Vlastní ovoce až do Vánoc?
Jablka jako ozdoby na tradičně pojatý stromeček, jablka na ovocnou mísu, jablka do štědrovečerního štrúdlu… Ani Vánoce se neobejdou bez domácího ovoce. Patříte mezi ty, kdo mají plody z vlastní sklizně, nebo je kupujete v […]
Jablka jako ozdoby na tradičně pojatý stromeček, jablka na ovocnou mísu, jablka do štědrovečerního štrúdlu… Ani Vánoce se neobejdou bez domácího ovoce. Patříte mezi ty, kdo mají plody z vlastní sklizně, nebo je kupujete v obchodech, protože vaše buď tak dlouho nevydrží, nebo prostě nejsou tak pěkné, abyste je vystavili na stůl? Zde jsou druhy a odrůdy, s nimiž se něco podobného nestane.S Vánoci se spojuje vůně koření a cizokrajného ovoce, ovšem nezapomínejte ani na místní plody. Většina z domácích druhů má poměrně krátkou dobu skladování, proto je třeba odrůdy, které vydrží až do Vánoc, pečlivě vybírat. Základem jsou jádroviny, tedy jablka a hrušky, bez kterých si řada lidí sváteční stůl ani nedovede představit. Sortiment ovoce se ale dá rozšířit i o kdoule a skořápkové ovoce.Z jádrovin vám budou o Vánocích nejvíce chutnat podzimní odrůdy. Zimní ještě nebývají v této době plně dozrálé, což vám ale vynahradí lepší šťavnatostí. Jednotlivé odrůdy se od sebe ovšem výrazně liší a každá má svoji specifickou chuť. Tady jsou ty, které bývají v této době nejlepší.JABLONĚ‚Admiral‘Jde o českou odrůdu se středně vysokou, ovšem pravidelnou plodností. Jablka i při skladování ve sklepě vydrží velmi dlouho, často až do konce května. Jsou středně velká až velká, ploše kulovitá. Slupku mají hladkou, ze sedmdesáti až osmdesáti procent zbarvenou do červena bez rzivosti. Dužnina je pevná, velmi křehká, šťavnatá. Chuť plná, harmonicky sladkokyselá, výborná až vynikající, s dobrým takzvaným shelf life efektem. Díky genu Vf je odrůda vysoce rezistentní proti strupovitosti a vykazuje také značnou odolnost vůči padlí. Doporučuje se u ní provádět preventivní postřiky vápenatými hnojivy, aby se předešlo hořké pihovitosti plodů.‚Gala‘Jde o moderní podzimní odrůdu, kterou najdete po celém světě, a v současnosti se dokonce řadí mezi nejvysazovanější. Plody má středně velké, ale při silné nadúrodě a zanedbané probírce bývají menší. Jablka se sklízejí na začátku září a ve sklepě vydrží do ledna či února, ve skladech s řízenou atmosférou dokonce až do nové úrody. Mezi ostatními odrůdami vyniká zejména svou chutí, ale i tvarem a vybarvením plodů. Na trhu se prodává velké množství klonů této odrůdy, které se prodávají pod různými synonymy.‚Fuji‘Je to novější perspektivní a velmi pozdní zimní odrůda, jejíž obliba v posledních letech roste. Atraktivní pro pěstitele je její vysoká úroda, možnost nezvykle dlouhého skladování, a zejména vynikající šťavnaté plody velmi sladké chuti. Pokud chcete sklízet plody střední a větší, vyžaduje pravidelnou probírku. Dozrává v polovině října a dá se bez problémů skladovat až do června. Potřebuje ale konvenční ochranu. V prodejnách se setkáte i s jejími moderními klony, například ‚Kiku 8‘ či ‚Fubrax‘, v zahradních centrech se prodává také dříve dozrávající klon ‚Beni Shogun‘.