Čím povzbudit oběhový systém?
Nejen srdce, ale i zdravé cévy představují záruku dobré kondice. Mnohé z rostlin umí zlepšit jejich formu, a tedy i bezchybné fungování. Kromě zdravého životního stylu, jenž zahrnuje rozumnou sportovní aktivitu, vyvážené stravování a přiměřenou […]
Nejen srdce, ale i zdravé cévy představují záruku dobré kondice. Mnohé z rostlin umí zlepšit jejich formu, a tedy i bezchybné fungování. Kromě zdravého životního stylu, jenž zahrnuje rozumnou sportovní aktivitu, vyvážené stravování a přiměřenou tělesnou váhu, můžete tento proces upravit i tím, že do každodenního jídelníčku zahrnete vhodné byliny a potraviny. Které to jsou?
Rozmarýn a zázvor: Stejný výsledek, jiný původ
Povzbuzení krevního oběhu, které má za výsledek lepší výživu postižené oblasti nebo celkové prohřátí, může obstarat hned několik bylin. Za zmínku stojí především zázvor (Zingiber officinalis), který pochází z Indie a užívá se výhradně vnitřně. Obecně se o něm ví, že má (díky pálivému gingerolu) pozitivní vliv na trávení a celý zažívací trakt, a navíc umí i prohřát tělo. Čaj z čerstvého nastrouhaného oddenku doplněný medem vám skvěle poslouží nejen jako prevence proti nachlazení, ale díky stimulaci krevního oběhu, rozšíření cév a vyvolání pocení dokáže tuto nemoc i zastavit. Na druhém pomyslném pólu stojí evropský rozmarýn (Rosmarinus officinalis), který se využívá hlavně pro koupele, masáže a jako příměs kosmetiky. Pomáhá ale i vnitřně, například při hypotonii, tedy nízkém tlaku. Podpořením srdeční činnosti prospěje při rekonvalescenci a celkové slabosti. Umí totiž prokrvit nejen periferní oblasti (pomáhá tedy od pocitu prochladlých končetin), ale i věnčité tepny, čímž povzbuzuje činnost srdce.
Tip pro vás: Rozmarýnové víno připravíte z hrsti čerstvých listů a litru bílého vína. Přidáte dva řezy zázvoru a polovinu tyčinky skořice. Směs denně protřepávejte a po týdnu slijte do karafy. Užívá se dvakrát denně malá likérová sklenička – vede k povzbuzení organismu a k přílivu nových sil.
Pohanka, nejen na křečové žíly
Další potravina, která účinkuje jako lék, se řadí mezi pseudoobiloviny, jejichž semena se dají využít jako určitá náhrada obilovin (patří sem i amarant nebo populární quinoa). Botanicky se pohanka (Fagopyrum esculentum nebo F. tataricum) řadí mezi rdesnovité, k jejichž charakteristickým rysům patří vysoká produkce semen – jediná rostlina jich vyprodukuje i 1500. Jako léčivo se ale nepoužívají pouze suché trojboké nažky, nýbrž celá zelená nadzemní část. Ta obsahuje významné množství flavonoidu rutinu, který posiluje cévní stěny. Výborně tedy pomáhá při křečových žilách, neboť podporuje návrat krve do oběhu, omezuje i otoky a normalizuje funkci jemných krevních vlásečnic. Jednoletá rostlina vyniká rychlým vývojem, nadzemní nať se sklízí už za dva měsíce po výsevu, který se provádí do teplé půdy ve druhé polovině května. Semena dozrávají na podzim. Pro farmaceutické účely se musí pohanka ostříhat na počátku kvetení, usiluje se o co nejmenší podíl hrubých částí lodyh. Sušená nať se přidává do mnoha bylinných směsí pro podporu oběhu – obvykle mají za úkol zlepšit periferní prokrvení, stav křečových žil nebo bércových vředů a slouží i k prevenci arteriosklerózy.
