Připijte si na léto!
Léto vrcholí a s ním i sezóna grilování. Báječný šťavnatý steak z grilu však budete potřebovat něčím zapít. Máme pro vás tip na vína, která mu budou dělat důstojnou společnost.
Snoubit jídlo s vínem totiž není tak jednoduché. Platí přitom několik obecně přijímaných zásad. Bílé víno podáváme ke světlým masům (drůbeží, telecí, rybí, plody moře), světlým omáčkám, zeleninovým salátům a většině sýrů. Červené se zase hodí k tmavým masům, kořenitým jídlům, těstovinám a sýrům s výraznou chutí.
Bílé víno ke kuřeti a rybě
Pokud jste právě připravili na gril kuřecí steak, rybu nebo naložili do koření hermelín, určitě sáhněte po vínu Sauvignon Blanc Gran Reserva 2016. Toto víno si totiž právě odneslo zlatou medaili ze soutěže Prague Wine Trophy. Ve své kategorii zvítězilo v konkurenci 80 sauvignonů z celého světa. Překonalo dokonce i ty novozélandské, jež jsou považovány pro odrůdu za typické.
Sauvignon Blanc Gran Reserva 2016 pochází z chilského vinařství Bisquertt a do ČR ho dováží společnost Mountfield. Má zářivě žlutozlatou barvu se zelenými odlesky a na první ochutnání zaujme intenzivní vůní s tóny citrusů a grapefruitu. V chuti působí velmi svěže a zároveň je i plnější díky velmi pikantní ovocnosti a šťavnaté kyselince, která tvoří bohatou, dlouho trvající dochuť. Víno Sauvignon Blanc Gran Reserva 2016 nejlépe vychutnáte s mořskými plody nebo sladkovodními rybami na grilu. Doporučená teplota podávání je 10 °C.
Červené víno k hovězímu a zvěřině
Cabernet Sauvignon Reserva 2016 pochází z chilského vinařství Bisquertt a do ČR ho dováží společnost Mountfield. Na první pohled zaujme rubínově červenou barvou s granátovými odlesky. Aroma připomíná vůni červeného ovoce, koření a čokolády, podporované tóny černého pepře a černého rybízu. Chuť je středně plná, se sametovou tříslovinou, dominantními tóny drobného bobulového ovoce a strukturovaným kořenitým závěrem. Hodí se zejména ke grilovaným tmavým masům. Doporučená teplota podávání je 14 až 16 °C.
Náš tip: Dopřejte si kvalitu! Zmiňovaná chilská vína nabízí ve svých 56 prodejnách v České republice firma Mountfield. Více o cenách na www.mountfield.cz.
Jak se hodnotí víno
Prestižní Prague Wine Trophy je největší mezinárodní soutěží vín, která se koná v České republice. Členy poroty jsou uznávaní naši i zahraniční odborníci (degustátoři, znalci a prodejci vína, ale také odborní novináři), z nichž se někteří mohou pochlubit nejvyšší možnou kvalifikací v oboru vína, titulem Master of Wine. Pravidla pro udělování medailí jsou pak přísnější než doporučené standardy pro soutěže vín v České republice. Vína se hodnotí srovnávací metodou: porotci mají před sebou vždy dvacet vín stejné odrůdy, ochutnávají je celkem třikrát, sledují jejich vývoj ve skleničce a porovnávají je mezi sebou. Například v kategorii Sauvignon bylo letos hodnoceno celkem 80 vzorků této odrůdy z celého světa.