Zdroj: iStock

Valentýnská tříchodová večeře: Recepty, které očarují chuťové buňky i srdce

14. 02. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Je tady den plný lásky a romantiky. A co je lepšího, než když v tento slavnostní den překvapíte svou drahou polovičku nějakým dobrým jídlem? Z tohoto důvodu jsme pro vás připravili kulinářského průvodce, který spojuje chuťový zážitek s nádechem romantiky. Tyto recepty nejenže zahřejí srdce vašeho partnera, ale také rozechvějí vaše chuťové buňky.

Valentýnské předkrmy

Ústřice na ledovém lůžku s citronovou omáčkou

Ústřice na ledovém lůžku s citronovou omáčkou jsou dekadentním zážitkem pro všechny milovníky mořských plodů. Studené a osvěžující ledové lůžko výborně kontrastuje s intenzivní chutí čerstvých ústřic, zatímco citronová omáčka dodává pikantní a kyselou nótu, zvýrazňující bohatost mořských chutí.

Ústřice s citronem

Zdroj: iStock

Ingredience

  • čerstvé ústřice (počet dle vaší potřeby)
  • led na lůžko
  • 1/4 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 lžíce stolního octa (např. bílý vinný ocet)
  • 1 lžička strouhaného křenu
  • sůl a pepř podle chuti
  • nasekaný čerstvý koriandr nebo petržel (na ozdobu)

Postup

  1. Na podnos nebo velký talíř umístěte vrstvu čistého ledu. Ujistěte se, že led pokrývá celý povrch talíře.
  2. Ústřice důkladně umyjte a očistěte pod tekoucí vodou. Poté je opatrně otevřete pomocí ostrého nože. Až je budete otvírat, ujistěte se, že zachováte co nejvíce šťávy. Následně položte otevřené ústřice na připravené ledové lůžko.
  3. V misce smíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, stolní ocet a strouhaný křen. Podle chuti přidávejte sůl a pepř. Dobře promíchejte.
  4. Každou otevřenou ústřici zakápněte malým množstvím citronové omáčky a posypte nasekaným koriandrem nebo petrželí pro osvěžující aroma a dekoraci.
  5. Servírujte ihned. Také můžete pro ozdobu přidat několik plátků citronu nebo dalších bylinek.
Přečtěte si také:
Od babiččina hovězího vývaru až k vietnamské Pho. Tradiční a exotické recepty pro každou kuchyni

Kaviárové kanapky

Kaviárové kanapky jsou ikonou luxusu a elegance, které spojují krémovost tvarohu s lahodnou slaností kaviáru. Jejich jemná textura a bohatá chuť dodávají každému soustu exkluzivní charakter.

Kaviár na pečivu

Zdroj: iStock

Ingredience

  • čerstvé plátky bagety nebo toastu
  • krémový tvaroh nebo smetanový sýr
  • kaviár (podle vašich preferencí)
  • čerstvá pažitka nebo nasekaná petržel na ozdobu
  • plátky citronu (volitelně)

Postup

  1. Čerstvou bagetu nakrájejte na tenké plátky. Použít můžete také toast, který si předem opečete do zlatavé barvy.
  2. Rozetřete tenkou vrstvu krémového tvarohu nebo smetanového sýru na každý plátek bagety. Podle chuti můžete také přidat několik bylinek nebo trochu soli.
  3. Na vrchol tvarohu přidejte malou lžičku kaviáru. Druh kaviáru si vyberte dle své preference.
  4. Posypte nasekanou pažitkou nebo petrželí. To dodá pokrmu svěží a aromatickou chuť.
  5. Kaviárové kanapky servírujte na pěkném talíři a pokud chcete, můžete je ozdobit plátky citronu. Podávejte ihned, aby byly co nejčerstvější.

Hlavní chody

Krevety scampi

Krevety scampi jsou lahodné mořské plody, které jsou restované na česnekovém másle a dochucené svěžími bylinkami. Jejich jemná chuť a měkká textura přináší jedinečnou kombinaci mořského aroma a bohatého česnekového nádechu.

Těstoviny s krevetami

Zdroj: iStock

Ingredience

  • 500 g velkých krevet, očištěných a oloupaných (ocas ponechte)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 čajové lžičky červené papriky (pokud chcete, můžete zvolit pikantní verzi)
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • šťáva z 1 citronu
  • 1/4 šálku bílého vína (volitelně)
  • 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
  • sůl podle chuti
  • vařené těstoviny nebo rýže

Postup

  1. Krevety očistěte a odstraňte střevo (černý proužek na hřbetní straně krevety). Ořízněte špičky ocasu, ale ponechte je pro efekt a jednodušší konzumaci.
  2. Na pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět. Přidejte červenou papriku (pokud používáte) a zamíchejte.
  3. Na pánev přidejte krevety a restujte je asi 2-3 minuty na každé straně, dokud nezměknou a nezískají růžovou barvu. Podle chuti přidávejte sůl a černý pepř.
  4. Přilijte bílé víno (pokud používáte) a nechte vařit asi 2 minuty, dokud se trochu nevyvaří. Zakapejte citronovou šťávou a přidejte čerstvě nasekanou petrželku.
  5. Krevety scampi podávejte na vařených těstovinách nebo rýži. Nakonec je ještě můžete zakápnout olivovým olejem nebo posypat čerstvou petrželkou.

Grilovaný hovězí steak s bylinkovým máslem

Grilovaný hovězí steak s bylinkovým máslem přináší dokonalou kombinaci šťavnatého masa a aromatického koření. Když se šťavnatý steak setká s rozplývajícím se máslem plným čerstvých bylinek, vznikne na vašem talíři jedinečná chuťová exploze.

