Zdroj: Shutterstock

Perníčky jsou vánoční must-have. Vyzkoušejte je ve zdravé či švédské variantě

28. 11. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

Měkké perníčky tradičně patří k vánočním svátkům společně s dalšími druhy cukroví. V historii patřily poddajné medové perníčky k velkému luxusu kvůli velmi vysoké ceně koření. Vyzkoušejte recept na okamžitě měkké perníčky, jejich zdravou variantu nebo skandinávskou obdobu vánočních perníčků.

Malé medové perníčky různých tvarů a podob se tradičně připravují a zdobí před vánočními svátky s dostatečným předstihem, aby stihly změknout. Ale nebylo tomu tak vždy. Perníkové koření bylo dříve velice drahé a ne každý si mohl dovolit přípravu perníčků.

Vánoční perníčky

Zdroj: Shutterstock

Když si nějaká rodina mohla dovolit nákup cenného koření, byl to skutečně svátek jednou ročně. V dnešní době naštěstí nepatří voňavá měkká pochoutka mezi luxusní zboží.

Přečtěte si také:
Peče celá země: Na slovíčko v kuchyni s cukrářem Josefem Maršálkem

Perníčky, které jsou měkké hned

V předvánočním shonu je snadné zapomenout upéct včas medové perníčky. Je velmi důležité naplánovat je s dostatečným předstihem, aby stihly do Vánoc změknout. Naštěstí existuje recept na perníčky, které jsou hned poddajné.

Příprava perníčků

Zdroj: Shutterstock

Kromě medu se používá také cukr a je více než důležité perníčky nepéct příliš dlouho – zůstaly by totiž tvrdé. Perníkové koření si můžeme koupit, anebo vyrobit sami. V mlýnku pomeleme skořici, hřebíček, badyán, anýz, muškátový oříšek, kardamom, zázvor či koriandr.

Ingredience na zhruba 3 plechy

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 celá vejce
  • 50 g másla
  • 2 polévkové lžíce kvalitního tekutého medu
  • zarovnaná lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření

Postup

  1. Všechny suché ingredience smícháme v míse. Poté přidáme máslo a promícháme. Následně vlijeme 2 celá vejce, která jsme předtím rozkvedlali, a tekutý med.
  2. Vypracujeme měkké těsto buď ručně na pracovní desce, anebo pomocí robotického hnětače těsta. Jestliže se těsto stále drolí, přidejme vodu po polévkových lžících a znovu těsto zapracujme.
  3. Až bude těsto dostatečně měkké a poddajné, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet minimálně 2 až 3 hodiny v chladničce. Pokud nás netlačí čas, necháme odležet přes noc.
  4. Troubu si předehřejeme na 160 °C a do plechů si rozprostřeme papír na pečení. V menší misce rozmícháme 1 žloutek s jednou čajovou lžičkou studené vody.
  5. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále nebo na pracovní desce na sílu asi 0,5 cm. Vykrájíme tvary pomocí formiček a pokládáme na plechy.
  6. Perníčky pečeme 8–10 minut podle jejich velikosti.
  7. Pozor na přepečení. Jakmile půjdou perníčky lehce zvednout z plechu, přestože budou ještě trochu poddajné, je hotovo. Perníčky zesílí i v průběhu stydnutí.
  8. Ještě horké perníčky potřeme rozmíchaným žloutkem s vodou, aby byly hezky lesklé.
  9. Vyčkáme asi 3 minuty a přemístíme perníčky z pečicího plechu na mřížku, aby se nezapařily.

Zdravé špaldové perníčky

Nejen vánoční období, ale celý prosinec se nese v duchu rodinných návštěv a hodování ve velkém stylu, které je zakončené silvestrovskou nocí. Co si letošní Vánoce alespoň trochu odlehčit zdravější variantou perníčků?

