Zahradní grilovačka
Grilování představuje pro mnoho lidí více než jen tepelnou úpravu různých potravin. Je spojováno s určitou atmosférou, setkáním s přáteli a letní pohodou. Proto je dobré výběr grilu nepodcenit a vycházet z ověřených zkušeností a […]
Grilování představuje pro mnoho lidí více než jen tepelnou úpravu různých potravin. Je spojováno s určitou atmosférou, setkáním s přáteli a letní pohodou. Proto je dobré výběr grilu nepodcenit a vycházet z ověřených zkušeností a vlastních možností.
V nabídce obchodů najdete mnoho druhů a typů grilů od různých výrobců. Volba toho pravého nemusí být ale složitá. Jako první kritérium výběru se samozřejmě nabízí způsob ohřevu, důležité je však také zohlednit místo, kde budete gril používat, jeho konstrukci a velikost.
Například u pevného zděného grilu na zahradě nebo terase nemusíte umístění řešit. U přenosného grilu si ale musíte promyslet, jestli bude po celou sezonu na stejném místě (zastřešené terase či pergole, v besídce nebo jiném krytém místě) nebo ho budete po každém grilování někam uklízet. Při umístění počítejte vždy s tím, že byste kolem grilu měli mít dostatek prostoru.
Zdroj tepla
Klasikou je pro grilování dřevo nebo dřevěné uhlí. Jejich výhodou je nižší pořizovací cena, nevýhodou kouř a delší doba, než se rozpálí na potřebnou teplotu. Stále častějším zdrojem tepla je však poslední dobou plyn a elektřina. Plynové a elektrické grily jsou rychleji rozpálené, snadněji se udržují, ale nemají kouzlo klasického grilování.
1 Elektřina
Grily na elektřinu někteří příznivci grilování neuznávají, protože stačí jen zastrčit jejich zástrčku do zásuvky a zapnout gril. Grilování je tak samozřejmě bez ohně, vůně a kouře a trochu i atmosféry. Tyto grily jsou ale cenově dostupné, snadno se udržují a čistí. Grilovací rošt nebo jehly jsou umístěny nad topnou elektrickou spirálou a tuk odkapává do spodní části grilu, odkud odtéká do sběrné nádoby.
Raclette elektrický gril se jmenuje podle polotvrdého sýra, který se servíruje rozehřátý nebo roztavený s dalšími potravinami. Gril má několik malých pánviček nebo misek, na které se umístí různá zelenina, uzeniny a sýr. Vše se pak v grilu připraví najednou. Některé raclette grily s grilovací deskou se využívají i jako klasické elektrické grily.
2 Plyn
Plynový gril je dražší a je k němu potřeba pořídit propanbutanovou bombu. Vyplatí se vám, pokud grilujete častěji. Atmosféru klasického grilování sice nevytvoří, plyn však rychle zajistí požadovanou teplotu. Přívod plynu se snadno reguluje hořáky, které bývají chráněny před odkapávajícím tukem, takže vás neobtěžuje kouř. Jednodušší je i čistění grilu.
Lávový plynový gril má na spodním topném roštu nad hořákem umístěný lávový kámen, který se zahřeje na vysokou teplotu a žár působí na potraviny umístěné na grilovacím roštu. Porézní lávový kámen vstřebává odkapávající tuk a nevzniká tak žádný kouř. Kámen se však při opakovaném zahřívání a ochlazování postupně rozpadá a je potřeba ho občas vyměnit.
RBS plynový gril má dva plynové hořáky na bocích keramické grilovací vany, která rovnoměrně rozvádí teplo. Tuk z grilovacího roštu nebo jehly neodkapává na hořáky a odtéká přímo do sběrné nádoby. Tuk tak nemůže vzplát a nevzniká ani kouř.
3 Dřevo a dřevěné uhlí
Dřevo i dřevěné uhlí jsou ideální pro venkovní grilování. Při jejich hoření ale trvá poměrně dlouho, než se vytvoří dostatek žhavých uhlíků a u grilů se navíc hůře udržuje stálá teplota. Grily na dřevěné uhlí a dřevo se vyrábějí v mnoha tvarech a velikostech, nejčastěji z plechu nebo litiny. Bývají levné, vyplatí se ale investovat do dražšího modelu. Rošt na palivo je umístěný vodorovně pod roštem nebo jehlami na potraviny. Ty je možné umísťovat do různé výšky od topeniště a tak regulovat teplotu a žár. Některé typy jsou vybaveny odklápěcím víkem, ty dražší mají ve víku a v topeništi i otvory pro přívod vzduchu, a lze je proto použít pro nepřímé i přímé grilování.