‚Otava‘Otava je zimní odrůda z českého šlechtění. Růst stromů je středně silný až slabší, tvoří rozložitější hustší koruny s krátkým plodonosným obrostem. Pokud jí zajistíte probírku plodů, dává střední až vysokou úrodu. Jablka jsou středně velká, žlutá, s oranžovým až hnědavým mramorovaným líčkem a se středně pevnou dužninou harmonické chuti. Sklízejí se poměrně pozdě, v první říjnové dekádě. Odrůda je určena do teplejších a středních poloh, hodí se pro všechny pěstitelské tvary, dá se roubovat i na slabě rostoucí podnože. Dobře odolává proti strupovitosti a je málo citlivá k napadení padlím.‚Pinova‘Podobně jako ‚Otava‘ patří mezi nejkvalitnější současné zimní odrůdy jablek. Pochází z Německa a za poměrně krátkou dobu se stala velmi oblíbenou a žádanou nejen v místě svého původu, ale v celé Evropě. Vyznačuje se vysokými a pravidelnými sklizněmi velkých plodů, které mají atraktivní červenooranžové zbarvení. Sklízejí se na počátku října a dají se skladovat do dubna. I tato odrůda se vyznačuje slušnou odolností proti strupovitosti. Na pultech prodejen se můžete setkat i s jejím klonem jménem ‚Evelina‘.‚Rozela‘Tato zimní, na pěstování nenáročná, přesto velmi plodná odrůda pochází z českého šlechtění a je vhodná zejména do středních a vyšších poloh. Její výhony bohatě obrůstají plodonosným dřevem, strom je nenáročný na řez. Do plodnosti vstupuje velmi brzy, plodí bohatě a pravidelně. Středně velká až velká jablka mají červenou barvu s výraznými lenticelami. Dužnina je středně pevná až pevná, šťavnatá, výrazně aromatická, velmi dobrá. Dá se skladovat do konce března. Odrůda je rezistentní vůči strupovitosti, nenapadá ji ani padlí.‚Topaz‘Oblíbená česká odrůda, dozrávající v první dekádě října, se dá skladovat až do dubna či května. Její plodnost je střední, má červené plody atraktivního tvaru i velikosti a příjemné nakyslé chuti. Vyznačuje se kompletní odolností proti strupovitosti i padlí jabloňovému. Dokonce se řadí na první místo mezi rezistentními odrůdami. V poslední době je stále populárnější i její novější mutace s příznačným názvem ‚Red Topaz‘.HRUŠNĚ‚Beta‘Jde o novější českou zimní odrůdu, která pochází z křížení známých odrůd ‚Boscova‘ x ‚Pařížanka‘. Tvoří rozložité koruny s bohatou násadou středně dlouhých výhonů, velmi jednoduše se tvaruje. Hrušky jsou velké, vyduté, lahvicovitého tvaru, zelené barvy s nevýrazným červeným líčkem. Mají sladkou a velmi šťavnatou dužninu jemné křehké konzistence. Plody se dají poměrně dlouho skladovat, vydrží do konce března.‚Bohemica‘‚Bohemica‘ patří k novějším odrůdám současného českého sortimentu. Díky svým vlastnostem, mezi něž patří vysoká úrodnost, atraktivní plody, dobrá chuť a vysoká mrazuvzdornost, právem zaznamenala největší nárůst zájmu o její pěstování. K dalším kladům patří dlouhá doba skladování, hrušky vám vydrží až do dubna. Jsou velké, vydutě lahvicovité, žlutozelené barvy s nevýrazným růžovým líčkem. Dužninu mají sladkou, středně šťavnatou, jemnou a tuhé konzistence.‚Boscova lahvice‘Jde o jednu z nejstarších odrůd, které se nyní prodávají. Za to, že stále patří k nejpěstovanějším, vděčí svému jednoduchému pěstování, vysokým úrodám a hlavně vynikající chuti. Hrušky jsou velké, lahvicového tvaru s typicky rezavou slupkou, dužnina velmi sladká, šťavnatá, aromatická, jemné máslovité konzistence.