Flóra na zahradě
Plánujete skalku?
Pokud toužíte po skalce či suché zídce, podzimní termín je pro stavbu nejlepší. Do jara si kameny i substrát dobře sednou, díky čemuž se zbavíte případných vzduchových kapes. Na jaře už vám bude dělat radost […]
Pěstujete artyčoky?
Tuto teplomilnou zeleninu paradoxně neohrožuje chladno, ale spíš zimní vlhko. Počítejte tedy s tím, že musíte rostliny včas přikrýt. Stačí je zkrátit asi na čtvrt metru a zahrnout suchým listím. To se následně překryje (například chvojím), […]
Konec plodové zeleniny
S klesající teplotou zpomalují růst rajčata, okurky i cukety, pod 5 °C úplně. Plody proto doporučujeme sklidit co nejdříve – jakmile zůstanou dlouho venku, ranní rosa a ovlhčené listy jen podpoří rozvoj chorob. Také u rajčat […]
Kde se daří svatováclavskému kvítí?
Tímto půvabným názvem se u nás v Čechách označují vytrvalé hvězdnice, které představují nezastupitelnou složku trvalkových záhonů, a právě v září bývají nejhezčí. Nižší odrůdy odvozené od druhu hvězdnice křovité (Aster dumosus) a hvězdnice chlumní (Aster amellus) […]
Čas na stolní víno
Hrozny stolního vína potřebují k dozrání hodně slunce, proto se u nich na konci sezony odstřihávají listy, jež třapiny stíní. Toto opatření má vliv na obsah cukru, tedy na chuť. Lepší situace nastává tam, kde stolní […]
Připravte sklepy!
Nejenže čistě vybílené sklepy vypadají hezky, především zajistí, aby vaše uložené plody ovoce a zeleniny zůstaly co nejdéle zdravé. Bez čerstvé výmalby by totiž skladovatelnost úrody mohly zbytečně zkrátit takzvané skládkové choroby. Tradičním typem nátěru […]
Pozor na zloděje lískových oříšků
Dva největší škůdci, kteří vás mohou připravit o úrodu? Nosatec lískový, kterého poznáte podle typických kulatých otvorů ve skořápce, ale hlavně straky. Tito chytří krkavcovití ptáci dokážou pomocí úderů o kámen vyloupnout ze skořápky kompletní […]
Chraňte stromy proti píďalkám
Na podzim dokončuje životní cyklus drobný šedohnědý motýl zvaný píďalka podzimní. Leze po kmenech ovocných stromů, kde samičky nakladou vajíčka do oblasti pupenů. Zjara pak housenky poškozují žírem rašící listy ovocných i okrasných stromů. Biologická […]
Jak zpracovat papriky a lilky?
Zatímco ve skleníku ještě najdete velmi pěkné papriky a lilky, na záhonech už skoro nerostou, navíc mají nepříjemnou, málo sladkou chuť. Přesto můžete plody z pozdní sklizně využít – buď z nich vyrobte čalamádu, nebo je uložte […]
Sklízejte a tvarujte najednou
Remontantní maliníky a ostružiníky často plodí až do mrazíků. Při sklizni ale také rovnou vyřezávejte odplozené pruty, zejména u ostružiníků. U maliníků si dále všímejte, zda nenajdete na výhonech typické boule po napadení bejlomorkou – […]