Záhony se skleněnou obrubou
Vztah k jídlu se v posledních letech výrazně změnil. Zatímco dříve šlo jen o nasycení, dnes je jídlo a jeho příprava také koníčkem a příležitostí k setkávání s přáteli. Svědčí o tom i neutuchající zájem […]
Vztah k jídlu se v posledních letech výrazně změnil. Zatímco dříve šlo jen o nasycení, dnes je jídlo a jeho příprava také koníčkem a příležitostí k setkávání s přáteli. Svědčí o tom i neutuchající zájem o kulinářské časopisy, netradiční kuchařky a blogy či pořady o vaření. Tento trend neminul ani české zahrady.
Pro milovníky dobrého jídla může být zahrada báječným zdrojem neobvyklých chutí, a to díky mnoha různým bylinkám a neobvyklým plodinám, jako jsou třeba kustovnice, artyčok, muďoul, moruše nebo druhy, které na trhu najdete jen v omezené nabídce, například černý kořen, angrešt či letní jablka.Vybavení zahrady- Krásné posezení – fajnšmekři bývají obvykle pohostinní lidé, kteří rádi vaří pro své přátele. Spíše než do bazénu proto investujte do krásné terasy a prostorného posezení s dostatkem míst u stolu. S tím souvisí i potřebné zázemí – nábytek, nádobí i místo pro jeho uskladnění.
- Venkovní kuchyně – vytvořte si pro venkovní vaření dobře vybavené místo, vždyť na zahradě můžete kuchařit od Velikonoc do Dušiček. Bytelný gril, venkovní krb s udírnou, velký prostor pro přípravu jídla – to vše vám pomůže dovést svůj koníček k dokonalosti.
- Rozmístění záhonů – bylinky, jako jsou pažitka, máta či petrželka, nebo jiné rostliny, které využíváte v kuchyni každý den, si vysaďte někde po ruce, ať pro ně nemusíte běhat na druhý konec zahrady. Na odlehlejších místech mohou růst třeba rybízy.
- Venkovní hydrant – všechnu zeleninu i bylinky, které vypěstujete a zpracujete ve venkovní kuchyni, je potřeba omýt a očistit. Je ale zbytečné je nosit do domu a zase zpět. Pěkný venkovní hydrant s odkládací plochou a kbelíkem na organické zbytky by proto měl být trvalou součástí zahrady.
- Rozdělení záhonu – pěstování bylinek není žádná novinka, kulináři ho ovšem mohou pozvednout na vyšší úroveň. Hledání potřebných rostlin ve společném záhonu totiž zdržuje, navíc můžete na poslední chvíli zjistit, že vám konkrétního druh už dochází… Rozparcelování větší bylinkové plochy na několik částí s výraznými jmenovkami proto usnadní orientaci nejen kuchařům, ale i jejich pomocníkům.
- Koutek i pro oko – bylinky jsou sice pěkné rostliny, většinou ale kvetou drobnými a málo výraznými kvítky. Vytvořte si proto koutek jen pro potěchu oka a vysaďte si neužitečné, ale krásné květiny, které vám přinesou potřebné potěšení. Zahrada s takovým místem získá na útulnosti a nebude působit jen jako kuchyňské zázemí.
- Konkrétní výsadba – pokud rádi zavařujete, vysaďte si hodně keřů drobného ovoce. Jestliže však raději griluje neobvykle upravená a naložená masa, zaměřte se na bylinky a angrešt a rybízy vynechte. Příliš mnoho plánů a cílů odvádí od jejich realizace.
Co raději vynechat
- Pěstování příliš velkého sortimentu – ano, můžete si vypěstovat všechno, co budete v kuchyni potřebovat. Péče o takové množství zahradních plodin ale vyžaduje spoustu času, který vám bude chybět pro vaše pravé hobby – vaření.
- Pěstování sazenic – předpěstování rostlin je náročné na čas, prostor, preciznost i zkušenosti. Zakoupení zeleninových nebo bylinkových sazenic není žádná ostuda a můžete si vysadit vše, co opravdu potřebujete, a ne jen to, co se vám podaří vypěstovat.
- Bezchybný vzhled – milovníci vaření budou mít vždy spíše užitkovou než okrasnou zahradu. Nikoho tedy nepřekvapí ani nepohorší, když narazí na ostříhané trsy pažitky nebo otrhanou mátu či bazalku. Na trhu si však včas obstarejte náhradní sazenice, na prázdné místo je můžete vysadit i v květináči. Dobrým pomocníkem mohou být i drobné dekorační předměty, které odvedou pozornost od sklizených ploch.
- Užitkové
Bylinky – k základnímu sortimentu si vyberte i trochu neobvyklé bylinky. Muže jimi být napríklad routa, pelynek kozalec, mařinka vonná, andělika, puškvorec, brutnák nebo česnek medvědí.Zelenina – neplýtvejte časem a energií na běžnou a celoročně dostupnou zeleninu. Vysaďte si třeba černý kořen, patrovou cibuli, šalotku, artyčoky, rané brambory, zeleninové cukety, lilky nebo cukrovou kukuřici. Z těchto druhů připravíte opravdové lahůdky.Ovoce – máte-li rádi ovoce, propátrejte jeho sortiment a pěstujte třeba bezsemenné stolní víno, aktinidii či muchovník nebo poměrně málo pěstované višně. Zvolte si raději více druhů v nižších tvarech (zákrsky, sloupovité tvary) než veliké stromy, které zaberou hodně místa a poskytují příliš ovoce v jednom termínu.
- Okrasné
Dřeviny – v zahradě plné různých rostlin vypadají pěkně stálezelené druhy a jehličnany. Svou barevnou neměnností totiž zklidní trochu chaotickou podobu užitkové zahrady.Květiny – zaměřte se na pěstování květin, které bez problémů vydrží na místě řadu let. Mezi osvědčené trvalky patří kopretiny, pivoňky, janeby, plaménky, třapatky, ale i růže a kakosty. Z letniček vyberte třeba lichořeřišnice (jsou navíc jedlé), slunečnice a hrachory. Všechny tyto druhy se vysévají přímo na místo.Ekologie v hrnciZájem o vaření jde často ruku v ruce s nároky na kvalitu potravin. Každý, komu záleží na tom, co jí, by měl být zastáncem ekologického přístupu k ochraně rostlin. A právě na zahradě můžete ovlivnit, jaké budou vaše kuchyňské suroviny. Zřeknutí se chemických látek je tedy možnost, jak zásadně vylepšit kvalitu svých potravin. Nepropásněte ji.FOTO: SHUTTERSTOCK A PROFIMEDIA.CZ