Dýně není jen na ozdobu nebo do polévky. Vyzkoušejte muffiny, hummus nebo gnocchi!
Když se řekne dýně, většině lidí se vybaví typická krémová polévka. Není divu, je to klasika podzimní kuchyně. Ale byla by škoda zůstat jen u ní. Dýně je totiž neuvěřitelně univerzální surovina, která se hodí nejen do slaných jídel, ale i do dezertů a nápojů. A pokud ji umíte správně připravit, překvapí vás svou jemnou, lehce nasládlou chutí.
1. Sladké dýňové muffiny, které voní podzimem
Dýně má jednu skvělou vlastnost – díky své přirozené sladkosti se hodí i do moučníků. Když ji upečete v troubě a rozmixujete, získáte krásně jemné pyré, které pak můžete použít podobně jako jablka v koláči.

Dýňové muffiny s medem a skořicí provoní celý domov a zaručeně zlepší náladu i v pochmurný den. Zdroj: Shutterstock
Na muffiny budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 150 g dýňového pyré (nejlépe z máslové dýně)
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 80 ml oleje
- 1 lžičku prášku do pečiva
- špetku skořice, muškátového oříšku a zázvoru
Postup je jednoduchý:
- smícháte sypké ingredience, přidáte vejce, olej a pyré a vymícháte hladké těsto.
- Naplníte košíčky na muffiny a pečete asi 20 minut při 180 °C.
Výsledek? Jemné, voňavé muffiny, které krásně provoní byt kořením a hodí se ke kávě i čaji. Pokud chcete recept posunout dál, přidejte do těsta hrst nasekaných vlašských ořechů nebo kousky čokolády.
2. Dýňové latté: voňavý hit chladných dnů
Pokud jste někdy slyšeli o „pumpkin spice latté“, možná si řeknete, že je to jen módní výstřelek z kaváren. Ale věřte, že když si ho připravíte doma, zjistíte, že je to ideální podzimní nápoj. Spojuje jemnost mléčné pěny, chuť kávy a sladké koření, které zahřeje na těle i na duši.

Dýňové latte voní po skořici, muškátovém oříšku a podzimu, který si můžete vychutnat v každém doušku. Zdroj: Shutterstock
Na domácí verzi budete potřebovat:
- 2 lžíce dýňového pyré
- 1 šálek mléka (může být i rostlinné)
- půl lžičky skořice, špetku muškátového oříšku a zázvoru
- 1 lžičku cukru nebo medu
- 1 espresso
Postup:
- Mléko s pyré a kořením ohřejte, rozmixujte dohladka a nakonec přidejte espresso.
- Hotové latté můžete ještě dozdobit šlehačkou a posypat skořicí.
3. Špagetová dýně s parmazánem a bylinkami
Špagetová dýně je malý zázrak. Po upečení se její dužina rozpadá na dlouhá vlákna, která připomínají těstoviny. Je lehká, bezlepková a skvělá pro všechny, kdo chtějí odlehčit jídelníček, ale nechtějí se vzdát špaget.
Ingredience:
- 1 středně velká špagetová dýně
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvé petrželky nebo bazalky
- sůl a pepř podle chuti
- nastrouhaný parmazán na posypání
Postup:
- Dýni rozkrojte podélně napůl a vydlabejte semínka.
- Obě poloviny potřete olejem, osolte, opepřete a dejte péct na plech řezem dolů.
- Pečte asi 40 minut při 200 °C, dokud dýně nezměkne.
- Vidličkou vyškrábejte dužinu – vzniknou dlouhá „vlákna“ podobná špagetám.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej, krátce orestujte česnek a přidejte dýňové špagety.
- Posypte čerstvými bylinkami a parmazánem.
Hotovo! Jednoduché jídlo, které chutná tak skvěle, že těstoviny ani nechybí.
Recept na dýňový hummus, gnocchi a cheesecake najdete na další straně ->