Rychlovka

Image004-13.jpg
Zahrada

Léčivý i jedovatý břečťan

Břečťan mají zahradníci rádi, pomáhá jim zakrýt nepěkné zdi. Odedávna se však využívá i jako léčivá rostlina proti kašli a má silné protizánětlivé účinky.

Image000-12.jpg
Zahrada

Jak postavit vodopád na rovné zahradě?

Tato zahrada leží na rovném pozemku nedaleko Prahy. Přesto tu objevíte vodopád kaskádovitě stékající z vysoké terasy nad skalkou. Pod ní je vybudováno nepravidelně tvarované jezírko se zarostlým ostrůvkem. Jak toho architekt a majitelé dosáhli?

Image003-13.jpg
Zahrada

Pryšce do zahrady

Pryšec není jen vánoční hvězda. Existují i jiné druhy, vhodné k pěstování na záhonech. Všechny zdobí nikoli malé a nenápadné květy, ale barevné listeny.

Image005-7.jpg
Zahrada

Lopuch není plevel!

Lopuch roste v těsné blízkosti člověka po dlouhé generace. Nejde o plevel, jak si někteří myslí, můžete jej využít jako léčivku, ale nadchne i vyznavače alternativní či přírodní výživy. Lopuch (Arctium lappa) nikdo záměrně nepěstuje, […]

Image002-8.jpg
Zahrada

Schizandra neboli klanopraška

Pokud byste chtěli vyjmenovat, které z ovocných druhů jsou krásné i užitečné zároveň, schizandra by jistě byla na prvním místě. Schizandra čínská (Schisandra chinensi), česky i klanopraška, patří k méně známým ovocným druhům, ačkoli se […]

Rez_1.jpg
Zahrada

Jak na řez drobného ovoce

Také jste podlehli kouzlu a skvělé chuti drobného ovoce a máte na zahradě jak mnohé známé rostliny, tak neobvyklé odrůdy pěstované poměrně krátkou dobu? Chcete-li se dočkat bohaté úrody, potřebují i tyto stromky pravidelný řez. […]

Image000-1.jpg
Zahrada

Zahrada milovníka konifer

Rovinu na této zahradě nenajdete. Pozemek ve svahu, kde původně rostly brambory, mrkev a jahody, majitelé postupně přeměnili na několik teras, které lemují hosty, keřovité mochny, v spárech kamenů se usadily trsy rožců a rozchodníků. Najdete […]

Svestky3.jpg
Zahrada

Nejlepší švestky pro pálení slivovice

Švestky patří mezi nejoblíbenější ovoce, za což vděčí nejen své nezaměnitelné chuti. Mnozí ocení i možnost nechat si z nich vypálit vlastní slivovici. Pro pálení domácích destilátů se dají použít téměř všechny druhy ovoce a […]

Image003-11.jpg
Recepty

Jak uchovat úrodu (nejen) přes zimu

Sušení, zavařování, mražení – to jsou tři nejčastější způsoby, jak lze uchovat přebytky ovoce a zeleni do zimy a déle. Každý z jich je vhodný na něco jiného a každý má své výhody i nevýhody.

Image001-9.jpg
Zahrada

Natírání kovu? Začátek je nejdůležitější

O životnosti nátěru kovu rozhoduje první fáze – odstranění rzi. Pouze pokud tuto práci uděláte dobře a precizně, nanášejte nové barvy.