Vzdušná a pohodlná garsoniéra v Praze

Někdo vmáčkne na šedesát metrů čtverečních plochy mnoho, ale pro pohodlí, uvolněnost a dobrý pocit z bytí nenabídne nic. Někdo pečlivě zvažuje, ladí a dopracuje se ke vzdušnému, pohodlnému interiéru, který nabízí mnoho a nemačká se v něm nic.
Reklama

Takovou cestou se vydal majitel garsoniéry v pražských Nuslích a nechal se vést architektem Štěpánem Svejkovským z architektonického studia Mooza Architecture.

S citem pro detail

„Málokdy se podaří vyladit projekt od prvních půdorysů až po poslední textilii a rozmístění obrazů na stěnách. Klient byl v tomto případě nakloněn takovému typu spolupráce a k tomu disponoval sám velkým smyslem pro design a citem pro detail. Tato kombinace vyústila ve velmi příjemnou spolupráci, na jejímž výsledku je to, myslím, vidět,“ popisuje práci na projektu Ing. arch. Štěpán Svejkovský.

svítidla v podobě reflektorů zavěšených na dlouhých kabelech

Industriální vzhled stropu si žádal svítidla v podobě reflektorů zavěšených na dlouhých kabelech. FOTO TOMÁŠ HEJZLAR

Byt v zrekonstruovaném objektu bývalé továrny Regula na vás dýchne industriální atmosférou, k čemuž mohutně přispívají vysoké stropy s viditelnými trámy. Když do prostoru vstoupil architekt, developerský byt už měl podlahové povrchy, které vybral sám majitel, a zařízenou kuchyň a koupelnu. Základním zadáním bylo zachovat otevřený a vzdušný prostor s industriálními prvky, ale zároveň byt rozdělit na soukromou a společnou zónu.

Kuchyně, jídelna a obývací pokoj jsou spojeny v jeden celek.

Kuchyně, jídelna a obývací pokoj jsou spojeny v jeden celek. FOTO TOMÁŠ HEJZLAR

Dominantním prvkem, který zastává dělicí funkci, je otevřená knihovna otočená do prostoru kuchyně a obývacího pokoje. Ta v sobě zároveň ukrývá i šatní skříň přístupnou ze soukromé části ložnice a pracovny. V centru dispozice si nemůžete nevšimnout kuchyňského ostrůvku, zbudovaného kolem středového nosného sloupu. Ostrůvek funguje jako rozšíření pracovní plochy kuchyně i jako stůl, u nějž se sedí na barových židličkách. Úložný prostor na kolečkách je mobilní a může být libovolně vysunut zpod ostrůvku a kamkoli přesunut.

Na ostrůvek navazuje skleněný jídelní stůl podepřený lehkou ocelovou konstrukcí. Soukromá část za nábytkovým prvkem knihovny se šatní skříní poskytuje prostor pro manželskou postel a pracovní kout, který je tvořen antracitovým a bílým nábytkovým dílem. Nábytek je vyroben na míru a byl navržen v neutrálních světlých barvách pro kontrast s ocelovými konstrukcemi, které se v bytě několikrát opakují a přispívají ke kompaktnosti interiéru. Majitel pak prostor zabydlel autorskými grafikami, množstvím knih, třeba o architektuře, a pokojovými rostlinami.

ložnice

Ložnici odděluje od zbytku bytu šatní skříň v neutrální šedé. FOTO TOMÁŠ HEJZLAR

Martinin pohled

Musím říct, že mě Moozy baví už docela dlouho, vlastně od doby, co jsem poprvé psala o jejich realizaci. Tehdy byly jen dvě, Klára a Petra, dneska mají posilu – Markétu a Štěpána. Ten vnesl do návrhu loftového bytu v pražských Nuslích mužský element, ale jinak na mě jeho realizace působí stejně pozitivně – vybalancovaným celkem, hravými vtipnými detaily, autentičností bez jakýchkoli snah ohromit, takže nesklouzává k nabubřelosti a předstírání. Je to taková přívětivá designovka, přímočarý prostor, kde se neplýtvá zařízením, ani nešetří fajn nápady. Moc se mi celek líbí, je svěží, mladý, neokázalý a skvěle funkční.

koupelna

Koupelna respektuje celkové ladění bytu a je přímočaře jednoduchá. FOTO TOMÁŠ HEJZLAR

byt v novostavbě

užitná plocha 59 m²

lokalita Praha 4 – Nusle

TEXT: MARTINA PAULOVÁ
FOTO: TOMÁŠ HEJZLAR
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat