i ředkvičkách nikdy nevysévejte hořčici, řepku ani směs s nimi. Shodná čeleď totiž přitahuje […]

Image005-10.jpg
Zahrada

Ořechy do trouby nepatří

Sušit vlašské ořechy v troubě není vhodné, protože se tak jádra příliš seschnou, scvrknou a mohou i žluknout. Jak tedy postupovat správně? Od zelených obalů očištěné ořechy rozložte na lísky, denně je protřásejte, aby osychaly ze […]

Image008-8.jpg
Zahrada

Než začnete se stavbou vysokého záhonu

Najít správné místo pro vysoký záhon a založit ho bývá složitější než u toho v rovině. Jde o stavbu, která na místě vydrží deset i více let. Proto začněte tím, že si nejprve vyznačíte jeho […]

Image015-1.jpg
Zahrada

Řez slivoní

Dřevní pupeny slivoní mají životnost jen rok až dva, proto dochází velmi rychle k vyholování větví. Správný řez je proto nutný. U stromů mladších než pět let se provádí do poloviny září, pak jsou ohroženy […]

Image006-9.jpg
Zahrada

Kdy řízkovat rybízy?

Chcete-li si namnožit a vypěstovat vlastní rybízy, počátkem měsíce ustříhněte u země dlouhé letošní výhony, odstraňte z nich listy a nařežte je na kousky po šesti očkách. Založte je do nakypřeného záhonu tak, aby nad […]

Image011-5.jpg
Zahrada

Listová zelenina

Abyste uchránili listovou zeleninu před prvními mrazíky, přikryjte ji fólií nebo zasypejte listím do výšky asi pěti centimetrů. Tento způsob se osvědčuje hlavně u štěrbáku, jehož hlávky jsou tužší a odolnější než salát. Pekingské nebo […]

Image012-4.jpg
Zahrada

Poslední rajčata

Rajčata, která přirozené dozrají na keři, mají vždy lepší chuť. Červenání dosud zelených plodů můžete urychlit takzvanou čepicí – velký pytel z průhledné plastové fólie navléknete shora na rostlinu a upevněte kolem opěrné tyče. Dosud […]

Image007-8.jpg
Zahrada

Sklizeň koření

Okolky koření, jako jsou fenykl, anýz či kmín, dozrávají postupně – nejprve hlavní, po čase ty ostatní. Tomu přizpůsobte sklizeň. Není možné čekat, až semena zcela dozrají, potom by z květenství vypadala. Okolíky začněte odstřihávat […]

Image003-13.jpg
Zahrada

Dělení reveně

Pokud nyní rozdělíte a zasadíte reveň, v příštím roce už sklidíte několik použitelných řapíků. Dělí se rostliny staré osm až deset let, nová sazenice by měla mít několik pěkně vyvinutých pupenů a váhu vyšší než […]