Keramický gril na dřevěné uhlí má na bocích keramické desky, které udržují stabilní teplotu. Tu je možné navíc regulovat pomocí otvorů v horní a dolní části grilu. Grilovací rošt je vysoko nad topeništěm a gril je vybavený víkem – grilované potraviny jsou proto šťavnaté a křehké.
Pevné versus přenosné grily
Pevné grily najdete většinou v zahradách nebo na terasách, moderní technologie ale umožňují použití i v interiéru. Grilovací rošt a jehly jsou umístěné nad topeništěm s komínem a součástí grilu bývá obvykle i udírna. Pevné grily mohou být zděné, k dostání jsou ale i tzv. stavebnicové grily, jejichž díly lze jednoduše složit a spojit. U venkovních pevných grilů se jako zdroj tepla používá dřevěné uhlí nebo dřevo, u interiérových většinou plyn v kombinaci s lávovými kameny a RBS systémem. Nejpoužívanější jsou ale jednoznačně přenosné grily. K venkovnímu grilování se nejčastěji používají grily na dřevěné uhlí a grily plynové, elektrické grily jsou určené hlavně do vnitřních prostor. Venkovní grily na dřevěné uhlí si můžete pořídit od malých a rozkládacích až po velké s odkládacími plochami a kolečky. Přenosné plynové grily bývají zpravidla větší a vybavenější a neobejdou se bez propanbutanové bomby s tlakovým ventilem. Elektrické přenosné grily bývají menší a venku se téměř nepoužívají. K přenosným grilům se řadí i grily vodní a obchody nabízejí i malé jednoduché grily na dřevěné uhlí pro jedno použití.
Venkovní versus interiérové
Ke skupině venkovních grilů náležejí pevné i přenosné grily na dřevěné uhlí, vodní grily a samozřejmě také přenosné grily na plyn všech typů, tj. kontaktní, s lávovými kameny, RBS systémem atd. V interiéru, na terasách nebo balkonech se nejvíce používají elektrické menší kontaktní a raclette grily, ale také plynové lávové, kontaktní a RBS grily, malé grily na dřevěné uhlí a také pevné zděné grily.
Nerezový plynový gril
Plynový gril MERIDIAN 3 + 1 je vybaven třemi hořáky z nerezové oceli a jedním bočním hořákem s piezo zapalováním pro každý zvlášť, dále dvěma nárazuvzdornými koly s gumou a dvěma kolečky s aretací pro snadnou manipulaci a zabrzdění. Grilovací plocha se skládá ze dvou různě velkých roštů a jedné grilovací desky. Gril má i přídavný ohřívací rošt, dvouvrstvé nerezové víko se zabudovaným teploměrem, vyjímatelnou misku na odkapávající tuk s odpadní trubicí a dvě boční odkládací plochy. Výkon grilu je 12,5 kW, váha 58 kg a celková grilovací plocha měří 3130 cm2. Gril stojí 16 990 Kč. www.gril.cz
Aby vám chutnalo
Ke grilování používejte jen kvalitní a odležené maso. Před grilováním ho přehnaně neomývejte, spíš jen otřete čistou vlhkou utěrkou. Výraznou chuť mu dodá marináda, solte ho ale až hotové.
- Grilovací rošt nebo jehlu potřete olejem, aby se na ně maso nepřipékalo. K obracení používejte kleště, do masa nepíchejte vidličkou – vytékala by z něj šťáva.
- Do žhavých uhlíků zkuste přidat listy šalvěje nebo jiné bylinky, větvičku révy nebo kousky ovoce či zeleniny. Jídlo tak získá nezaměnitelnou chuť i vůni.
- Ryby grilujte vcelku ve speciálních košících, jinak by se mohly rozpadnout. Tvrdší zeleninu se doporučuje namočit na čtvrt hodiny do studené vody, zůstane pak křehká.
- Plameny by se nikdy neměly dotýkat grilovaných potravin, případné spálené části jídla okrájejte.
- Ideálním nápojem ke grilování je víno nebo pivo.
Užijte si grilování
Žádná zahradní party se neobejde bez grilování. S plynovými grily od společnosti Campingaz® pro vás bude grilování zábavou. Snadné, rychlé a zdravé grilování s mnoha výhodami vám umožní připravit skvělé delikatesy a zároveň vás nechá bavit se s přáteli. Podívejte se na nabídku www.campingaz.com.
FOTO: SHUTTERSTOCK A ARCHIV FIRMY VLADEKO
Zahradní grilovačka
Vybíráte nový zahradní gril? Desítky grilů za skvělé ceny naleznete na www.give.cz/zahradni-grily