Flóra na zahradě
Trvanlivé dýně
Dýně nesnesou ani malý pokles teplot pod nulu, proto se musejí včas sklidit. Že jsou dostatečně vyzrálé, poznáte podle zaschlé stopky. Také slupka by měla být pružná, ale tuhá a po zatlačení nehtem prasknout. Správně […]
Zelené hnojení
Zelené hnojení prospěje sklizeným záhonům nejen v ekozahradě. Pozor ale na správnou volbu plodin. Po brukvovité zelenině, tedy kedlubnách, brokolici, ale i ředkvičkách nikdy nevysévejte hořčici, řepku ani směs s nimi. Shodná čeleď totiž přitahuje […]
Ořechy do trouby nepatří
Sušit vlašské ořechy v troubě není vhodné, protože se tak jádra příliš seschnou, scvrknou a mohou i žluknout. Jak tedy postupovat správně? Od zelených obalů očištěné ořechy rozložte na lísky, denně je protřásejte, aby osychaly ze […]
Než začnete se stavbou vysokého záhonu
Najít správné místo pro vysoký záhon a založit ho bývá složitější než u toho v rovině. Jde o stavbu, která na místě vydrží deset i více let. Proto začněte tím, že si nejprve vyznačíte jeho […]
Řez slivoní
Dřevní pupeny slivoní mají životnost jen rok až dva, proto dochází velmi rychle k vyholování větví. Správný řez je proto nutný. U stromů mladších než pět let se provádí do poloviny září, pak jsou ohroženy […]
Kdy řízkovat rybízy?
Chcete-li si namnožit a vypěstovat vlastní rybízy, počátkem měsíce ustříhněte u země dlouhé letošní výhony, odstraňte z nich listy a nařežte je na kousky po šesti očkách. Založte je do nakypřeného záhonu tak, aby nad […]
Listová zelenina
Abyste uchránili listovou zeleninu před prvními mrazíky, přikryjte ji fólií nebo zasypejte listím do výšky asi pěti centimetrů. Tento způsob se osvědčuje hlavně u štěrbáku, jehož hlávky jsou tužší a odolnější než salát. Pekingské nebo […]
Poslední rajčata
Rajčata, která přirozené dozrají na keři, mají vždy lepší chuť. Červenání dosud zelených plodů můžete urychlit takzvanou čepicí – velký pytel z průhledné plastové fólie navléknete shora na rostlinu a upevněte kolem opěrné tyče. Dosud […]
Sklizeň koření
Okolky koření, jako jsou fenykl, anýz či kmín, dozrávají postupně – nejprve hlavní, po čase ty ostatní. Tomu přizpůsobte sklizeň. Není možné čekat, až semena zcela dozrají, potom by z květenství vypadala. Okolíky začněte odstřihávat […]
Dělení reveně
Pokud nyní rozdělíte a zasadíte reveň, v příštím roce už sklidíte několik použitelných řapíků. Dělí se rostliny staré osm až deset let, nová sazenice by měla mít několik pěkně vyvinutých pupenů a váhu vyšší než […]