Grilované filety z lososa s kořením a rozmarýnem
Zdroj: istock.com

Lososová hostina: 5 neodolatelných receptů, které rozproudí chuťové buňky!

02. 03. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Vítejte v říši luxusu a lahodných chutí, kde se losos stává králem talíře! Připravte se na gastronomickou jízdu plnou elegance a špičkových receptů, které povznesou nejen vaše chuťové pohárky, ale i kulinářské umění.

Grilovaný losos s bylinkovým máslem

Grilovaný losos s bylinkovým máslem

Zdroj: istock.com

Ingredience:

  • 4 lososové filety (cca 150 g každý)
  • 4 lžíce nesoleného másla
  • 2 lžíce čerstvě nasekané petržele
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného tymiánu
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Plátek čerstvého citronu (pro ozdobu)

Postup:

  1. Ve skleněné míse nebo malém hrníčku smíchejte máslo, nasekanou petržel, kopr, tymián a česnek. Přidejte citronovou šťávu a promíchejte dohladka. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř.
  2. Lososové filety osolte a opepřete z obou stran.
  3. Předehřejte gril na střední teplotu. Lososové filety potřete olivovým olejem, aby se předešlo přilnavosti na grilu. Lososa grilujte asi 4-5 minut z každé strany, dokud není maso pevné a šťavnaté.
  4. Hotový pokrm přendejte na talíře a na každý filet nanesete štědrou porci bylinkového másla. Ozdobte plátkem citronu a ihned podávejte.
Přečtěte si také:
Zažijte Indii na talíři: Jednoduché a exotické recepty, které zvládne každý

Losos na pečených citronech

Losos na pečených citronech

Zdroj: istock.com

Ingredience:

  • 4 lososové filety (cca 150 g každý)
  • 2 citrony (1 na plátky, 1 na šťávu)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička medu
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvý koriandr nebo petržel (pro ozdobu)

Postup:

  1. V míse smíchejte olivový olej, šťávu z jednoho citronu, nasekaný česnek a med. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř.
  2. Lososové filety osolte a opepřete z obou stran.
  3. Citrony omyjte a nakrájejte na tenké plátky, které rozprostřete na pekáč nebo plech na pečení (vytvoříte tím podklad pro lososa).
  4. Lososové filety položte na podklad z citronů a potřete je připravenou citronovou marinádou. Nechte marinovat minimálně 20 minut, ideálně déle pro lepší proniknutí chutí.
  5. Troubu předehřejte na 200 °C. Vložte lososa a pečte asi 15-20 minut, nebo dokud maso není pevné a prošpikované citronovými tóny.
  6. Hotového lososa servírujte přímo na citronových plátcích. Ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželí.

Caesar salát z lososa

Caesar salát z lososa

Zdroj: istock.com

Ingredience:

Pro lososa:

  • 4 lososové filety (cca 150 g každý)
  • Olivový olej
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Citronová šťáva (z 1 citronu)

Pro krutony:

  • 4 plátky bílého chleba, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného česneku
  • Sůl a pepř podle chuti

Pro Caesar dresink:

  • 1/2 šálku majonézy
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku (utřené)
  • Sůl a pepř podle chuti

Zbytek salátu:

  • 2 římské saláty
  • Parmazán (nastrouhaný)
  • Čerstvě mletý černý pepř

Postup:

  1. Lososové filety osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Kapka citronové šťávy dodá osvěžující nádech. Lososa grilujte na středně vysoké teplotě asi 4-5 minut z každé strany nebo dokud není propečený.
  2. Na plech dejte kostičky chleba a promíchejte je s olivovým olejem, sušeným česnekem, solí a pepřem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut, nebo dokud krutony nebudou zlatavě hnědé.
  3. V míse smíchejte majonézu, strouhaný parmazán, citronovou šťávu, dijonskou hořčici a utřený česnek. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Salát natrhejte na menší kusy a umístěte do mísy. Na salát položte grilované lososové filety, krutony a strouhaný parmazán. Polejte čerstvě připraveným Caesar dresinkem. Na závěr posypte čerstvě mletým černým pepřem.

