Černý bez v láhvi
Zdroj: Istock

Skvělý recept na podporu imunity a boj proti virům? Léčivý sirup z černého bezu

16. 01. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Černý bez se po staletí používá jako lék proti nachlazení a chřipce. Zvyšuje imunitu a je silným prostředkem k léčbě virových infekcí. Vyzkoušejte recept na bezový sirup, který podpoří vaše zdraví a stojí podstatně méně než sirupy z obchodu či lékárny.

Pomáhá černý bez proti chřipce a virům?

Existuje několik studií, které prokázaly zmíněné výhody černého bezu na podporu imunity. Další studie potvrdila, že doplňky z bezu pomáhají při infekcích horních cest dýchacích. Zřejmě to ani pro vás není žádná novinka, protože bez se už po celá staletí používá v lidovém léčitelství k boji proti chřipce a nachlazení i v našich končinách. Zdá se tedy, že extrakt z bezu nabízí účinnou, bezpečnou a nákladově efektivní prevenci a podporu léčby viróz.

Černý bez

Černý bez Zdroj: Istock

Co obsahuje černý bez?

Bez je plný antioxidantů, má vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a antokyanů, které fungují protizánětlivě. Právě díky množství antioxidantů je tato rostlina považována za hotový zázrak v přírodní léčbě. Pozitivní je, že sirup z černého bezu chutná i dětem, a když si ho vyrobíte doma, víte, co přesně obsahuje (hlavně neobsahuje žádné škodlivé chemikálie a barviva). Nezapomínejte však, že jeho plody, bobule, listy i kůra jsou jedovaté a bobule i květy potřebují tepelnou úpravu.

Přečtěte si také:
Bylinky a léčivé rostliny, kterými si posílíte imunitu

Jak si vyrobit bezový sirup

Potřebujete:

  • 5 hrnků vody
  • 1 hrnek sušených bobulí černého bezu
  • 4 tyčinky skořice
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 kávovou lžičku mletých hřebíčků
  • 1½ hrnku medu
  1. Do středně velkého hrnce nalijeme vodu. Přidáme 1 hrnek sušených plodů bezu, 4 skořicové tyčinky, 2 kávové lžičky mletého zázvoru a 1 kávovou lžičku mletých hřebíčků. Dobře promícháme.
  2. Směs přivedeme k varu, přikryjeme a dusíme asi 45 minut, dokud nezhoustne a nezredukuje téměř na polovinu.
  3. Potom směs odstavíme z ohně a necháme hodinu vychladnout.
  4. Přelijeme přes sítko s hustými oky do velké mísy. Vybereme tyčinky skořice. Potom pomocí lžíce rozmačkáme bobule, které jsou v sítku, abychom z nich dostali všechnu šťávu. Přimícháme med.
  5. Opatrně přelijeme do skladovací láhve s pevným uzávěrem a dáme do lednice. Sirup vydrží v lednici i několik měsíců.
Bezový sirup

Bezový sirup Zdroj: Istock

Jak užívat tento sirup?

Dospělí mohou denně užít lžíci tohoto sirupu, děti od jednoho roku polovinu kávové lžičky nebo celou. Při akutních virózách můžete užít jednu dávku každé tři hodiny.

1 kávová lžička sirupu obsahuje:

kalorie: 7 kcal
sacharidy: 2 g
bílkoviny: 1 g
tuk: 1 g (nasycené tuky: 1 g)
sodík: 1 mg
draslík: 6 mg
vláknina: 1 g
cukr: 1 g
vitamín A: 9 IU
vitamín C: 1 mg
vápník: 3 mg
železo: 1 mg

Sabína Zavarská
foto: Istock

Kategorie: Recepty
Tagy: bez černý léčivé stromy
Sdílejte článek

Diskuze