Každý byt či dům je opatřen kuchyní, která je nezbytnou součástí života jeho obyvatel. V kuchyni se tráví čas při přípravě jídel nebo jeho konzumaci, ale je i místem relaxace především pro ty, kteří rádi vaří.

Chef Collection přináší čerstvý styl do evropských kuchyní

Chef Collection přináší čerstvý styl do evropských kuchyní

Ve spolupráci se špičkovými kuchaři, držiteli Michelinských hvězd, vytvořil Samsung sérii domácích spotřebičů špičkové kvality ušitou na míru evropskému zákazníkovi.

Uspořádaní kuchyně musí mít svou logiku

Uspořádaní kuchyně musí mít svou logiku

Uspořádání kuchyně musí mít svou logiku – chladnička by měla být co nejblíže ke dveřím a mezi varným centrem a dřezem by mělo zůstat minimálně 30 cm volné plochy. Varná deska má být od konců a rohů pracovní desky vzdálena alespoň 20 cm a plynová varianta by neměla být umístěna pod oknem, aby průvan nesfoukl oheň. Varné centrum raději

Sektorová kuchyně

Při výběru kuchyně byste měli dát pozor na to, jak velký prostor kuchyně zaujímá. Dalším faktorem je zda kuchyň zařizujeme jako novou nebo budeme předělávat starou. Pokud je menších rozměrů, je vhodné přemýšlet o sektorové kuchyňské lince. Ta nás může mile překvapit nízkými pořizovacími náklady. Neznamená to ale nekvalitní a podřadné provedení. Dnešní nabídka sektorových kuchyňských linek obsahuje veškeré moderní prvky. Pokud chceme dražší a luxusní provedení, i v tomto si můžeme vybrat z řady sektorových kuchyňských linek.

sektorové kuchyně

Na začátek…

Před samotnou realizací sektorové kuchyně je nutné vědět rozměr místnosti; rozvody elektřiny, plynu a vody; umístění zásuvek a vypínačů; rozměry oken, dveří, výška místnosti, výška parapetů od podlahy; směr otvírání a rozměr dveří; umístění stupaček a topných sestav (např. radiátory); zda jsou zdi betonové, zděné nebo ze sádrokartónu; umístění digestoře; výška umístění pracovní plochy kuchyňské linky podle osob, které ji budou nejčastěji využívat.

Barvy

Dalším rozhodnutím by mělo být barevné provedení jednotlivých skříněk sektorové kuchyně, které by mělo ladit s podlahou a stěnami.

Skříňky sektorové kuchyně

Každá kuchyňská linka se skládá se skříněk horních, které mohou být uzavřené, otevřené nebo prosklené. Spodních skříněk, které mohou být uzavřené, výsuvné, klasické, středně vysoké nebo vysoké. Dvířka skříněk mohou být potažena fólií, která má výhody ve snadné údržbě a ochraně před mechanickým poškozením a může být jak v provedení imitace dřeva, tak i v pastelových barvách; další možností jsou hliníková dvířka se skleněnou výplní, které se výborně hodí ke spotřebičům v metalovém provedení; dvířka mohou být i lakovaná.

sektorová kuchyně

Prostor pro spotřebiče

Můžeme využít vestavěné spotřebiče, jako je lednice, mikrovlnná trouba, pečící trouba, varné desky, myčky nádobí, digestoře. Tyto spotřebiče můžeme od vybírat od různých tuzemských nebo zahraničních výrobců či dodavatelů. Není od věci si vybrat tyto spotřebiče od jednoho z nich, vzhledem k případné reklamaci.

Při sektorových kuchyních je výhoda, že se dají ke spotřebičům přizpůsobit a sladit.

Úložný prostor

Pro úložný prostor v kuchyních lze využít tzv. drátěný program. Jedná se o různé typy odkládacích ploch jak uvnitř skříněk, tak i ve volném prostoru, které dokreslují celkový design kuchyně. Výhodou je jeho značná variabilita a praktičnost. Jednotlivé komponenty jsou vyrobeny z pochromované oceli, která nám ladí se spotřebiči. Mohou být ve tvaru drátěných polic, košíků, které mohou být ve výsuvném nebo otáčivém provedení. Ve tvaru, chromových tyčí pro zavěšení pracovního náčiní nebo formě závěsných sklenic.

sektorove-kuchyne-home_bydleni (2)

Dřezy

Ke každé kuchyňské lince (i sektorové) patří dřez. I když budeme mít jako doplňkový spotřebič myčku, dřez využijeme na čištění a oplachování zeleniny, ovoce nebo masa. Nebo na slévání horké vody při vaření a bude nám dobrým pomocníkem při nezbytném mytí rukou při přípravě pokrmů. Z tohoto důvodu bychom měli vybrat jeho správný tvar a vybavení dle našich potřeb. Na výběr máme dřezy nerezové, které jsou nejčastější, jejich nevýhoda je ve spojení s vápenitou vodou, která zanechává skvrny.