Bylinkový tatarák z lososa

Bylinkový tatarák z lososa

Zdroj: istock.com

Ingredience:

  • 300 g čerstvého lososa, nakrájeného na malé kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička kaparů, nasekaných
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 1 lžička křenu (dle chuti)
  • 1 lžička čerstvě nasekané petržele
  • 1 lžička čerstvě nasekaného kopru
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Toast nebo bagetky
Přečtěte si také:
Bábovka netradičně: Vyzkoušejte ji s pivem či v duhovém zbarvení

Postup:

  1. Čerstvý losos nakrájejte na malé kostičky. Ujistěte se, že odstraníte všechny kosti.
  2. V míse smíchejte olivový olej, dijonskou hořčici, kapary, jemně nasekaný česnek, křen, petržel a kopr. Přidejte šťávu z citronu a promíchejte.
  3. Do marinády přidejte nakrájeného lososa a důkladně promíchejte. Mísu přikryjte. Lososa nechte marinovat v lednici po dobu asi 30 minut, aby se chutě promísily.
  4. Po marinování dochuťte tatarák solí a čerstvě mletým černým pepřem. Případně přidejte další citronovou šťávu nebo křen podle chuti.
  5. Tatarák z lososa servírujte na toastu, s bagetou, nebo jako součást předkrmu na krekrech. Pokud chcete, můžete ozdobit další čerstvou nasekanou petrželí nebo koprem.

Lososové rizoto

Lososové rizoto

Zdroj: istock.com

Ingredience:

  • 300 g lososa, nakrájeného na menší kousky
  • 1 šálek arborio rýže
  • 1 střední cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 4 šálky vývaru (rybí nebo zeleninový)
  • 1/2 šálku parmazánu, nastrouhaného
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel nebo kopr)

Postup:

  1. Kousky lososa osolte a opepřete. Na rozpálené pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a lososa na něm rychle opečte ze všech stran. Odložte stranou.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte zbylý olivový olej a máslo. Přidejte cibuli a česnek a restujte do měkka. Přidejte arborio rýži a míchejte, dokud nebude mít zlatavou barvu.
  3. Přidejte bílé víno a za stálého míchání vařte, dokud se víno nevypaří.
  4. Postupně přilijte lžící po lžíci vývar, přičemž počkejte, až rýže tekutinu absorbuje, než přidáte další lžíci. V tomto procesu pokračujte, dokud není rýže měkká a krémová. To by mělo trvat asi 18-20 minut.
  5. Do rizota přidejte opečeného lososa a máslo a promíchejte. Vařte ještě 2-3 minuty, dokud není losos opravdu skvěle propečený.
  6. Přidejte parmazán, čerstvě mletý černý pepř a případně sůl. Rizoto podávejte teplé, posypané čerstvými bylinkami, případně dalším parmazánem.

Text: Claudie Kornelová

Foto: istock.com

Zdroj: Kniha – Salmon Cookbook: Salmon Recipe Book with Yummy Collection of Salmon Recipes od Fawn Brendan

Kniha – My Little Salmon Cookbook: Only the Best Salmon Recipes Every Chef Should Know! od Booksumo Press

Kniha – 285 Essential Salmon Recipes: Salmon Cookbook – The Magic to Create Incredible Flavor! od Allison Bundy

Kniha – Quick and Easy Salmon Recipes: Delicious Ideas for Every Occasion, Shown Step By Step with 300 Photographs od Jane Bamforth

Kniha – Salmon 365: Enjoy 365 Days With Amazing Salmon Recipes In Your Own Salmon Cookbook! od Mila Mason

Kategorie: Recepty
Tagy: Zdravé recepty
Sdílejte článek

Diskuze