Jak vybrat ten správný gril

Teplé počasí doslova svádí k pobytu venku a s ním spojenému grilování. Grilování patří mezi oblíbené kratochvíle a je právě tou příležitostí, kdy můžete s blízkými posedět na čerstvém vzduchu a užít si grilované pochoutky. Samotná příprava šťavnatých hamburgerů, křupavé zeleniny, voňavých sýrů a křehkých steaků patří mezi skutečné kuchařské obřady. Jaký gril tedy vybrat na letní grilování?

Velikost roštu

Grilovací plocha neboli rošt by měla zabírat maximální plochu celého grilu, aby mohlo docházet k rovnoměrnému rozvodu tepla a grilování pokrmů probíhalo stejnoměrně. Velikost grilovací plochy proto vybírejte s ohledem na množství potravin, které budete na grilu připravovat, respektive počtu strávníků, pro které se bude grilovat. Existují také přídavné rošty, jež jsou umístěny nad hlavním roštem grilu. Kromě toho, že zvětší grilovací plochu, umožní také udržovat ugrilované potraviny teplé, grilovat pokrmy v mírnější teplotě nebo poslouží pro rozpékání pečiva.

Hybridní gril. Zdroj Mountfield

Hybridní gril Gas2Coal v sobě zcela kombinuje možnosti grilování masa na plynu a na dřevěném uhlí. Zdroj Mountfield

Druhy grilů

Elektrické grily jsou skvělým řešením pro malé prostory a místa, kde není žádoucí kouř. Nemusíte se starat o žhnoucí dřevěné uhlí ani pořizování a obsluhu plynových bomb. Tyto grily nejsou náročné na provoz a na terasu nebo zahradu jej snadno umístíte. Díky tomu, že neprodukují více kouře než běžné pečení nebo smažení, je můžete využít i v interiéru.

V současnosti jsou nejpopulárnější plynové grily. Ty jsou oblíbené především pro skvělý výkon a snadnou obsluhu před i během grilování. Grilování na plynovém grilu je velice komfortní a poskytuje snadnou regulaci teploty. Výhodou je také vyšší životnost, snadná údržba a rychlé rozehřívání jediným tlačítkem elektronického zapalování. U plynových grilů hraje zásadní roli počet hořáků a to, aby byly hořáky rozmístěné pod celou plochou grilovacího roštu. Při výběru plynového grilu se zaměřte na to, zda má každý hořák své samostatné ovládání, takže je možné nastavit různou teplotu pro různé části roštu. Plynový gril oceníte, pokud grilujete často a nemáte příliš mnoho času na přípravu grilu před grilováním, jeho rozehřívání a následný úklid.

elektrický gril

Grilovat můžete klidně i na balkoně – s praktickým elektrickým grilem Char-Broil Bistro, kterému stačí mít v dosahu zásuvku. Zdroj Mountfield

Pokud patříte do skupiny lidí, pro které je grilování spojeno především s vůní kouře, pravděpodobně dáte přednost grilu na dřevěné uhlí. Správná příprava pokrmů na tomto grilu bude sice vyžadovat větší zručnost, výsledek však stojí za to. Grily na dřevěné uhlí dosahují při grilování vysokých teplot a jsou vhodné pouze pro využívání ve venkovních prostorách, protože se během grilování uvolňují hodně dýmu. Díky tomu však získávají pokrmy na nich připravené lahodnou chuť s nádechem kouře.

Hitem mezi grilovacími fajnšmekry jsou hybridní grily, které kombinují výhody metod grilování masa na plynu a na dřevěném uhlí. Tyto grily zajišťují rychlé a rovnoměrné teplo plynových hořáků a nezaměnitelné aroma dřevěného uhlí. Maso tak můžete připravit rychlým grilováním na plynu a pak se rozhodnout pro jeho finalizaci na uhlí. Změna režimu paliva nezabere ani minutu. Zásobník s uhlím jednoduše vložíte mezi rošt a plynové hořáky, které uhlí rozpálí rychle a rovnoměrně. Hybridní grily jsou skvělou volbou i pro ty, kteří nad typem grilu váhají.

elektrická udírna

Pokud upřednostňujete kouřové aroma uzeného masa, pak vás určitě potěší digitální elektrická udírna. Zdroj Mountfield

Technologie

Při výběru grilu se můžete rozhodovat i podle technologií, které zážitek z grilování ještě umocní. Například technologie TRU-Infrared legendární americké značky Char-Broil mění teplo z hořáků v rovnoměrně proudící infračervené záření. Základem je speciálně tvarovaná mřížka se spoustou malých otvorů. Když k ní dorazí horký vzduch z hořáku, prudce se zpomalí jeho proudění, protože nemůže překážkou pronikat dále takovou rychlostí. Teplo se tak namísto toho rozšiřuje rovnoměrně na spodní straně roštu, odkud vyzařuje přímo do jídla nad sebou. A jelikož sálá pomalu, nevysouší ho. „Drobné otvory brání plamenům pronikat vzhůru, takže se maso nepřipaluje, a mřížka navíc zachytává tuk, který by jinak odkapával do plamenu. Ten se odpaří v podobě kouře, který přidává masu ještě intenzivnější chuť a vůni,“ říká Martin Veselý, produktový manažer společnosti Mountfield.

Více informací najdete na www.mountfield.cz

ZDROJ: PR článek společnosti Mountfield

Komentovat