Jak upéct vepřové maso
Zdroj: istock.com

Užitečné tipy, jak upečete vepřové maso, aby bylo chutné a voňavé

08. 04. 2023
Diskuze (1)
Sdílet

Jestli vás zajímá odpověď na otázku, jak upéci to nejchutnější vepřové maso, jste na správném místě. V článku probereme všechno podstatné, aby vás výsledek okouzlil nejen chutí, ale i vůní a texturou.

Na pečení je nejlepší vepřové stehno, plecko nebo karé

Výborně se pracuje s masem, které je vykostěné a srolované do rolády zpevněné provázkem, protože se nejsnáze nařezává a udrží si šťávu uprostřed, přičemž na povrchu vznikne křupavá kůrka. Určitě se vyplatí investovat do ostrého nože, protože kromě nařezávání budete muset maso při pečení propíchnout, abyste věděli, zda je už hotové, nebo ne. Když vyteče šťáva, vepřové maso je upečené; je-li stále růžové, potřebuje delší dobu. Vrstva tuku na mase ho udržuje během pečení vlhké.

Přečtěte si také:
Naučte se správně nabrousit a naostřit vaše kuchyňské nože

Přikrývat vepřové maso při pečení, nebo ne?

Pečete-li vepřové maso, které má silnou vrstvu tuku, a chcete ho připéci na křupavý škvarkový obal, vepřové maso nezakrývejte. Avšak některé kusy masa vyžadují zakrytí, aby se nevysušily nebo příliš nezhnědly. Je to důležité hlavně tehdy, když odstraníte tuk.

Upečené maso nechejte odpočívat

Vepřové maso po dopečení určitě přikryjte fólií a nechejte odpočívat. Tento postup je důležitý, protože díky němu bude šťavnatější.

Pečená vepřová roláda - porchetta

Zdroj: istock.com

Za jakou dobu upečete kilo nebo dvě kila vepřového masa?

Všeobecně platí, že pečení vepřového masa trvá třicet až pětatřicet minut na půl kila a přibližně třicet minut pečení při vysoké teplotě na začátku.

Kilo vepřového masa upečete za šedesát až sedmdesát minut + třicet minut na začátku, dvě kila budou trvat dvě hodiny až dvě hodiny dvacet + třicet minut na začátku.

Přečtěte si také:
Jak si můžete upéci dokonalou pizzu s křupavým základem

Zkontrolujte vnitřní teplotu masa

Dobrým způsobem, jak zjistíte, zda je maso hotové – a hlavně bezpečné –, je použít kuchyňský teploměr. Zkontrolujte, jestli má uvnitř alespoň 75 °C. Vepřové musí dosáhnout vnitřní teploty 75 °C alespoň na dvě minuty, aby byly zničeny všechny škodlivé bakterie.

Při jaké teplotě péci vepřové maso?

Prvních třicet minut pečte maso při teplotě 220 °C a potom snižte teplotu na 180 °C. Toto funguje při pečení rolovaného plecka, stehna nebo vepřového karé.

Některé kusy vepřového masa, například vepřový bůček, se pečou déle. Například známý televizní šéfkuchař „bez čepice“ Jamie Oliver peče kilo bůčku až hodinu, přičemž i na úvod peče maso déle při vyšší teplotě, a to čtyřicet až padesát minut.

Příprava vepřového masa na pečení

Zdroj: istock.com

Jak přidat masu lahodnou chuť

Malým nožem vytvořte v mase zářezy, pod kůži vložte plátky česneku. Do povrchu potom vmasírujte sůl, bylinky a koření. Máte-li čas, takto upravené maso nechejte přes noc v ledničce a vyjměte ho hodinu před pečením, aby se upeklo rovnoměrně.

Text: Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Kategorie: Recepty
Tagy: jidlo peceni vareni
Sdílejte článek

Diskuze

  • Snad ještě doplnit receptem na pečení kuřecí kýty.

    vankr