Perníčky bez polevy

Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 5 šálků špaldové mouky nebo celozrnné mouky
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 šálek změklého másla
  • 2/3 šálku medu
  • 2/3 šálku melasy
  • 1 celé vejce

Postup

  1. V menší míse smícháme všechny suché ingredience (mouku, zázvor, skořici, hřebíček, sůl a jedlou sodu).
  2. Ve velké míse rozšleháme změklé máslo s medem a melasou.
  3. Poté přidáme celé vejce a těsto opět dobře vymícháme.
  4. Suché přísady z menší mísy postupně přidáváme do máslového těsta a průběžně mícháme, dokud nebude těsto dostatečně hladké a měkké.
  5. Hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vytvarujeme kulatý tvar bochníku. Oba dva zabalíme do potravinářské fólie a chladíme v lednici alespoň 2 hodiny.
  6. Předehřejeme troubu na 190 °C a na pomoučené pracovní desce vyválíme perníkové těsto válečkem na sílu půl centimetru.
  7. Vykrajovátky vytvoříme perníčky požadovaných tvarů a pokládáme na plech s pečicím papírem.
  8. Pečeme přibližně 10 minut podle velikostí. Jakmile zdravé perníčky zhnědnou, vyjmeme je z trouby a necháme pár minut odpočinout.
  9. Po pár minutách je přemístíme na mřížku, aby vystydly i ze spodní strany.
  10. Po vychladnutí zdobíme zdravé perníčky bílkovou polevou, rozinkami nebo kakaovou polevou.
Přečtěte si také:
Jak si připravit sušené pomeranče a vyrobit si z nich krásné vánoční dekorace

Švédské sušenky pepparkakor

Malé, tenké a křupavé sušenky pepparkakor by se daly přirovnat k našim medovým perníčkům. Sušenky pepparkakor jsou typické vánoční cukroví ve skandinávských zemích.

Švédské perníčky

Zdroj: Shutterstock

Název pepparkakor je složenina dvou slov mající význam pepřové sušenky. I naše perníčky mají kořen ve slově pepř. V moderních receptech na perníky se však pepř už nepoužívá.

Ingredience na zhruba 80 sušenek

  • 2 ½ šálku hladké mouky
  • 170 g změklého másla
  • 4 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky černého mletého pepře
  • Špetka kajenského pepře
  • 1 ¼ šálku hnědého třtinového cukru
  • ¼ šálku melasy nebo medu
  • 1 celé vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky soli

Postup

  1. V míse smícháme hladkou mouku, jedlou sodu a sůl.
  2. Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo na střední teplotu, dokud se nerozpustí. Neustále kroužíme pánví, aby máslo nezhnědlo. Po rozpuštění přelijeme máslo do velké mísy.
  3. V menší misce si promícháme koření a přidáme ho k máslu společně s cukrem a melasou. Šleháme, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne hladké těsto.
  4. Do máslového těsto přidáme celé vejce, žloutek a šleháme metličkou do hladké lepkavé konzistence.
  5. Do máslového těsta nasypeme suché ingredience a důkladně promícháme.
  6. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a přemístíme na 2 hodiny do chladničky.
  7. Těsto půl hodiny před vykrajováním necháme při pokojové teplotě. Troubu si předehřejeme na 130 °C a plechy vysteleme papírem na pečení.
  8. Těsto vyválíme válečkem na tloušťku 1 milimetru. Pokud těsto praská, uhladíme ho prsty a pokračujeme ve válení.
  9. Vykrajovátky tvoříme libovolné tvary a opatrně přemístíme na plechy. Mezi jednotlivými sušenkami necháme mezeru, protože se při pečení mírně roztáhnou.
  10. Sušenky vložíme do trouby a pečeme přibližně 20 minut podle velikosti. Ke konci pečení zvýšíme teplotu na 180 °C.
  11. Sušenky pepparkakor jsou hotové, jakmile budou na dotek tvrdé a kolem okrajů ztmavnou.

 Fotogalerie

Text: Adéla Ozomová
Foto: Shutterstock
Zdroj: kucharkaprodceru.cz, artfulhomemaking.com, thecutlerychronicles.com

Kategorie: Recepty
Tagy: Vánoce
Sdílejte článek

Diskuze