sklizeň

Uroda_1.jpg
Recepty

Zpracování letní úrody

Zpracování přebytků z vlastní zahrady je nejen ekonomické, ale poskytuje i další výhody. Víte, jaká hnojiva a postřiky jste na zahradě používali, můžete vše zpracovat čerstvé hned po sklizni a domácí džem nebo kompot bez […]

Kostaloviny_1.jpg
Zahrada

Košťáloviny pro dlouhé léto

Dovolenou o prázdninách si vybírají hlavně rodiče školních dětí, řada lidí si ale bere volno už v červnu nebo naopak až v září. Letní měsíce tak může mnoho zahrádkářů strávit doma na zahradě a věnovat […]

Ekolog_6.jpg
Zahrada

Zahrada pro … ekology

Slovo ekologie na nás vykukuje ze všech stran. Ekologií se ohánějí architekti, městští urbanisté i různí výrobci a jsou jí plné učebnice, letáky i reklamy. Všechno je eko a bio a málokdy se vlastně dozvíme […]

Spenat_1.jpg
Zahrada

Špenát a jeho náhradníci

Na málokteré české zahradě byste nenašli špenát. Je oblíbený díky snadnému pěstování, opakované sklizni, skvělé chuti začerstva i po uvaření. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro imunitní systém každého člověka. Nemusíte […]

Kedlubny_2.jpg
Zahrada

První jarní kedlubny

Kedlubny patří spolu s ředkvičkami a salátem k první jarní zelenině. Najdete mezi nimi ale i řadu kultivarů, které je možné pěstovat také v létě a na podzim, proto můžete kedlubny sklízet prakticky po celou […]

Jahody_3_u.jpg
Zahrada

Nová sadba jahod

Frigo sadba neboli chlazené sazenice jahodníku se vysazují již od časného jara. Je proto nejvyšší čas připravit záhony. Chlazené sazenice Frigo sazenice jahod se v poslední době stávají nejčastějším a nejspolehlivějším způsobem vysazování jahod. Jedná […]

Muchovnik_2.jpg
Zahrada

Indiánské ovoce do každé zahrady

Pokud patříte mezi četné oblíbence drobného netradičního ovoce, jistě si oblíbíte skvělé muchovníky (Amelanchier sp.). Protože je o tyto listnaté keře a mnohdy i stromy velký zájem, pěstitelé vyšlechtili celou řadu zajímavých odrůd. Na těchto […]

Pastinak_1.jpg
Zahrada

Pastinák – zelenina jen pro gurmety?

Ve středověku bylo pěstování pastináku rozšířeno po celé Evropě, dokud se v 19. století neobjevila cukrová řepa. Tehdy sloužil povařený pastinák jako sladidlo – šťáva se nechala odpařit a hnědá hmota se užívala jako med. […]

Laiden_5.jpg
Zahrada

Přírodní oáza v holandském Leidenu

Pokud si někdy pokládáte otázku, jestli je možné skloubit estetické hledisko a zahradničení založené na principu přírodní zahrady, která funguje bez chemie, odpověď zní ano. Důkazem je soukromá zahrada v Leidenu nedaleko Amsterdamu, kterou lze […]

Bylinky_1.jpg
Zahrada

Bylinky, které zahřejí

Právě nyní, kdy začínají klesat teploty pod bod mrazu, zvláště oceníme léčivou moc bylinných výluhů. Pokud máte nasušené léčivé rostliny ze zahrady, tak právě teď je vhodná doba na sestavení léčivých směsí. Bylinkami rozhodně nešetřete, […]