Flóra na zahradě

Recepty pro hebké ruce
O ruce můžete pečovat domácími bylinkovými oleji, krémy a mastmi. Jejich výroba je snadná a kvalita zaručená. Připravíte je z léčivých a aromatických rostlin, které jste v létě nasbírali na zahradě a usušili. Anebo je můžete zakoupit […]

Dřišťály stálezelené i opadavé
Dřišťál Juliin Berberis julianae Dřišťál Juliin není nijak vysoký, ale rozrůstá se do stran četnými kořenovými výmladky. Stálezelené a po stranách jemně pilovité listy mohou být i deset centimetrů dlouhé. U některých druhů se […]

Léčivé jeřabiny
Jeřabiny byly tradiční součástí jídelníčku našich předků. Považovali je za pikantní koření vhodné k přípravě sirupů, kompotů, vína, dochucování hovězí či zvěřinové pečeně a omáček. Brzy však poznali, že slouží i k léčení nejrůznějších potíží […]

Jehličnany nemusejí být jen zelené
Právě na konci sezony a v zimě vyniknou jehličnany. Zvlášť pokud zvolíte nejen ty zelené, ale také šedavé, modré, stříbrné, zlatavé nebo bronzové kultivary.

Co vysadit pod listnaté stromy

Srnčí hřbet pro čtyři výherce!
Správná odpověď: z roku 1862. Výherci: Zuzana Hradílková z Frýdku-Místku, Jiřina Kubáčová z Mladé Boleslavi, Alena Ondruszová z Ostravy a Petr Šebek z Mnichova Hradiště. Gratulujeme! Forma srnčí hřbet je ideální pro pečení sladkých i […]

Zahrada, jakou jste ještě neviděli
Parkování, nebo zahrada? Takové rozhodování čekalo majitele rekonstruované prvorepublikové vily. Díky opravdu netradičnímu řešení a velkým úpravám mají oboje – garáž a na její střeše i tu zahradu.

Ideální čas pro zakládání trávníku
Nejlepší doba pro výsev trávníku trvá až do konce října. Půda tolik nevysychá, proto osivo lépe vzchází. A do jara vytvoří pěkný hustý porost.

Prosinec 2021

Kontrolujte zeleninu
Zásoby uskladněné mrkve, celeru nebo cibule spotřebujte co nejrychleji, dokud jsou čerstvé a kvalitní. Nejdříve berte menší, velké si nechte na později. Pokud je ve sklepě nad šest stupňů, truhlíky se založenou kořenovou zeleninou trochu […]