Zkouška klíčivosti
Zkouška klíčivosti se vyplatí jen v případě, kdy máte balení se stovkami semen jedné šarže nebo jste si osivo sami nasbírali či s někým vyměnili. Provádí se totiž na vzorku 25, 50 nebo 100 semen. Dejte je […]
Zkouška klíčivosti se vyplatí jen v případě, kdy máte balení se stovkami semen jedné šarže nebo jste si osivo sami nasbírali či s někým vyměnili. Provádí se totiž na vzorku 25, 50 nebo 100 semen. Dejte je na talířek s mokrým pískem nebo savým papírem zakryjte sklem nebo přetáhněte igelitem, abyste uvnitř udrželi stálou teplotu a vlhkost. Počkejte asi dva týdny, u celeru, špenátu, kořenové zeleniny a papriky dvacet dnů. Poté spočítejte vyklíčená semena. Bude-li jich aspoň 50 až 75 procent, můžete osivo použít, ale je třeba vysévat hustěji. U nižšího čísla už se nevyplatí. Neotevřené balíčky si obvykle uchovají klíčivost dva až tři roky, pokud je skladujete na suchém, chladném a tmavém místě.