Zavařujte zdravě a jednoduše
Není pravda, že zavařování patří mezi pracné způsoby konzervace a kompoty a marmelády jsou nezdravé, protože obsahují hodně cukru. Jde to dělat i jednoduše a dietně. Cukr se do marmelád a kompotů přidává, aby je […]
Není pravda, že zavařování patří mezi pracné způsoby konzervace a kompoty a marmelády jsou nezdravé, protože obsahují hodně cukru. Jde to dělat i jednoduše a dietně.
Cukr se do marmelád a kompotů přidává, aby je konzervoval. A platí, že čím více ho bude, tím déle zavařené ovoce vydrží. Ale pokud zpracováváte jen několik sklenic jahod či třešní a pravděpodobně je sníte za pár týdnů, je cukr téměř zbytečný, vždyť ovoce ho samo obsahuje poměrně dost. Vyrobit kompoty, marmelády či šťávy lze tedy i bez něj. Je ale třeba dbát na čistotu veškerého vybavení, sklenice a víčka tedy nestačí jen umýt, ale raději je vyvařte, používejte ochutnávací lžičky a pravidelně je měňte.
Pomůže sůl
Ovoce vyberte jen zcela zdravé, i začínající hniloba může marmelády či kompoty zničit. Pokud se bojíte, že vám zavařenina nezhoustne, přidejte do ní například agar – vyrábí se z mořských řas a je zdrojem minerálních látek, například vápníku a železa. Jako zahušťovadlo pomůže i lněné semínko, které zde bude chutnat jako nadrcené oříšky. Čím více ho k ovoci přidáte, tím hustší konzistenci bude zavařenina po zchladnutí mít.
Jestliže se bojíte, že kompoty a marmelády nebudou tolik sladké, jak jste zvyklí, i na to existuje osvědčená rada – přidejte sem špetku soli! Paradoxně právě ta vytáhne a zdůrazní sladkou chuť ovoce. Pomůže i to, že vyvaříte co nejvíce vody z plodů.
Jednoduché zavařování
Vyrábět kompoty a marmelády můžete i tehdy, když nevlastníte velký zavařovací hrnec. Ty koupíte i elektrické, ale zpracovat několik sklenic ovoce zvládnete i bez nich. Zkuste třeba klasickou elektrickou, plynovou, ale i mikrovlnnou troubu. Anebo myčku nádobí.
ELEKTRICKÁ A PLYNOVÁ TROUBA – do vyššího pečicího plechu nalijte centimetr až dva horké vody. Postavte sem zavíčkované sklenice tak, aby se nedotýkaly. Vložte do spodní poloviny předehřáté trouby. Nastavte teplotu na 120 stupňů, po pěti minutách ji snižte na devadesát. Ovoce zde nechte třicet až šedesát minut, přičemž platí, že čím jsou plody tvrdší, tím déle by zde měly zůstat. Pokud se voda z plechu odpaří, dolijte ji. Zavařené sklenice nechte po vypnutí v horké troubě ještě 15 až 30 minut.
TLAKOVÝ HRNEC – vlastníte-li tlakový hrnec, lze zavařovat i v něm. Nalijte do něj dva až tři centimetry vody a vložte dovnitř napařovací mřížku nebo rošt. Na ně postavte sklenice. Hrnec uzavřete pokličkou, začněte ohřívat. Ventil nechte otevřený do doby, než z něj začne stoupat pára, pak ho uzavřete. K přednostem papiňáku patří rychlost, což platí i pro zavařování. Plotýnku pod ním vypínáte už po pěti minutách, deset minut ho necháte vychladnout, poté otevřete ventil. Když v hrnci klesne tlak, sundejte z něj poklici, vyjměte sklenice a nechte je zcela vychladnout.
MIKROVLNNÁ TROUBA – pro zavařování v mikrovlnné troubě jsou vhodnější sklenice se šroubovacími víčky. Neplňte je až po okraj, pod víkem by měl zůstat volný prostor kolem půl centimetru. Kompoty a marmelády postavte na plastovou misku rovnoměrně po obvodu, nádoby se nesmějí vzájemně dotýkat. Dobu si nastavte podle množství sklenic. Například na jednu sklenici o objemu 0,7 litru se počítá šest minut a výkon 700 wattů. Pět kompotů tedy musí zůstat v mikrovlnce půl hodiny. Pokud zavařujete marmelády do nádob o objemu tři deci, stačí na jednu tři minuty při stejném výkonu.
MYČKA NÁDOBÍ – ano, zavařovat se dá i v myčce. Naplněné a uzavřené sklenice naskládejte do spodní části, malé se mohou dávat i do horního koše. Vyberte standardní program s teplotou 65 nebo 70 stupňů. Po jeho ukončení sklenice vyjměte a položené na utěrku dnem vzhůru nechte zcela vychladnout.
Magdaléna Krajmerová, foto Shutterstock