Zdroj: Shutterstock

Mexická kuchyně zahřeje tělo a potěší oko. Vyzkoušejte ty nejznámější pokrmy

21. 11. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

Mexická kuchyně je typická svou barevností, kořením, fazolemi a pálivými papričkami, které prohřejí tělo. Mexická kuchyně je dokonce součástí nehmotných památek UNESCO. Jaké jsou tradiční recepty mexické kuchyně? Často hraje prim chilli paprička, guacamole a spousta zeleniny.

Tradiční mexická kuchyně je stará téměř 10 000 let a v 16. století se přeměnila do dnešní podoby. Vliv na to měla evropská kolonizace. Mexická kuchyně v hojné míře používá pálivé chilli papričky, neobvyklé koření, kukuřici, avokádo, fazole a velké množství zeleniny. Kdo by neznal tortilly, chili con carne, tacos, burritos, quesadilly nebo guacamole?

Chili sin carne

Mexická kuchyně je vhodná i pro vegetariány, protože z mnoha receptů je možné vynechat maso, aniž by ztratilo na výborné chuti. Zdroj: Shutterstock

Chili con carne

Chili con carne doslovně znamená chili s masem. Dá se připravit i velice chutná varianta bez masa – chili sin carne. Chili con carne je vydatná, hustá a pikantní polévka, která se díky pálivým papričkám, jež prohřejí tělo, skvěle hodí pro chladné a krátké dny. Nebojte se čokolády v receptu, v malém množství se v chili con carne ztratí a přesto ji budete lehce cítit.

Chilli con carne

Chilli con carne je možné podávat s rýži, ale i s tortilla chipsy. Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 velká cibule
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička oleje
  • lžička pálivého chilli prášku (nebo čerstvá chilli paprička)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 400 g nakrájených rajčat v plechovce
  • ½ lžičky majoránky
  • 1–2 kostičky hořké čokolády
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 410 g červených fazolí (v plechovce nebo namočených a uvařených)
  • Sůl a pepř
  • Zakysaná smetana na servírování
Přečtěte si také:
Chutné pikantní recepty, které zahřejí a podpoří naše zdraví

Postup

  1. Cibuli s červenou paprikou očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Do velkého hrnce nalijeme olej a rozehřejeme na střední teplotu. Začneme smažit cibuli, dokud nebude průsvitná.
  2. K cibuli přidáme česnek, červenou papriku, pálivé chilli, sladkou papriku a mletý kmín. Za občasného míchání smažíme asi 5 minut.
  3. Přidáme hovězí mleté maso, které vařečkou nebo stěrkou rozmělníme, aby nebyly žádné masové hrudky. Zvýšíme teplotu a za občasného míchání smažíme do bodu, kdy maso nebude růžové. Mělo by se smažit a zhnědnout.
  4. Do pánve přidáme hovězí vývar, nakrájená rajčata z plechovky, majoránku, sůl, pepř a rajčatový protlak. Omáčku dobře promícháme, snížíme teplotu a dusíme pod pokličkou 20 minut.
  5. V průběhu dušení omáčku promícháme, aby se nepřichytala ke dnu hrnce. V případě potřeby přidáme trochu vody nebo vývaru – chili con carne by mělo být husté a šťavnaté.
  6. Pokud použijeme fazole v plechovce, slijeme nálev. Máme-li vařené fazole, přidáme do omáčky spolu s hořkou čokoládou. Chili con carne by mělo lehce probublávat. Dusíme bez pokličky ještě 10 minut.
  7. Podle chuti dosolíme, dopepříme či přidáme více použitého koření. Směs promícháme, vypneme sporák a necháme dojít pod pokličkou 10 minut.
  8. Chili con carne podáváme s rýží a zakysanou smetanou na vrch.

Quesadilla

Tortillová placka quesadilla má tvar trojúhelníku a plní se sýrem, salámem chorizo, papričkami jalapeños, bramborami, kuřecím masem, mletým masem nebo je bezmasá.

Quasadila

Quesadilu je možné připravit s různými náplněmi dle preferencí strávníků. Zdroj: Shutterstock

Ingredience v quesadille se různí podle místa, kde se podává. Díky roztavenému sýru je quesadilla velmi šťavnatá a křupavá. Hotová je za pár minut.

Ingredience na 2 porce

  • 2 tortilly z celozrnné mouky (o průměru cca 20 cm)
  • 1 šálek nastrouhaného čedaru
  • ½ šálku uvařených černých fazolí
  • 2 lžičky nasekané červené papriky
  • zhruba 2 lžičky nakrájené červené cibule
  • 2 lžičky nakrájené papričky jalapeños
  • 2 lžičky olivového oleje

Na servírování podle chuti

  • Guacamole nebo nakrájené avokádo
  • Zakysaná smetana
  • Nakrájená cherry rajčátka
  • Nasekaný čerstvý koriandr
  • Pálivá omáčka
  • Olivy
  • Feferonky
  • Pico de gallo (nakrájená rajčata, čerstvá cibule, koriandr, jalapeños a citronová šťáva)

