Kategorie

Recepty

Bedynky3.jpg
Recepty

Bedničky pro bohatou sklizeň

Zaslouženou odměnou zahradničení je sklizeň úrody. Právě při ní poznáte užitečnost přepravek. Zvláště pokud pěstuje štědré ovocné stromy. Přepravky a lísky jsou nezbytné především pro sklizeň a skladování. Hodí se však i na přenášení sazeniček, […]

Recepty

Chřest v kombinaci se sýry, mořskými plody nebo jako součást salátů

Od dubna do svatého Jana, kdy jeho sezona končí, má chřest výsostné místo ve zdravém jídelníčku. Jeho kulinářské přednosti v kombinaci se sýry, mořskými plody nebo jako součást salátů nelze nahradit žádnou jinou chutí, stačí ji jen směle vpustit do kuchyně.

Sklizen_3.jpg
Recepty

Víte, kde vás na každém kroku čeká sklizeň?

Do přírodní zahrady se rádi vracejí nejen drobní živočichové, kteří si zde nacházejí úkryt i potravu, ale především sám člověk. Vždyť prakticky na každém kroku zde čeká sklizeň, a to nejen v zeleninových nebo bylinkových záhonech. […]

Hrnek_2.jpg
Recepty

Hrnek zdraví z vaší zahrady

Když vás v zimě trápí nachlazení nebo splín, vzpomeňte si na svou zahradu či louku za ní a léčivky, které jste tam pěstovali nebo nasbírali. Čaj z těchto rostlin vám nyní uleví na těle i duši, posílí […]

Zelenina_1.jpg
Recepty

Sklizeň kořenové zeleniny a její tajemství

Pěstování a posléze i sklizeň kořenové zeleniny je pro zahrádkáře vždy tak trochu tajemstvím. Nikdy totiž nevíte, co se skrývá pod zemí.Dobrá zpráva je, že se sklizní kořenovin nemusíte pospíchat. Jsou ukryté v půdě a […]

Uroda_1.jpg
Recepty

Zpracování letní úrody

Zpracování přebytků z vlastní zahrady je nejen ekonomické, ale poskytuje i další výhody. Víte, jaká hnojiva a postřiky jste na zahradě používali, můžete vše zpracovat čerstvé hned po sklizni a domácí džem nebo kompot bez […]

Jedle_2.jpg
Recepty

Rozhovor s expertkou na jedlé kvítí a býlí

V minulém čísle jsme si povídali s floristkou o květinách a kyticích pěkných na pohled. Zkusme se nyní podívat na rostliny z trochu jiného úhlu a zaměřit se na květy, které nám mohou poskytnout i […]

Recepty_2.jpg
Recepty

Chuť a vůně Vánoc

Vánoce, to nejsou jen dárky pod stromečkem, ale i dobré jídlo. Vlastnoručně vyrobené pochoutky udělají radost nejen vám, ale i vašim blízkým nebo návštěvám.Kokosovo-medové pracny180 g hladké mouky, 80 g strouhaného kokosu, 50 g moučkového […]

VitaminC_1.jpg
Recepty

Přírodní zdroje vitaminu C

Moderní doba po každém z nás chce, abychom pracovní i rodinné povinnosti plnili nezávisle na počasí i ročním období. Dříve se přitom s podzimem pracovní tempo přirozeně zpomalovalo a nabralo na obrátkách zase s příchodem […]

Kvety_4.jpg
Recepty

Jedlé květy

Plátky růží jsou běžnou součástí indické kuchyně, smažené cuketové květy zase italské a ve Francii je běžné objednat si levandulovou zmrzlinu. U nás se jedlé květy zatím stále používají jen jako ozdoba. Jedlé květy jsou […]