Dýně není jen na ozdobu nebo do polévky. Vyzkoušejte muffiny, hummus nebo gnocchi!
Když se řekne dýně, většině lidí se vybaví typická krémová polévka. Není divu, je to klasika podzimní kuchyně. Ale byla by škoda zůstat jen u ní. Dýně je totiž neuvěřitelně univerzální surovina, která se hodí nejen do slaných jídel, ale i do dezertů a nápojů. A pokud ji umíte správně připravit, překvapí vás svou jemnou, lehce nasládlou chutí.
4. Dýňový hummus: oranžový dip plný chuti
Možná znáte klasický cizrnový hummus, ale zkusili jste někdy přidat dýni? Jemně nasládlá chuť se perfektně kombinuje s tahini a citronem.

Dýňový hummus s ořechy a tymiánem má jemně nasládlou chuť, která skvěle ladí s čerstvým pečivem. Zdroj: Shutterstock
Ingredience:
- 200 g pečené dýně (máslová nebo hokkaido)
- 1 plechovka cizrny
- 2 lžíce tahini
- šťáva z půlky citronu
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř, špetka římského kmínu
Postup:
- Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Pokud je hummus příliš hustý, přidejte trochu vody.
- Podávejte s pita chlebem nebo zeleninou.
Výsledkem je krém, který má krásnou oranžovou barvu a chutná fantasticky.
5. Dýňové gnocchi s máslem a šalvějí
Domácí gnocchi z brambor zná skoro každý, ale když část těsta nahradíte dýní, vznikne jemnější varianta s lehce nasládlou chutí.

Dýňové gnocchi se šalvějí mají jemně nasládlou chuť a v kombinaci s máslem působí dokonale podzimně. Zdroj: Shutterstock
Ingredience:
- 300 g pečené dýně (rozmixované na pyré)
- 200 g vařených brambor
- cca 150 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
Na omáčku:
- 50 g másla
- čerstvá šalvěj
- parmazán
Postup:
- Brambory i dýni rozmačkejte a smíchejte s vejcem a moukou.
- Vypracujte těsto a vyválejte válečky, které nakrájejte na kousky.
- Vařte ve vroucí osolené vodě – jakmile vyplavou, jsou hotové.
- Mezitím na pánvi rozpusťte máslo a přidejte šalvěj.
- Gnocchi obalte v máslové omáčce a posypte parmazánem.
Voňavé, nadýchané a opravdu netradiční jídlo z dýně.
6. Dýňový cheesecake s karamelem
Cheesecake je oblíbený dezert, který si skvěle rozumí s dýňovým pyré. Výsledek? Krémová sladkost s jemnou podzimní příchutí.

Dýňový cheesecake voní po skořici a karamelu a je tak vláčný, že se rozplývá na jazyku. Zdroj: Shutterstock
Ingredience:
Na korpus:
- 200 g sušenek (např. Bebe)
- 80 g rozpuštěného másla
Na náplň:
- 500 g krémového sýra (Philadelphia, Lučina apod.)
- 200 g dýňového pyré
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 1 lžička skořice, špetka muškátového oříšku
Na ozdobu:
- karamelová omáčka
Postup:
- Sušenky rozmixujte a smíchejte s máslem, vtlačte do formy.
- V míse vyšlehejte sýr s cukrem, přidejte vejce, pyré a koření.
- Nalijte na korpus a pečte asi 50 minut při 160 °C.
- Po vychladnutí polijte karamelovou omáčkou.
Podzimní dezert, který zaujme i ty, kdo si myslí, že dýně do sladkého nepatří.
Proč dát dýni šanci: víc možností, než čekáte
Dýně není jen sezónní dekorace nebo polévka na dva způsoby. Je to surovina, která se hodí do sladkých i slaných jídel, navíc je zdravá – obsahuje spoustu vlákniny, betakarotenu a vitamínů. Ať už ji zkusíte v muffinech, špagetách nebo jako latté, zjistíte, že má mnohem širší využití, než by vás napadlo.
A bonus? Dýňové pyré si můžete připravit do zásoby a zamrazit. Pak máte během zimy kdykoliv po ruce základ na rychlý moučník nebo horký nápoj.
Tak co, pustíte se letos do experimentování?
Galerie:
- Pečená dýně s rozmarýnem má výraznou chuť a jemně oříškový tón, který vynikne i bez masa.
- Dýňové muffiny s medem a skořicí provoní celý domov a zaručeně zlepší náladu i v pochmurný den.
- Dýňové latte voní po skořici, muškátovém oříšku a podzimu, který si můžete vychutnat v každém doušku.
- Špagetová dýně s parmazánem je lehká a voňavá alternativa klasických těstovin.
- Dýňový hummus s ořechy a tymiánem má jemně nasládlou chuť, která skvěle ladí s čerstvým pečivem.
- Dýňové gnocchi se šalvějí mají jemně nasládlou chuť a v kombinaci s máslem působí dokonale podzimně.
- Dýňový cheesecake voní po skořici a karamelu a je tak vláčný, že se rozplývá na jazyku.
- Dýně všech tvarů a barev jsou královny podzimu a v kuchyni nabízejí nekonečné možnosti chutí.
Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroje:
- Kniha – The Pumpkin Cookbook: 139 Nutritious Recipes for Year-Round Enjoyment – DeeDee Stovel
- Kniha – Purely Pumpkin: More Than 100 Seasonal Recipes to Share, Savor, and Warm Your Kitchen – Allison Day
- Kniha – Pumpkin – Ryland Peters & Small
- Kniha – Cooking with Pumpkin: Recipes That Go Beyond the Pie – autor neuveden