Postup

  1. Středně velkou pánev s nepřilnavým povrchem rozehřejeme na střední teplotu. Tortillu na suché pánvi ohřejeme asi půl minuty z každé strany. Poté posypeme polovinu tortilly polovinou sýra na jednu porci (¼ šálku).
  2. Na sýr rovnoměrně rozprostřeme zbývající ingredience na jednu porci – fazole, papriku, cibuli, papričky jalapeños a zasypeme zbývajícím sýrem (¼ šálku). Quesadillu přeložíme v polovině – tortillou bez náplně přiklopíme směs tak, aby náplň zůstala uvnitř.
  3. Vrchní část tortilly potřeme tenkou vrstvou olivového oleje a opatrně ji otočíme. Quesadillu necháme opéct do zlatohněda, aby byla křupavá. Trvá to přibližně 1 až 2 minuty. Případně snížíme teplotu, aby se quesadilla nespálila.
  4. Vrchní část potřeme opět vrstvičkou oleje a obrátíme na druhou stranu, dokud nebude stejně křupavá a zlatavá. Sýr uvnitř se rozteče a uzavře quesadillu.
  5. Quesadillu přemístíme na prkénko a necháme minutku vychladnout. Následně nožem rozkrájíme na 3 části trojúhelníkového tvaru.
  6. Podáváme s omáčkami či ingrediencemi podle chuti.
Přečtěte si také:
Skvělý recept na podporu imunity a boj proti virům? Léčivý sirup z černého bezu

Guacamole

V mexické kuchyni je guacamole základem mnoha receptů. Přestože se jeho příprava může zdát jednoduchá, trefit autentickou dokonalou chuť vyžaduje cvik.

Guacamole

Guacamole vzrůstá v posledních letech na popularitě i v českých kuchyních. Zdroj: Shutterstock

Guacamole je studená omáčka vyrobená z rozmačkaných zralých avokád, cibule, rajčat, citronové šťávy a chilli papriček (někdy se přidává i stroužek česneku). Guacamole se používá jako náplň do quesadilly, k tortilla chipsům nebo na pečivo jako zdravá a chutná pomazánka.

Ingredience

  • 2 zralá avokáda
  • ¼ šálku nadrobno nakrájeného čerstvého koriandru
  • ¼ nadrobno nasekané červené cibule
  • 1 nasekaná paprička jalapeño (libovolně)
  • zhruba 2 lžičky limetkové šťávy
  • 1–2 nadrobno nakrájená rajčata
  • Sůl

Postup

  1. Základem je vybrat čerstvé a zralé avokádo. Při nákupu můžete otestovat zralost jemným stisknutím avokáda – nemělo by být příliš měkké ani příliš tvrdé. Ideální je, když je trošku poddajné.
  2. Avokáda podélně rozpůlíme, část s peckou vezmeme do obou rukou a palci tlačíme přes slupku na pecku. Ta samovolně vypadne. Následně avokádo oloupeme a rozmačkáme vidličkou, dokud nebude krémové.
  3. Co nejdříve přidáme limetkovou šťávu, která avokádo skvěle ochutí, ale také zabrání zhnědnutí.
  4. Přidáme zbylé ingredience: cibuli, jalapeño, čerstvý koriandr a rajčata. Sůl přidáme podle chuti. Guacamole dobře promícháme a servírujeme v misce.
  5. Kvůli možnému zhnědnutí avokáda je vhodné guacamole připravit čerstvé a co nejdříve ho zkonzumovat.

Osvěžující horchata

Horchata je oblíbený sladký a osvěžující nápoj, který nabývá různých variací napříč kulturami. Horchata je nápoj na bázi rýže. Existuje ještě horchata de chufa, což je španělská verze.

Horchata

Horchata není příliš známá, ale zachutnat může dospělým i dětem. Zdroj: Shutterstock

Horchata de chufa se nepřipravuje z rýže, ale z tygřích ořechů (z chufy). Tato klasická mexická verze, Horchata de Arroz (rýžová horchata), se vyrábí namáčením rýže se skořicí.

Ingredience

  • 1 a ½ šálku nevařené dlouhozrnné bílé rýže
  • 2 celé skořice
  • 4 šálky horké vody
  • 2 šálky mandlového mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Cukr nebo med podle chuti
Přečtěte si také:
Zajímavé recepty z česneku: Vyzkoušejte například černé stroužky, které se řadí mezi superpotraviny

Postup

  1. Do mixéru dáme nevařenou rýži, 2 šálky horké vody a celou skořici. Mixujeme dokud nebude rýže se skořicí nahrubo namletá.
  2. Přidáme zbývající vodu a znovu vymixujeme.
  3. Tekutinu přelijeme do čistého džbánku, přiklopíme víčkem nebo potravinovou fólií a přemístíme do lednice vychladit alespoň na 8 hodin (nejlépe přes noc).
  4. Rýžovou směs přelijeme přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté nádoby. Rýži a skořici můžeme vyhodit.
  5. Podle chuti přidáme mléko, vanilku, skořici a med nebo cukr.
  6. Podáváme vychlazené s ledem dobře promíchané.

Fotogalerie

Text: Adéla Ozomová
Foto: Shutterstock
Zdroj: bbcgoodfood.com, cookieandkate.com, mylatinatable.com, tastesbetterfromscratch.com

Kategorie: Recepty
Tagy: jidlo podzim
Sdílejte článek

Diskuze