Zdroj: iStock

Originál Míšeň? Kdepak, cibulák má původ v Číně. Fascinující historie designové klasiky

Je to možná první trend, který se kdy  interiérovém designu rozmohl. Ovšem na rozdíl od ostatních tento na své popularitě nikdy neztratil. Dodnes platí, že když porcelán, tak v modrobílé barevné kombinaci s důvěrně známými vzory: květinami, krajinami a ovšem cibulí.

Mnozí mají tento typ porcelánu natolik vypálený v paměti a spojený se vzpomínkami na dětství, domov a blízké příbuzné, že si ani nechtějí připustit, že tento typ porcelánu není původem český. 

Češi v této mylné představě nejsou sami. Třeba takoví Finové milují tento porcelán také, a barevné spojení modré bílé si asociují s oblohou a sněhem, a ovšem s národními barvami.

Tradiční finská firma Arabia s tímto designovým motivem pracuje už desetiletí. Dobré důvody, aby si seveřané mysleli, že modrobílý porcelán je jejich národní kulturní dědictví. Ale není.

Ruční malování porcelánu modrým kobaltovým pigmentem na talíř, detail práce řemeslníka při tvorbě tradičního dekoru

Malování porcelánu rukou a štětcem, kde každý tah rozhoduje o tom, jak bude vzor žít po další generace. Zdroj: Shutterstock

Populární motiv nevznikl ani ve věhlasné Míšni

Vzdělanější lidé si určitě vzpomenou na pojem míšeňský porcelán. Šlo o první evropský porcelán, jehož tvůrcem byl v roce 1708 jistý Ehrenfried Walther von Tschirnhaus. Pod jeho rukama a rukama jeho žáků vznikaly talíře, hrníčky a figurky mnoha tvarů a vzorů.

Ten nejslavnější cibulový vzor vznikl v roce 1739. Ihned si získal obrovskou popularitu a protože tehdy neexistoval princip ctění duševního vlastnictví, oblíbený vzor zkopírovalo na 60 dalších výrobních míst, včetně českých porcelánek.

V roce 1928 Německý nejvyšší soud prohlásil Meissener Zwiebelmuster za veřejný statek. Míšeňský porcelán byl pojem, některé zdobené talíře měl ve svém bavorském sídle Adolf Hitler. Jenže dokonce ani Míšeň není kolébkou tohoto mimořádně populárního vzoru, přestože zmíněný vůdce Třetí říše by si jistě přál, aby tomu tak bylo.

Přečtěte si také:
Naše babičky nebyly designérky, a přesto jejich domov zářil podzimní atmosférou. Jak se tradicemi inspirovat i dnes?

První výrobky vznikly dávno předtím, než v Česku vládli Přemyslovci

Pravda je, že modrobílý porcelán vznikl v Číně, a to před dlouhými 1400 lety. Jak uvádí článek londýnského muzea Victoria and Albert Museum, které mimochodem má ve svých sbírkách velmi bohatou kolekci modrobílého porcelánu, poprvé se tento ikonický design objevuje za dynastie Tchang (vládla v letech 618 – 906).

Podívejte se na váš sváteční porcelán, který máte jistě bezpečně schovaný a vytáhnete jej možná až příští týden při příležitosti štědrovečerní hostiny. Z podobných talířů jedli čínští císaři v době, kdy v českých zemích sídlil kupec Sámo se svou družinou.

Porcelán se v průběhu staletí postupně zdokonaloval. První nádobí mělo poněkud našedlé tělo. Ale v dynastii Yuan (1279 –1368) si keramici v Jingdezhen v provincii Jiangxi do hlíny přidávali kaolin a vyvinuli technologii vypalování.

Řemeslné zpracování modrobílého porcelánu se výrazně zlepšilo. Modrá barva byla ještě zářivější, protože šikovné ruce tvůrců pracovaly s kobaltovým pigmentem vyráběným v provincii Yunnan nebo dováženým ze Středního východu.

Detail tradičního cibulového vzoru na porcelánovém talíři v modrobílé kombinaci s typickými stylizovanými motivy

Cibulový vzor, jak byl vytvořen v Míšni, byl inspirován čínským dekorem koflíků z období Kangxi. Zdroj: iStock

V 17. století vznikaly sběratelsky nejcennější skvosty

Fantazie tvůrců neznala hranic. Z doby středověku už známe vázy a talíře, kde jsou mistrně kombinovány odstíny tmavé a světlé modré pro vytvoření nápaditého kontrastu. Objevují se četné motivy: ptáci, květiny, stromy s větvemi namalovanými v různých odstínech modré, a samozřejmě cibule.

Za vlády císaře Kangxi (1662-1722) byla populární technika Feng shui, kdy byl modrý pigment nanášený tenkou vrstvou, která připomíná malbu tuší. Porcelán z této doby považovali evropští sběratelé v té době za ten nejcennější.

Přečtěte si také:
Tradiční české jídlo se probojovalo do top 100 nejlepších na světě. Není to svíčková ani česnečka

Modrobílá kombinace je zkrátka nepřekonatelná. Tyto barvy společně vytvářejí silný kontrast, který přináší pocit rovnováhy a harmonie. Je to barevné spojení, které je svěží a silné zároveň. Trendy interiérového designu se mění, ale tento porcelán zůstane „in“ snad navěky.

Galerie:

Text: Marek Konvalinka
Foto: Shutterstock
Zdroje:

Kategorie: Dekor Design interiérů
Sdílejte článek

Diskuze