Zpracování letní úrody
Zpracování přebytků z vlastní zahrady je nejen ekonomické, ale poskytuje i další výhody. Víte, jaká hnojiva a postřiky jste na zahradě používali, můžete vše zpracovat čerstvé hned po sklizni a domácí džem nebo kompot bez […]
Rozhovor s expertkou na jedlé kvítí a býlí
V minulém čísle jsme si povídali s floristkou o květinách a kyticích pěkných na pohled. Zkusme se nyní podívat na rostliny z trochu jiného úhlu a zaměřit se na květy, které nám mohou poskytnout i […]
Chuť a vůně Vánoc
Vánoce, to nejsou jen dárky pod stromečkem, ale i dobré jídlo. Vlastnoručně vyrobené pochoutky udělají radost nejen vám, ale i vašim blízkým nebo návštěvám.Kokosovo-medové pracny180 g hladké mouky, 80 g strouhaného kokosu, 50 g moučkového […]
Přírodní zdroje vitaminu C
Moderní doba po každém z nás chce, abychom pracovní i rodinné povinnosti plnili nezávisle na počasí i ročním období. Dříve se přitom s podzimem pracovní tempo přirozeně zpomalovalo a nabralo na obrátkách zase s příchodem […]
Jedlé květy
Plátky růží jsou běžnou součástí indické kuchyně, smažené cuketové květy zase italské a ve Francii je běžné objednat si levandulovou zmrzlinu. U nás se jedlé květy zatím stále používají jen jako ozdoba. Jedlé květy jsou […]
Jak si vychutnat léto
Se startem léta dozrávají na zahradách první plody. Představují zásobárnu cenných vitaminů a minerálů, ale především jsou podmanivě chutné. Jsou to sice cukry, pro které nám ovoce tolik chutná, ale sacharidy jsou koneckonců přítomny i […]
Čas třešní
Třešně patří mezi první ovoce sezony, ale jejich nových výsadeb je v zahrádkách jako šafránu. Příčinou většinou bývá častý problém – strom kvete, ale neplodí. Chybu je však možné snadno napravit vhodným výběrem odrůdy pro […]
Zahřejte se jídlem
Je vám stále zima, i když doma topíte a ven se teple oblékáte? Zkuste se zamyslet nad tím, co přesně v zimních měsících konzumujete.Teorie ochlazujících a zahřívacích potravin vychází sice z čínské medicíny, ale praktikovali […]
Zelenina na uskladnění
Zelenina se většinou pěstuje jen pro přímou spotřebu. Vypěstovat jí dostatek i na uskladnění – to už je zahrádkářská maturita.Pro celoroční zásobení rodiny čerstvou zeleninou potřebujete především velký pozemek s kvalitní zahradní půdou. Záhony by […]
Advent plnými doušky
Zpříjemněte si čekání a za setmělých večerů se na Vánoce těšte se skleničkou něčeho teplého.Horké pomerančePunč jde připravit na mnoho způsobů. Všechny mají ale jedno společné – snadnou přípravu a rychlý nástup příslušných účinků. Jedním […]