Další možností jsou granitové dřezy pro sektorové kuchyne, které jsou dražší a jsou vyrobeny z uměle drceného kamene spojeného akrylátovou pryskyřicí. Oproti dřezům nerezovým na nich není vidět zaschlé kapky a jsou zdravotně a hygienicky nezávadné. Můžeme si vybrat i dražší provedení z materiálu umělého kamene, který je vyroben z přírodního minerálu (bauxitu) a je spojen metakrylátovou pryskyřicí. Výhodou je odlití dřezu v jednom kusu přesně na míru kuchyně.

Jako vybavení dřezu může být tvarovaný košík na odkládání nádobí nebo drtič kuchyňského odpadu, který nám pomůže se všemi zbytky.

kuchyně

Pracovní prostor v kuchyni

Pracovní desku musíme vybírat takovou, která nám poskytne kvalitu a odolnost. Musí odolat teplenému, mechanickému, nebo chemickému poškození. Měla by být umístěna ve vhodné výšce a bít v designu kuchyňské linky či stěn kuchyně.

Součástí dřezu jsou dřezové baterie, které bychom si měli vybírat především dle přívodu vody, typu kuchyně, typu kuchyňského dřezu a využití. Můžeme si vybrat baterie s chromově lesklým povrchem, s nerezovým matným povrchem nebo granitové baterie. Podle typu baterie máme na výběr stojánkové a zvýšené; baterie s výsuvnou sprchou nebo bezdotykové baterie.

Drtič odpadu – nezbytný pomocník v kuchyni

Velkým pomocníkem v sektorové kuchyni jsou drtiče odpadu, které nám pomáhají se zbavit zbytků jídel při jejich přípravě. Jde o velmi rychlé a bezpečné řešení, které nám výrazně ušetří tak drahocenný čas. Jedinou podmínkou je použití studené vody, jelikož se tuk ve své stužené formě obaluje na zbytky a zabrání se tak usazování mastnost v odpadním potrubí. Drtič lze namontovat do staré či nové kuchyně. Je samočistící, takže nepotřebuje speciální údržbu. Spotřeba vody je jen minimální. Pozor si musíme dát jen na určité potraviny a předměty, se kterými by si drtič neporadil. Jde především o horký olej, tvrdší konzistence jako májí skořápky ořechů nebo mořské plody, vlákna od kukuřičných klasů nebo natě z celeru či pórku, které se tak mohou namotat na části drtiče. Z předmětů jde především o igelitové sáčky, sklo, kov, keramiku nebo chemikálie.

Madla a úchyty jsou praktickým doplňkem skříněk a měli by dokreslovat celkový design. Samozřejmě by měli být dobře padnoucí se správnou ergonomií.

sektorove-kuchyne-home_bydleni (1)

V současné době se s odklízením odpadů a jejich tříděním používají v kuchyních různé druhy odpadkových košů. Můžeme je rozdělit na vestavěné a volně stojící. Pokud zvolíme variantu vestavěného koše na smíšený odpad lze jej umístit za spodními dvířky, která se buď vysouvají, otáčí nebo vyklápějí. Ideální je jej umístit pod dřez. Pokud odpad třídíme lze využít soustavu odpadkových košů. Při užívání volně stojícího koše, bychom měli vybírat dle designu a funkčnosti. Každá z variant má své klady a zápory.

Světlo

Osvětlení v kuchyni je velmi důležité neboť ne každá má své vlastní okno. Velmi často jsou kuchyně umístěny v tzv. kuchyňském koutu, kde se bez řádného osvětlení neobejdeme. Vždy by mělo splňovat dvě základní kritéria a to funkčnost a design. Osvětlit je nutné všechny pracovní plochy a jídelní kout. Pro sektorové kuchyně si můžeme vybrat z řady bodových světel, zářivek nebo různých geometrických tvarů. Pod skříňkami lze použít světlo na ramínkách, které nám dodá příjemný světelná efekt. Hlavním světlem by mělo být světlo stropní, které nám osvětlí celou plochu kuchyně. Pozor bychom si měli dát na jeho umístění vzhledem k oknům, výšce stropu nebo brvám stěn.

Pokud budeme zařizovat kuchyni novou nebo předělávat starou, je nutné vybírat veškeré vybavení s rozmyslem, protože kuchyně je často místem, kde budeme trávit hodně času, ať už přípravou pokrmů a jejich následnou konzumací nebo jen setkáním s rodinnými příslušníky nebo známými.