Rodinný dům s dostatkem soukromí na úzkém pozemku

I úzký svažitý pozemek může být základem pro rodinný dům s dostatkem soukromí uvnitř i venku. Přizpůsobení svahu terasovitým řešením terénu vytvořilo zároveň funkční členění domu. Půdorys ve tvaru písmene L umožňuje domácím využívat vlastní zahradu i terasu bez nechtěných pohledů.
Reklama

Foto: sphaericus.cz

Jasné členění: dva funkční celky

Na pohled velmi jednoduchá stavba skrývá mnohá „prošpekulovaná“ řešení. Pozemek nemá velkou výměru – pouze 800 m2 – a nachází se v nově vznikající části české obce Brandýsek s výhledem do vesnice. Severní stranu pozemku chrání sad.

Půdorys ve tvaru písmene L člení dům na dva hlavní funkční celky: kratší křídlo tvoří denní obytnou zónu, v delším se nachází noční část – ložnice a hygienické zázemí. Ze všech místností nočního křídla lze vyjít na dřevěný chodník kolem domu, který vede na terasu – mostem mezi hlavní obytnou místností a zahradou. Obytná část domu je zároveň jeho průčelím.

Reklama

Foto: sphaericus.cz

Podpořen pilíři

Díky vyvýšení průčelí, které stojí na pilířích, vznikl pod částí domu stíněný prostor na parkování pro čtyři auta. Ke vchodu se dostanete po dřevěných schůdcích nebo po rampě. Jednotlivá ramena domu jsou odlišena i materiálově. Zatímco přední část má dřevěnou fasádu, noční část domu je obložená cementotřískovými deskami bez barevné úpravy. Tato kombinace je nenápadná, příjemná a působí stabilně.

Foto: sphaericus.cz

Dispozice

Je dána samotným uspořádáním domu: i uvnitř najdete pevně vymezené funkční zóny. Ze zádveří se dostanete do haly, ze které je již členění na noční a denní – společenskou část zcela zjevné. Obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou jsou spolu s terasou zároveň jediným bezbariérovým prostorem stavby. Noční křídlo kvůli přizpůsobení terénu již bezbariérové není. Nachází se v něm však chodba s rampou, která řeší výškový rozdíl podlahy. Oblíbily si ji zejména děti.

Foto: sphaericus.cz

RD Brandýsek ve zkratce

architektonické studio: MOLO ARCHITEKTI s.r.o.

autoři: MgA. Pavel Griz, MgA. Patrik Zamazal

zastavěná plocha: 158 m2

pozemek: 800 m2

lokalita: Brandýsek, ČR

Sabína Zavarská
Foto: sphaericus.cz

Reklama