Které zelenině (ne)svědčí mráz?
V říjnu přicházejí první mrazíky. I když se obvykle nejedná o trvalou změnu počasí, některou zeleninu chlad nevratně poškodí. Jiné druhy naopak po mrazech chutnají lépe… Na velké zahradě tak přichází dilema, jak si konec sezony […]
V říjnu přicházejí první mrazíky. I když se obvykle nejedná o trvalou změnu počasí, některou zeleninu chlad nevratně poškodí. Jiné druhy naopak po mrazech chutnají lépe… Na velké zahradě tak přichází dilema, jak si konec sezony trochu rozložit. Vždy byste měli sklidit plodovou zeleninu, tedy cukety, rajčata a papriky (okurky už většinou na zahradě nebývají), dále saláty, pekingské zelí a mangold. Tyto druhy zničí i slabý mrazík. A co naopak na záhonech může ještě zůstat? Všechna kořenová zelenina (s výjimkou bulvového celeru), košťáloviny (s výjimkou brokolice a pozdního květáku) a pór. Včas ukliďte i velké dýně, teploty kolem nuly je nezničí, ale naruší jejich skladovatelnost.