HOvězí steak

Zdroj: iStock

Ingredience

  • 2 hovězí steaky (ribeye, filet mignon, nebo podle vaší preference)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

Bylinkové máslo:

  • 4 lžíce nesoleného másla, změklého
  • 2 lžičky čerstvě nasekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, oregano)
  • 2 stroužky česneku, prolisovaného
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Hovězí steaky nechte před vařením oteplit na pokojovou teplotu, což jim pomůže dosáhnout rovnoměrného propékání. Před grilováním steaky osolte a opepřete z obou stran.
  2. Gril předehřejte na střední až vysokou teplotu.
  3. Štětcem nebo rukou potřete steaky olivovým olejem. Následně je položte na předehřátý gril. Grilujte podle preferovaného stupně propečení. Pro medium rare to bude asi 4-5 minut na každou stranu.
  4. Během grilování smíchejte změklé máslo s nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
  5. Po grilování nechte steaky odpočinout po dobu asi 5 minut, aby se šťáva rovnoměrně rozmístila. Na každý steak položte lžíci bylinkového másla, které se na horkém mase pomalu rozplyne.
  6. Hotový steak podávejte s přílohou podle vlastního výběru – s pečenými brambory, hranolky, grilovanou zeleninou nebo salátem.
Přečtěte si také:
Mexická kuchyně zahřeje tělo a potěší oko. Vyzkoušejte ty nejznámější pokrmy

Valentýnský dezert

Jahodový cheesecake

Jahodový cheesecake spojuje krémovou lahodnost tvarohu s osvěžující sladkostí jahod. Tato dokonalá symbióza vytváří dezert, který okouzluje chuťové pohárky svou bohatou a svěží kombinací.

Jahodový cheescake

Zdroj: iStock

Ingredience

Na korpus:

  • 200 g sušenek (například máslové)
  • 100 g másla (rozpuštěného)

Pro náplň:

  • 500 g jahod (čerstvé nebo mražené)
  • 500 g tvarohu (pokojová teplota)
  • 200 g krémového sýru (pokojová teplota)
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce škrobu (například kukuřičného nebo bramborového)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • šťáva z 1 citronu
  • 4 velká vejce

Pro dekoraci:

  • čerstvé jahody
  • jahodový džem nebo sirup

Postup

  1. Sušenky rozdrťte v mixéru nadrobno. Drť smíchejte s rozpuštěným máslem, dokud se nevytvoří hmota podobná vlhkému písku. Tuto směs vtlačte do dna formy na cheesecake (může být i forma na dort). A nechte v lednici po dobu 30 minut.
  2. Jahody dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši. Ve velké míse smíchejte tvaroh, krémový sýr, cukr, škrob, vanilkový extrakt a citronovou šťávu, dokud nevznikne hladká směs. Postupně přidávejte vejce a míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí. Nakonec přidejte rozmělněné jahody a míchejte, dokud se nevytvoří rovnoměrná směs.
  3. Troubu předehřejte na 160°C. Směs nalijte na připravený korpus. Cheesecake pečte asi 60-70 minut nebo dokud nejsou okraje zpevněné, avšak prostředek by měl být stále trochu vlnitý. Hotový cheesecake nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté ho přeneste do lednice a nechte ztuhnout alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
  4. Před podáváním ozdobte cheesecake čerstvými jahodami a jahodovým džemem nebo sirupem.

Čokoládový fondant

Čokoládový fondant je neodolatelný dezert s křehkým vnějším pláštěm a tekutým srdcem. Při každém soustu se doslova rozpouští v ústech, a uvolňuje bohatou chuť tmavé čokolády.

Čokoládový dezert s jahodou

Zdroj: iStock

Ingredience

  • 150 g tmavé čokolády (rozlámané na menší kousky)
  • 150 g másla
  • 3 velká vejce
  • 3 žloutky
  • 150 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 75 g hladké mouky
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formiček

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200°C.
  2. Formičky na fondant vymažte a vysypte máslem a moukou. Tím zajistíte, že se po upečení snadněji uvolní.
  3. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu spolu s máslem dohladka. Dobře promíchejte a nechte chvíli vychladnout.
  4. V misce vyšlehejte vejce, žloutky a cukr do světlé, pěnové konzistence. Přidejte vanilkový extrakt a zamíchejte. Postupně přidávejte rozpuštěnou čokoládu s máslem a míchejte, dokud není směs hladká. Nakonec vmíchejte hladkou mouku a opatrně promíchejte, abyste dosáhli jednotné konzistence.
  5. Směs nalijte do připravených formiček, asi do poloviny nebo trochu méně, jelikož fondanty během pečení nabobtnají.
  6. Pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut. Fondanty by měly mít pečený okraj a měkké, tekuté středy.
  7. Po vyndání ihned překlopte fondanty na talíře. Podle chuti posypte práškovým cukrem nebo podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny či šlehačkou.

Fotogalerie

Text: Claudie Kornelová
Foto: iStock
Zdroj: Kniha – How to Cook That : Crazy Sweet Creations (Chocolate Baking, Pie Baking, Confectionary Desserts, and More) od Ann Reardon, Kniha – Cook Beautiful od Athena Calderone, Kniha: Little Library Cookbook od Kate Young, Kniha – Cook with Me: 150 Recipes For The Home Cook od Alex Guarnaschelli

Kategorie: Recepty
Tagy: dezert jidlo valentýn
Sdílejte článek

Diskuze