Čím si vylepšit ovocné smoothie?
Asi nám dáte za pravdu, že nápadů na chutné a kreativní zpracování úrody není nikdy dost. Podomácku umixované koktejly z ovoce nabízí skvělý způsob, jak všechny oblíbené bublaniny, koláče a zavařeniny vyvážit také něčím zdravějším […]
Asi nám dáte za pravdu, že nápadů na chutné a kreativní zpracování úrody není nikdy dost. Podomácku umixované koktejly z ovoce nabízí skvělý způsob, jak všechny oblíbené bublaniny, koláče a zavařeniny vyvážit také něčím zdravějším a méně sladkým. Přinášíme vám proto čtyři tipy, jak tuto vitaminovou bombu povýšit na posilovač imunity, lahodné osvěžení či vydatnou snídani.
Tráva, ne však ledajaká
Ano, čtete správně. Semena ječmene (Hordeum vulgare), který patří do skupiny sladkých trav, se někdy prodávají přímo s komerčním názvem „smoothie tráva“. Mladé stonky ječmene se těší pověsti superpotraviny, která přirozeně obsahuje cenné enzymy, antioxidanty, vitaminy a minerály. Můžete si je vypěstovat jak na záhonu, tak doma – stačí, když jim vyhradíte okenní parapet s dostatkem světla. Až vám ječmen doroste do výšky 15 až 20 centimetrů, můžete sklízet zdravou přísadu do smoothies i do salátů. Ti odvážnější si „smoothie trávu“ mixují i samostatně, bez vody a dalších přísad, načež pijí pár doušků zelené šťávy na povzbuzení organismu. Pro větší účinky se mladý ječmen posílá do žaludku nalačno, raději ale během dne, ne hned po probuzení. Gurmánský zážitek však nečekejte, silnou trávovou chuť ocení málokdo.
Mrazivá svěžest
Jakkoli si na ovocných a zeleninových koktejlech pochvalujeme hlavně jejich čerstvost, smoothie nejlépe chutná vychlazené, zvlášť v létě. Pokud se vám nechce čekat, až lednice nápoj vychladí na optimální teplotu, použijte jednu surovinu zmraženou. Když si v mrazáku uchováte maliny, jahody, borůvky či broskve, můžete úrodu ze zahrádky proměnit na zdravou snídani ještě dlouho po sezoně. Pakliže máte v kuchyni dostatečně výkonný mixér, můžete k ovoci místo vody přidat ledové kostky – získáte tak zdravější náhražku za slazené sorbety a ledové tříště, tolik oblíbené dětmi. Pro větší svěžest klidně do smoothie přidejte i čerstvě natrhané lístky máty – zvlášť v jahodovém koktejlu chutnají výborně.
Mixování ve vakuu
Všimli jste si, že když „proženete“ ovoce či zeleninu klasickým mixérem, nože vám oddělí vlákninu od vody či šťávy? Poznáte to zcela jasně: jakmile si běžným přístrojem namixujete do sklenice třeba šťávu z čerstvých rajčat a pár minut ji necháte odstát, tekutina se při dně za chvíli začne stávat čím dál průhlednější a pěna při povrchu pomalu bude hnědnout. Chcete-li se surovinami ze zahrady zacházet šetrněji, pořiďte si vakuový mixér! Pracuje tak, že nejdříve z nádoby odsaje vzduch, a až poté suroviny rozmixuje. Mixované ovoce si tak déle udrží chuť i vzhled, a hlavně bude obsahovat neměnné množství vitaminů, antioxidantů a tělu prospěšných látek. Platí to i pro „choulostivá“ jablka nebo čím dál populárnější avokádo. Šťáva se ve vakuovém mixéru tolik nenapění, díky čemuž získáte smoothie daleko jemnější konzistence. Výsledný koktejl by měl lépe podpořit vaše trávení, kvalitní spaní nebo zotavení po sportu.
Nepijte ho, nýbrž jezte!
Smoothie se výborně hodí na cesty – někteří výrobci mixérů s tím předem počítají, a přibalí vám do příslušenství i nádobu, ve které hotový koktejl uchováte a přibalíte na výlet či do vlaku. Pokud vás na létu baví spíše pomalé snídaně a lenošivé siesty, můžete si naopak vyhrát s kreativním servírováním ovocného drinku. Vedle designové sklenice a veselého brčka se na smoothie překvapivě hodí i miska: stačí, když ovocný koktejl zahustíte, dozdobíte ovocem, ovesnými vločkami, semínky či ořechy… A krásné pohoštění je na světě! Abyste rozmixované ovoce povýšili na plnohodnotné jídlo nejen servírováním, ale i výživovými hodnotami, přidejte do mixéru nějakou zdravou verzi tuku (olivový, lněný či kokosový olej) a přírodního sladidla (javorový sirup, sušené datle, jež před mixováním namočíte). Krémovou konzistenci takzvané smoothie bowl zase pěkně podpoří oříškové máslo. Dobrou chuť!
Text: Veronika Košťálková, foto: Shutterstock