zelenina
Březen v zahradě
Ptačí hostéMnoho běžných ptáků naší přírody i zahrad patří mezi stěhovavé druhy. Jako první se k nám vracejí skřivani, a to často již v únoru. Další přilétají drozdi, špačci, racci, potom čejky, husy velké a […]
Zahrada pro…děti
Zahrady by měly odrážet osobnost svého majitele. České zahrady však většinou žádnou individualitu nevyzařují. Je to zahradnickými firmami a špatnými projekty? Omezeným sortimentem rostlin nebo nedostatkem peněz? Zakopaný pes může být i v naší nedůvěře […]
Zimní zelenina, topinambur
Židovské brambory či jeruzalémské artyčoky. Pod těmito a mnoha dalšími označeními najdeme dnes znovu objevenou rostlinu s jedlými hlízami, topinambur. Tato dva až tři metry vysoká rostlina patří do rodu slunečnic, o čemž svědčí také rodový […]
Zdraví z přírody
S příchodem podzimu přibývá nemocí z nachlazení a na přelomu prosince a ledna obvykle propukají epidemie chřipky. Naštěstí nám příroda poskytuje účinné prostředky, s jejichž pomocí se můžeme proti onemocněním chránit.Nejlepší je samozřejmě nečekat, až onemocníte. […]
Pěstujeme netradiční zeleninu
Mezi běžnou zeleninou se čas od času objeví i nové či netradiční druhy. Nejedná se vysloveně o novinky vzniklé v laboratořích šlechtitelů, ale o druhy, které tak trochu zabloudily do našeho klimatického i geografického pásma […]
Pastinák – zelenina jen pro gurmety?
Ve středověku bylo pěstování pastináku rozšířeno po celé Evropě, dokud se v 19. století neobjevila cukrová řepa. Tehdy sloužil povařený pastinák jako sladidlo – šťáva se nechala odpařit a hnědá hmota se užívala jako med. […]
Co dělat v prosinci
Něžné překvapeníSmutné holé zahrady jsou běžným koloritem zimních měsíců. Nemusí tomu tak ale být, už v zimě rozkvétají hned dvě nenáročné dřeviny pěknými květy. Jde o jasmín nahokvětý s veselými žlutými kvítky a neodolatelně krásnou […]
Rozhovory s architektem
V listopadovém čísle jsme si povídali s Pavlem Chloubou, naším externím dopisovatelem, o zakládání zahrad v souladu s přírodou. Probrali jsme spolu některé zásady, které se vyplatí ctít, a na konci rozhovoru jsme slíbili, že […]
Vodnice a tuřín
Polévka z vodnice a tuřínová kaše zachránily v průběhu staletí mnoho lidí od hladu. V současnosti jsou vodnice a tuřín téměř lahůdkovými zeleninami, které zahrádkáři znovu objevují a konzumenti jim teprve přicházejí na chuť. Tuřín […]
Pěstujeme lahůdkovou zeleninu
Vypěstovat si zeleninu, kterou na trhu běžně nedostanete – to je nejvyšší projev kulinářského požitkářství. Lahůdková zelenina není k obyčejnému nasycení, jejím prostřednictvím si doslova vychutnáváme život. Některé druhy, jako je chřest, se už na […]