Shutterstock_153852659.jpg

Zahradní slavnost

22. 07. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Společně strávené odpoledne nebo večer s rodinou či známými byl za poslední rok něčím výjimečným a zakázaným. Využijte proto hezké počasí, pozvěte všechny na zahradu a udělejte pro ně tu nejkrásnější slavnost. Pozvěte rodiče, babičky, dědečkové, […]

Společně strávené odpoledne nebo večer s rodinou či známými byl za poslední rok něčím výjimečným a zakázaným. Využijte proto hezké počasí, pozvěte všechny na zahradu a udělejte pro ně tu nejkrásnější slavnost.

Pozvěte rodiče, babičky, dědečkové, tety, strejdy, synovce, neteře, kolegy, kamarády i sousedy a připravte pro ně oslavu, na které si řeknete vše, co jste za poslední rok nestihli a nemohli. Vaše zahrada je pro takovou party ideálním místem.

foto Shutterstock

PRO RODINU

Odborníci sice doporučují při organizování velkých oslav vybrat určité téma a tomu přizpůsobit zábavu, dekorace, tak i podávané pokrmy. Ale po roce, kdy jste se moc neviděli, je něco takového celkem zbytečné, budete mít o čem mluvit a na co vzpomínat. Lepší než vymýšlet kulisy ve stylu zoologické zahrady nebo Divokého západu bude připravit kolem domu několik posezení – abyste se nepřekřikovali všichni u jednoho stolu a mohli si v klidu popovídat po dvojicích či trojicích.

Odpoledne či večer samozřejmě zpestří dobré jídlo. Podle času, kdy má oslava začít a jak dlouho má trvat, můžete zvolit buď menu skládající se z několika chodů, nebo vytvořit malý švédský stůl. Začíná-li oslava v době oběda, vsaďte na tradiční menu nabízející polévku a řízky, svíčkovou nebo knedlo-vepřo-zelo jako další chod. Na závěr můžete mít připravený zákusek a kávu. Je to náročnější verze – nejenže potřebujete pro každého míso u stolu a pokud se sejde patnáct nebo dvacet členu širší rodiny, znamená to připravit aspoň tři jídelní stoly, a pokud nechcete najmout číšníka, dva až tři z vás budou muset jídlo roznášet a servírovat. Také pozor na počasí, při tropických třicítkách horká polévka moc nepotěší. Proto zvažte, zda nebude lepší připravit studení občerstvení, kde si každý nabídne dle libosti. Kromě chlebíčků, jednohubek, obložených talířů a sladkostí klidně udělejte i různé druhy více či méně zdravých salátů a k nim usmažte řízky. Večer pak můžete připravit opékání nebo grilování.

 

Pro pohodlné stolování

foto Shutterstock

I když budete servírovat pouze studenou kuchyni, prostřete na zahradě nebo terase aspoň jeden stůl, kde bude možné pohodlně a vsedě jíst. Když ho nemáte a nechce se vám vyndávat ten z kuchyně snadno si ho vytvoříte ze dvou stavebních koz a tří či čtyř fošen. Může vypadat originálně a opravu vám bude jedno, když na něj někdo vylije kečup nebo červené víno. Máte-li pocit, že je to málo slavnostní varianta, prostřete na nej obrus a stejně dobře poslouží i lněná prostěradla.

Pro odpočinek

foto Shutterstock

Křesílka a pohovku doplněné nižším stolkem a ideálně umístěné na klidnějším místě, ocení třeba prarodiče, když si budou chtít pohodlně sednout a odpočinout od všeho toho ruchu. Také tady lze vytvořit čajový nebo kávový koutek. Pokud plánujete, a to i bez rodinné oslavy, nový nábytek na terasu kupovat, největší výběr najdete mezi sestavami buď dřevěnými, nebo ze stále oblíbenějšího umělého ratanu – přírodní materiál u něj nahrazuje polyetylén obsahující pigment, který mu dodává přírodní zabarvení, ale časem ani nežloutne, ani nebledne. Z vlákna se dají vytvořit pružné pruty, z nichž se ručně nebo strojově vyplétají křesílka, pohovky i stolky.

Když je slunce moc

foto Shutterstock

Nemáte-li na zahradě několik vzrostlých stromů, které by tady vytvářely stín, připravte aspoň jedno posezení pod slunečníkem. Lepší než klasické deštníky jsou ty s nosnou tyčí umístěnou v jednom z rohů. Bývá pod nimi více místa. Ideální k zastřešení teras jsou markýzy nebo různé stříška a plachty natažené napevno.

Neseďte po tmě

foto Shutterstock

Dobrá party se západem slunce nemusí končit, pokud budete mít připravené osvětlení. Nad stůl můžete natáhnout různé světelné řetězy, nemáte-li přívod elektřiny do zahrady, pomohou svíčky, louče nebo oheň.

 


PRO KAMARÁDY A PŘÁTELE

Dobré jídlo a pití k party s kamarády a přáteli patří. Chcete-li najít motiv, který by všechny potěšil, grilujte! K masu na ohni pak stačí jako doplněk pečivo, dipy a saláty. Vše si můžete připravit dopředu. Podle toho, jak zkušení jste kuchaři a jak často chcete barbecue oslavy dělat, vyberte gril. S elektrickým zvládne přípravu jídla každý, na plynu lze vařit jako profesionál a zvolíte-li typ na dřevěné uhlí, můžete si v něm večer rozdělat oheň a prodloužit slavnost až do rána.

foto Shutterstock

Kromě jídla myslete i na nápoje. Za několik málo stokorun pořídíte skleněné barely s kohoutkem, do nichž lze nakrájet citron, mátu, a pak dolévat kohoutkovou vodu. Nádoba s ledem poslouží na chlazení piva, sektu a bílého vína a uložte sem na chvíli i červené. Sice se má servírovat při pokojové teplotě, ale takové, která panovala ve starých hradech a zámcích, tedy mezi šestnácti až osmnácti stupni. A v létě venku bývá mnohem tepleji. Rozhodně se nesnažte teplé víno shladit tak, že do něj přidáte několik kostek ledu, to je špatně.