‚Cascade‘Americká časně zimní odrůda pochází z křížení odrůd ‚Comice‘ x ‚Red Bartlett‘. Stromy rostou středně silně až silně, koruny mají vzpřímené a středně zahuštěné, později převislé. Hrušky dávají středně až velmi velké, vyrovnané, velmi pěkného a atraktivního tvaru. Slupka je téměř po celém povrchu pokryta atraktivním červeným líčkem. Dužnina je sladká, šťavnatá, silně aromatická, vynikající dezertní chuti. Také tato odrůda vyniká dlouhou skladovatelností, která se počítá v řádu šest až osm měsíců, vydrží vám tedy téměř až do května. ‚Cascade‘ se hodí do všech oblastí vhodných pro pěstování hrušní, dá se využít i pro sloupovité pěstování.‚Děkanka Robertova‘Tato stará francouzská odrůda se dlouhodobě považuje za nejchutnější hrušku v historii. V tuzemsku se pěstuje hlavně v nejteplejších oblastech. Strom se hodí téměř pro všechny pěstitelské tvary včetně přísně udržovaných ovocných stěn. Roste bujně, proto není vhodná do kordonů. K výhodám patří vysoká odolnost proti strupovitosti a mrazům. Úrodu dává spíš malou, ovšem hrušky jsou velké. Sklízejí se na počátku října, zpravidla vydrží jen do prosince. Žlutozelená slupka je na sluneční straně překrytá slabě červeným líčkem. Dužnina má jemnou, velmi šťavnatou, výborně kořeněnou, sladce vínovou chuť.‚Dicolor‘‚Dicolor‘ patří podobně jako ‚Bohemica‘ do nové vlny současného českého šlechtění a stala se druhou nejčastěji vysazovanou odrůdou. Zaujme atraktivním vzhledem dvoubarevných červenozelených plodů, které mají vynikající chuť a lze je skladovat velmi dlouhou dobu. Hrušky jsou středně velké, rovnoměrného hruškovitého tvaru. Dužninu mají bílou, šťavnatější, aromatickou a voňavou, velmi sladké chuti. Konzistence je jemná a máslovitá, měkká. Dá se skladovat až do února.‚Jana‘Česká kvalitní zimní odrůda pochází ze slibného křížení odrůd ‚Boscova‘ x ‚Drouardova‘. Tvoří rozložité, široce kuželovité koruny a velmi dobře obrůstá plodonosným dřevem. Nemá zvláštní požadavky na pěstování. Dává velké plody, proto potřebuje optimální závlahu a hnojení. Hrušky jsou zelenožluté, baňaté, opravdu velké, někdy mívají hmotnost až 450 gramů. Jsou-li zralé, mají velmi jemnou a máslovitou dužninu se silně šťavnatou konzistencí. Chuť bývá sladká, aromatická a mírně kořeněná. Mnoho pěstitelů ji z hlediska chuti považuje za současného favorita. Je proto veliká škoda, že na ni v obchodech narazíte jen velmi zřídka.‚Madame Verté‘Tato odrůda zpočátku roste středně silně, postupně přibývá méně a později roste velmi slabě. Koruny jsou vzpřímené, se sklonem k zahušťování, větve svírají ostřejší úhly. Plodné dřevo bývá krátké a rovnoměrně rozmístěné. Je vhodná pro nižší tvary na semenáči. Plodí brzy, pravidelně a hodně. Hrušky jsou malé až středně velké, nazelenalé, skořicově rzivé, dužninu mají křehkou až rozplývavou, šťavnatou, sladkou a aromatickou.KDOULEKromě jablek a hrušek byste neměli zapomínat ani na jejich blízké příbuzné – kdoule. Jsou nenáročné na pěstování i ochranu a každoročně dávají velkou úrodu. Lze je výborně skladovat, díky čemuž vám mohou zpestřit i vánoční stůl. Třebaže nejsou vhodné pro přímý konzum, třeba čerstvě uvařený kompot provoní váš domov a svojí chutí překoná jakoukoli hrušku.OŘECHY A OŘÍŠKYNa Vánoce nelze zapomenout ani na ořechy a oříšky či mandle a jedlé kaštany. Neobejde se bez nich žádné sváteční pečení. V lednici je můžete mít už dopředu připravené a oloupané. Marián Komžík, foto autor Více informací se nachází v prosincovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.