Tip pro vás: I když se v malém běžně nepěstuje, možná vás na zahradě bude bavit. Pohanka totiž spadá i mezi významné medonosné rostliny: její hrozny narůžovělých květů sladce voní a lákají hmyz.
Pro zdraví jděte do spíže
Cibule a česnek mají – coby siličnaté potraviny – velmi komplexní vliv. Kromě výrazného dezinfekčního a antibiotického efektu vynikají nezastupitelnou schopností čistit cévy. Touto dovedností se může pochlubit především česnek: jako antioxidant rozpouští nánosy usazeného cholesterolu, umožňuje tedy správný průchod krve. Opětovné zprůchodnění cév krve vede se snížení tlaku, a tím chrání srdce před zvýšenou námahou.
Tip pro vás: Tyto potraviny nejlépe účinkují syrové. Proto se je snažte používat pravidelně: u česneku se doporučují jeden až dva menší stroužky denně (4 gramy) nebo 1 gram sušeného prášku; u cibule se osvědčuje půlka jednoho kusu nebo lžíce cibulové šťávy vylisované z 50 gramů nasekané cibule. V zelených lékárnách ale seženete i různé hotové přípravky, například cibulový sirup, sušenou cibuli nebo česnekové kapsle.
Jinanem proti arterioskleróze
Dvoudomý strom s nezaměnitelným tvarem listů (Ginkgo biloba) pochází z asijského kontinentu a proslul svým posilujícím vlivem na oběh, hlavně žíly. Pro tento účel se využívají listy, ze kterých se vyrábí tinktura (léčivá jsou ale i semena, jež východní medicína tradičně užívá při astmatu a dýchacích potížích). Při pravidelném používání umí extrakt z listů pomoci nejen pro posílení periferního prokrvení, ale u starších osob funguje i proti arterioskleróze a napomáhá lepší kondici mozku. Tento účinek posilují i další byliny, například se k jinanu může přidat komonice nebo lípa.
Tip pro vás: Jako krásně olistěné zahradní dřeviny se pěstují převážně samčí jedinci, s kvetoucím samičím stromem se setkáte jen zřídka. Pro sběr listů to ale nevadí. Lihový extrakt si připravíte z listů, které nasekáte a zalijete lihem nebo vysokoprocentním alkoholem. Daleko jednodušší ale bude, když si obstaráte certifikované přípravky: zaručí vám nejen obsah léčivých látek, ale i čistotu. Jinan totiž vyniká vysokou odolností vůči exhalacím, a proto se často vysazuje ve městech. Tyto škodlivé látky stromu samotnému nevadí, ale přirozeně pronikají do listových pletiv a negativně ovlivní jejich kvalitu.
Srdeční záležitost? Rozhodně hloh!
Nejspolehlivější bylinou, která má opravdu silný vliv na stav srdečního svalu, je bezesporu hloh (Crataegus laevigata). Tento hojný keř najdete růst na většině území, vyhledává především teplé, ke slunci obrácené stráně. Znatelně posiluje srdeční činnost a pomáhá správnému fungování tohoto svalu. Dokonce urychluje rekonvalescenci srdce po infarktu, při angině pectoris a jiných vážných poruchách – umí totiž ovlivnit a vyladit tep. Hodí se především pro dlouhodobé užívání, jenž trvá minimálně šest týdnů.
Tip pro vás: Hloh se hodí i při pocitu úzkosti a svírání na hrudi, tehdy pomohou srdeční kapky. Připravíte si je tak, že nadrobno nastříhané listy a květy hlohu napěchujete do sklenice od přesnídávky a zalijete žitnou nebo vodkou. Sklenici postavte na místo, kam se opírá slunce, a pravidelně protřepávejte. Za tři až čtyři týdny máte kapky hotové – pak nastává čas, abyste je slili do kapací lahvičky z tmavého skla. Užívá se třikrát denně 25 kapek.
Text: Dagmar Cvrčková, foto: Shutterstock