 

Elektrické

foto Shutterstock

Elektrické grily patří k nejlevnějším a nejjednodušším na ovládání. Než si ho půjdete koupit, ujistěte se, že v zahradě máte elektrickou zásuvku s příkonem alespoň dva kilowatty. Můžete koupit i přístroje s polovičním příkonem, ale mnoho radosti nepřinesou. Například za větrného počasí se gril bude ochlazovat tak, že nedosáhnete teploty potřebné pro přípravu pokrmů. Pro větší komfort si vyberte typ s odkládacími mřížkami, na kterých steaky správně dojdou nebo zde budete udržovat pokrmy teplé, aniž byste je spálili. To je důležité zejména proto, že jen málokterý z elektrických grilů má ovládání teploty ve více zónách jako u plynových variant. Oceníte u nich i poklop a ochranu proti větru.

Plynové

foto Shutterstock

Dnes už prakticky neseženete dříve tolik oblíbené grily s lávovými plameny. Ty se žhavily od trysek hořáku a na jejich žáru se pokrmy připravovaly. Nahrazují je takzvané flavorizéry. U nich plynový hořák zahřívá ohnutý plechový plát, který pak působí jako zdroj nepřímého tepla. Tuk z masa nemůže skapávat přímo do plamenů, a karcinogenní látky se tak nedostávají zpět do suroviny. Plynové grily mají množství výhod a jsou velmi komfortní. Běžně bývají vybavené minimálně dvěma, ale i více hořáky, což umožňuje nastavit si rozdílné teploty pro různé druhy masa nebo zeleniny. U větších typů najdete i další hořák pro přípravu omáček, které tak můžete vařit či ohřívat současně. Venkovní gril se tak vlastně změní v plnohodnotnou kuchyni.

Na dřevěné uhlí

foto Shutterstock

Mnozí lidé však i přes komfort elektrických nebo plynových grilů stále zůstávají u těch klasických modelů s dřevěným uhlím. Pokud si nejste jisti, zda takovou přípravu pokrmů zvládnete, můžete si na začátek koupit některý z nejlevnějších výrobků v hobbymarketu a až po získání zkušeností se rozhodnout pro pokročilejší modely. Většina lidí nejprve zkouší otevřené grily s jednoduchou mřížkou a časem dospěje k tomu, že dá přednost kotlíkové variantě, známé z amerických filmů. Díky poklopu je v nich možné péci i větší kusy masa a pomocí regulace přívodu vzduchu dobře měnit i teplotu pečení. Po přikrytí se vlastně gril změní na horkovzdušnou troubu. Pokud potřebujete mít u těchto grilů v různých částech odlišnou teplotu, uděláte to jednoduše – uhlí shrnete na jednu polovinu, kde tím udržujete největší žár, ve druhé tak vznikne zóna jen s mírnou teplotou.

Pro ochlazení

foto Shutterstock

Nádoby na chlazení nápojů koupíte skleněné, nerezové, hliníkové i plastové. Oproti klasickým mísám jsou vybavené rukojeťmi pro snadné přenášení a některé firmy na ně také připevňují otvíráky, abyste je nemuseli hledat po celém stole nebo zahradě. Myslete na to, že ledu budete potřebovat na celovečerní party opravdu hodně a jen těžko takové množství vyrobíte sami v mrazáku, proto si ho kupte.

 


foto Shutterstock

PRO DĚTI

Zapomeňte na krásně prostřený stůl, vybrané jednohubky a správně vychlazené džusy – děti ocení na oslavě zábavu, hry, pohyb, volnost.

Raut vleže

foto Shutterstock

Sedět způsobně u stolu a dezertní vidličkou si vychutnávat narozeninový dort? Tím asi děti moc nepotěšíte. Udělejte jim tu radost a nechte je jíst, jak se jim zachce – vsedě na trávě, vleže na dece. Pokud zvolíte plastové nádobí na vícero použití, budete se chovat ekologicky a nemusíte se bát, že rozbijí skleničku a pořežou o střepy. A když vylijí džus? Do trávy se vsákne, deky vyperete.

Zábava musí být

foto Shutterstock

Nejen tablet zabaví děti na celé dopoledne. Radost udělá i trampolína nebo osvědčená schovávaná, fotbal, stopovaná. A pokud při stavbě zahradního chodníku správně složíte dlaždice, mohou si kdykoli zaskákat i panáka.

Nejoblíbenější hračkou je…

… samozřejmě voda. A to bez ohledu na počasí. Pokud dětem pořídíte nafukovací bazén, do nějž ráno napustíte pár litrů vody a večer jimi zalijete záhony, udělá jim větší radost než ten velký na plavání. Tady totiž nevadí, kdy nanosí stébla trávy nebo písek, a hlavně je pro ně bezpečnější, proto i vy budete mít jednodušší odpoledne.

 

Magdaléna Krajmerová, foto Shutterstock

Kategorie: Zahrada
Tagy: Flóra na zahradě top
Sdílejte článek

Diskuze