Zdroj: Shutterstock

Znáte rostlinu, která sytí půl miliardy lidí? Vyzkoušejte mnohostranný maniok!

16. 02. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Maniok je tropická rostlina, která je v různých částech světa základní surovinou pro přípravu pokrmů. Maniok jedlý je skutečně mnohostranný. Nejen, že živí více než půl miliardy obyvatel, ale jeho využití najdeme i v kosmetickém průmyslu. Kromě maniokové mouky se maniok jedlý používá při výrobě piva, různých alkoholických nápojů nebo krmiv pro zvířata. V potravinářském průmyslu se zpracovávají především hlízy manioku.

Co je maniok?

Ačkoliv jsou hlízy manioku, které se konzumují nejvíce, jednou z nejdůležitějších rostlin světa, v našich končinách patří maniok spíše k méně známým surovinám. Manioky bychom mohli přirovnat k bramborám, protože mají vysoký obsah škrobu, železa, draslíků a vitamínů.

Přečtěte si také:
Sumak: Exotické a návykové koření, které oživí kuchyni a pomůže i žaludku

Podobně jako brambory, tak i manioky jsou známé všestrannými druhy přípravy od vaření a pečení po smažení. Z manioku se vyrábí mouka, tapioka (například tapiokové perly pro přípravu pudingů apod.) a skvěle se hodí do lahodných sladkých i slaných receptů.

Smažený maniok

Základem jihoamerické kuchyně je právě maniok, přesněji hlízy manioku jedlého. Mezi oblíbené tradiční pokrmy patří smažený maniok, který je zvenku křupavý, ale uvnitř jemný a krémový.

Smažený maniok

Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • Hlízy manioku
  • Olej na smažení
  • Sůl
  • Oblíbené studené omáčky k servírování

Postup

  1. Konce hlízy manioku odřízneme a nakrájíme na kousky dlouhé asi 5 centimetrů.
  2. Na každém kousku manioku uděláme asi 2 mm hluboký podélný zářez ostrým nožem. Tím narušíme hnědou slupku manioku a lehce ji sloupneme.
  3. Čerstvý syrový maniok má mít bílou barvu. Bílou dužinu omyjeme pod tekoucí vodou.
  4. Připravené hlízy manioku přemístíme do hrnce se studenou vodou, přidáme špetku soli a přivedeme k varu.
  5. Vaříme 15 až 30 minut do změknutí. Následně odstraníme tuhé jádro každého kousku manioku a nakrájíme na klínky.
  6. Povařený maniok smažíme do zlatohněda a křupava.
  7. Smažený maniok podáváme nejlépe čerstvý, ještě horký s oblíbenými omáčkami.

Filipínský maniokový dezert

Tradiční filipínský maniokový dezert má mnoho podob a několik různých receptů. Základem je nastrouhaný maniok, kterému se na Filipínách říká kamoteng kahoy a balinghoy. Filipínský maniokový dezert je podobný cheesecakeu a příprava se dělí na 2 části – na přípravu těsta a přípravu polevy.

Maniokový dezert

Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 kg strouhaného manioku
  • 2 šálky kokosového mléka
  • 1 a ½ šálku neslazeného kondenzovaného mléka
  • 2 vejce
  • ¼ šálku rozpuštěného másla
  • 6 lžiček strouhaného sýra typu čedar
  • ½ šálku kondenzovaného mléka
  • 14 lžiček krupicového cukru

Na polevu:

  • 2 lžičky mouky
  • 2 lžičky cukru
  • ½ šálku kondenzovaného mléka
  • 2 lžičky strouhaného sýra typu čedar
  • 2 šálky kokosového mléka
  • 1 bílek

Postup

  1. Těsto připravíme důkladným smícháním strouhaného manioku, rozpuštěného másla, obou typů kondenzovaného mléka, sýru čedar, cukru a 2 vajec. Přidáme 2 šálky kokosového mléka a opět promícháme.
  2. Kulatou dortovou formu na pečení vymažeme máslem a přelijeme do ní těsto.
  3. Troubu nastavíme na 175 °C a po 10 minutách vložíme dortovou formu. Pečeme 1 hodinu.
  4. Mezitím si připravíme polevu. Menší rendlík dáme na mírný plamen a spojíme cukr, mouku a ½ šálku kondenzovaného mléka. Důkladně promícháme.
  5. Za stálého míchání přidáme 2 lžičky strouhaného sýru a kokosové mléko. Bez přestání ohříváme a mícháme cca 10 minut.
  6. Hotovou polevou přelijeme upečené těsto a rovnoměrně rozetřeme.
  7. Oddělíme vaječný žloutek od bílku. Štětec namočíme do bílku a potřeme jím polevu maniokového dezertu.
  8. Dezert vložíme do trouby na režim grilování a pečeme tak dlouho, dokud poleva nezíská světle hnědou barvu.
  9. Finální podobu dezertu ozdobíme nastrouhaným sýrem a můžeme podávat.
Přečtěte si také:
Od babiččina hovězího vývaru až k vietnamské Pho. Tradiční a exotické recepty pro každou kuchyni

Manioková slanina

Následující recept potěší nejen vegetariány a vegany, ale všechny, kteří rádi zkouší nové chutě a experimentují s nevšedními surovinami. Manioková slanina je o dost lehčí verzí živočišné slaniny a hodí se všude tam, kde jsme zvyklí použít vypraženou slaninu.

Oloupaný maniok

Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 hlíza manioku
  • ¼ šálku sójové omáčky Kikkoman se sníženým obsahem soli
  • 1 lžička tekutého kouře
  • 2 lžičky javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžička uzené papriky
  • Špetka soli
  • Kokosový olej na smažení

Postup

  1. Ve střední míse smícháme sójovou omáčku, tekutý kouř, javorový sirup nebo med, uzenou papriku a sůl.
  2. Maniok podélně nařízneme, odstraníme hnědou slupku a bílou dužinu opláchneme pod tekoucí studenou vodou.
  3. Pomocí škrabky vytvoříme z manioku tenké dlouhé proužky. Ty marinujeme alespoň 15 minut v připravené marinádě.
  4. Nepřilnavou pánev přemístíme na střední plamen. Přidáme kokosový olej a jakmile bude pánev rozpálená, vložíme několik marinovaných proužků manioku.
  5. Smažíme z obou stran a v průběhu smažení potíráme maniok zbylou marinádou, aby byla manioková slanina zkaramelizovaná. Podáváme teplé nebo studené.

Fotogalerie

Text: Adéla Ozomová
Foto: Shutterstock
Zdroj: saborbrasil.it, panlasangpinoy.com, hotforfoodblog.com

Kategorie: Recepty
Tagy: dezert maniok tropické rostliny
Sdílejte článek

Diskuze