Neznámí kříženci peckovin
Stromy, které vznikly křížením různých druhů peckovin, jsou u nás poměrně neznámé, ačkoli první pokusy o netradiční kombinace se datují už někdy před sto lety. Přestože k velkému rozšíření nikdy nedošlo, alespoň nějaké se koupit […]
Stromy, které vznikly křížením různých druhů peckovin, jsou u nás poměrně neznámé, ačkoli první pokusy o netradiční kombinace se datují už někdy před sto lety. Přestože k velkému rozšíření nikdy nedošlo, alespoň nějaké se koupit dají. Chcete je?
Základ křížení peckovin tvoří meruňky a slivoně, převážně ze skupiny blum. Ovocný druh, který z těchto pokusů vznikl, dostal název plumcot, tedy švestkomeruňka. Jde o odvozeninu z anglických slov plum – švestka a apricot – meruňka. Setkat se ovšem můžete i s označením broskvošvestka.
Jaký je plumcot?
Plody vzniklé křížením meruňky a slivoně nesou znaky obou rodičů, proto vypadají velmi zajímavě. Jejich velikost je větší než u švestek, slupka není zcela hladká, ovšem ochlupení bývá velmi jemné až sametové. Mají velmi šťavnatou dužninu podmanivé a zajímavé chuti.
U nás se můžete setkat pouze s jedinou odrůdou plumcot, a to je ‚Melitopolski‘. Ve světě se pěstuje více, hlavně v Kalifornii, kde seženete odrůdy ‚Flavorela‘, ‚Flavorglo‘, ‚Geo Pride‘, ‚Parfait‘, ‚Red Velvet‘ či ‚Royal Velvet‘. Protože stromy velmi brzy kvetou, jsou vhodné jen do teplých oblastích.
Také o plumcotů šlechtitelé využili efekt zpětného křížení, tedy křížení už zkříženého. Výsledkem je ovoce, které se podle podílu výchozích rodičovských druhů řadí mezi nové ovocné druhy.
Co je apriu?
Spojením meruňky a plumcotu vzniklo apriu (apricot x plum). V něm je ze tří čtvrtin zastoupena meruňka, proto se plody také podobají právě jí. Ve světě se pěstují odrůdy ‚Flavor Delight‘ či ‚Honey Rich‘.
Podobným křížencem, ale s obráceným poměrem genů, je pluot. V něm má tříčtvrteční zastoupení švestka. Mezi nejznámější odrůdy tohoto druhu patří ‚Dapple Dandy‘, ‚Flavor Grenade‘, ‚Flavor King‘, ‚Flavor Queen‘, ‚Flavor Supreme‘, ‚Flavorich‘ či ‚Flavorosa‘.
Marián Komžík, foto archiv autora
Více informací se nachází v březnovém vydání z roku 2017.