Dokonale promyšlená rekonstrukce cihlového bytu

Andrea s Dušanem dokázali vydolovat ze starého bytu s mimořádně nepraktickou dispozicí opravdu nemožné. Pěkný, útulný domov plný nápadů, který je připraven plnit všechny jejich touhy a potřeby. A to vše ještě i s poměrně omezeným rozpočtem.
Reklama
ODKAZY MINULOSTI. Najdete je v celém bytě; v obývacím pokoji ve formě původní předsazené zděné stěny, za kterou byl kdysi komín. FOTO MIRO POCHYBA

ODKAZY MINULOSTI. Najdete je v celém bytě; v obývacím pokoji ve formě původní předsazené zděné stěny, za kterou byl kdysi komín. FOTO MIRO POCHYBA

kuchyne

NA PODLAZE téměř v celém bytě je linoleum světlé barvy, které na první pohled vypadá jako litý cement. „Měli jsme malý rozpočet, takže zatím takto,“ upřesňuje Andrea. Do ložnic však zvolili raději teplejší dekor dřeva, aby prostor opticky prohřál. FOTO MIRO POCHYBA

Zůstala jen jedna příčka

Na trenčínském sídlišti jen kousek od centra města jsme se byli podívat na mimořádně vydařenou rekonstrukci padesát let starého cihlového bytu, který patřil majitelčině babičce.

Nízké čtyřpatrové domy byly původně postaveny pro zaměstnance nedaleké oděvní továrny a dispozičním řešením se tehdy pravděpodobně nikdo příliš nezabýval. Bylo totiž – alespoň na dnešní dobu – mimořádně nepraktické.

Malá kuchyň, kam se vešel sotva stůl a kde vyšší chladnička zasahovala do okna, ještě menší koupelna, obývací pokoj na opačném konci než kuchyň a zbytečně mnoho dveří. Jelikož majitelka je povoláním architektka, přesně věděla, co kde vybourat, co zazdít, kde přidat tak, aby byt vyhovoval potřebám mladé dynamické rodiny, která se brzy rozroste o dalšího člena.

Nuže tedy, nejvíce ze všeho se pochopitelně bouralo. Z původních stěn zůstala jen jedna nosná a i v té nakonec vznikl otvor, který propojuje obývací pokoj s kuchyní. Ostatní příčky jsou nové a finální dispozice přesně odpovídá potřebám a touhám mladého páru.

Andrea a Dušan mají radost z prostorné kuchyně s balkonem, z velkorysé koupelny s oknem, obývacího pokoje propojeného s kuchyní. Zkrátka, ze starého přeplněného a špatně řešeného bytu vytěžili to nejlepší, co šlo.

KOUPELNA je světlá a prostorná.

FOTO MIRO POCHYBA

„Pracovali jsme s tím, co bylo k dispozici, a ani rozpočet jsme neměli příliš velký. Byt jsme dokončovali během posledního ročníku mé vysoké školy, takže to bylo poměrně hektické období, ale s úspěšným koncem.“

Andrea, majitelka

ANDREA MÁ VELMI RÁDA rostliny, které zdobí parapety a několik volných míst v bytě. Podstavce ve formě kmenů měly skončit na oravské chatě v krbu, ale jelikož mladý pár vidí v některých na první pohled obyčejných věcech větší poetiku, zdobí jejich novou kuchyň a vnášejí do ní závan nefalšované přírody. FOTO MIRO POCHYBA

Katarínin pohled

Musím říct, že výsledný dojem z každé návštěvy, je u mě kombinací samotného interiéru a také jakéhosi pocitu z jeho obyvatel. Ti dokážou jako jeho nedílná součást dodat celému bydlení to potřebné kouzlo, ten správný obsah. Nebo také ne…

A v tomto trenčínském bytě bylo od prvního podání rukou zřejmé, že mezi obyvateli a jejich domovem to maximálně ladí. Sympatické bydlení mladého sympatického páru si na nic nehrálo, bylo upřímné, odráželo jejich společné záliby a cítili jsme se v něm opravdu velmi dobře.

Oslovily mě mnohé viditelné i méně viditelné nápady, které tomu celému dodaly potřebnou šťávu. Velmi se mi líbilo, že majitelé dokázali do interiéru vkusně a s nápadem zakomponovat ať už starou zděnou stěnu, nebo lampu, gramofon či kontrabas po předcích a nezapomenout, že nejen nejnovější módní trendy, ale i minulost nás formuje… Ano, takto by měla vypadat promyšlená rekonstrukce od podlahy, byť s nižším rozpočtem. Klobouk dolů.

V CHODBĚ JE na stěně věšáková sestava

V CHODBĚ JE na stěně věšáková sestava, která připomíná tu od dánské značky Muuto. Tuto si však vyrobili majitelé sami namontováním různých typů věšáčků v neutrální šedo-bílo-dřevěné barevnosti, která se nese celým bytem. FOTO MIRO POCHYBA

„V budoucnu chceme prohodit ložnici s dětským pokojem, aby byla prostornější a aby bylo z kuchyně vidět, co se v dětském pokoji děje. Nyní se nám však bude hodit, že je zde více místa.“

Andrea a Dušan, majitelé

KUS SKANDINÁVIE. Ložnice je laděna v bílém severském duchu, jen s jemnými odstíny na textiliích a doplňcích. Podlaha vypadá k nerozeznání od pravého dřeva, prostoru dodává hloubku a zútulňuje ho. FOTO MIRO POCHYBA

KUS SKANDINÁVIE. Ložnice je laděna v bílém severském duchu, jen s jemnými odstíny na textiliích a doplňcích. Podlaha vypadá k nerozeznání od pravého dřeva, prostoru dodává hloubku a zútulňuje ho. FOTO MIRO POCHYBA

Kdo tu bydlí

Andrea. Vystudovala architekturu, které se profesionálně věnuje, a interiérový design je přitom jejím koníčkem. Kromě svého bytu navrhla zařízení interiéru i několika kamarádům. Velmi ráda peče výborné zdobené dorty, umí šít a věnuje se i profesionálnímu líčení. Jednoduše multifunkční šikovná žena, jak ji vychvaluje její manžel.

Dušan. Aby ani jemu nebylo líto, i Andrea na něj prozradila, že je mimořádně šikovný v několika oblastech. Předělává stará retro kola, aby byla opět pojízdná, a jeho vášní je káva, které se věnuje i profesionálně jako barista v nejlepších trenčianských podnicích.

FUNKČNÍ VĚCI z původního bytu se sem snažili majitelé s citem zakomponovat. Svítidlo je po babičce, jen mu vyměnili stínítko. FOTO MIRO POCHYBA

FUNKČNÍ VĚCI z původního bytu se sem snažili majitelé s citem zakomponovat. Svítidlo je po babičce, jen mu vyměnili stínítko. FOTO MIRO POCHYBA

cihlový byt

rozloha: 72 m2 + balkón

lokalita: Trenčín

TEXT: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: MIRO POCHYBA
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat