
Bedničky pro bohatou sklizeň
Zaslouženou odměnou zahradničení je sklizeň úrody. Právě při ní poznáte užitečnost přepravek. Zvláště pokud pěstuje štědré ovocné stromy. Přepravky a lísky jsou nezbytné především pro sklizeň a skladování. Hodí se však i na přenášení sazeniček, […]

Chřest v kombinaci se sýry, mořskými plody nebo jako součást salátů
Od dubna do svatého Jana, kdy jeho sezona končí, má chřest výsostné místo ve zdravém jídelníčku. Jeho kulinářské přednosti v kombinaci se sýry, mořskými plody nebo jako součást salátů nelze nahradit žádnou jinou chutí, stačí ji jen směle vpustit do kuchyně.

Víte, kde vás na každém kroku čeká sklizeň?
Do přírodní zahrady se rádi vracejí nejen drobní živočichové, kteří si zde nacházejí úkryt i potravu, ale především sám člověk. Vždyť prakticky na každém kroku zde čeká sklizeň, a to nejen v zeleninových nebo bylinkových záhonech. […]

Hrnek zdraví z vaší zahrady
Když vás v zimě trápí nachlazení nebo splín, vzpomeňte si na svou zahradu či louku za ní a léčivky, které jste tam pěstovali nebo nasbírali. Čaj z těchto rostlin vám nyní uleví na těle i duši, posílí […]

Sklizeň kořenové zeleniny a její tajemství
Pěstování a posléze i sklizeň kořenové zeleniny je pro zahrádkáře vždy tak trochu tajemstvím. Nikdy totiž nevíte, co se skrývá pod zemí.Dobrá zpráva je, že se sklizní kořenovin nemusíte pospíchat. Jsou ukryté v půdě a […]

Zpracování letní úrody
Zpracování přebytků z vlastní zahrady je nejen ekonomické, ale poskytuje i další výhody. Víte, jaká hnojiva a postřiky jste na zahradě používali, můžete vše zpracovat čerstvé hned po sklizni a domácí džem nebo kompot bez […]

Rozhovor s expertkou na jedlé kvítí a býlí
V minulém čísle jsme si povídali s floristkou o květinách a kyticích pěkných na pohled. Zkusme se nyní podívat na rostliny z trochu jiného úhlu a zaměřit se na květy, které nám mohou poskytnout i […]

Chuť a vůně Vánoc
Vánoce, to nejsou jen dárky pod stromečkem, ale i dobré jídlo. Vlastnoručně vyrobené pochoutky udělají radost nejen vám, ale i vašim blízkým nebo návštěvám.Kokosovo-medové pracny180 g hladké mouky, 80 g strouhaného kokosu, 50 g moučkového […]

Přírodní zdroje vitaminu C
Moderní doba po každém z nás chce, abychom pracovní i rodinné povinnosti plnili nezávisle na počasí i ročním období. Dříve se přitom s podzimem pracovní tempo přirozeně zpomalovalo a nabralo na obrátkách zase s příchodem […]

Jedlé květy
Plátky růží jsou běžnou součástí indické kuchyně, smažené cuketové květy zase italské a ve Francii je běžné objednat si levandulovou zmrzlinu. U nás se jedlé květy zatím stále používají jen jako ozdoba. Jedlé květy jsou […]