Zdroj Hornbach

Balkónové zahradničení přináší své ovoce

17. 03. 2017
Diskuze (1)
Sdílet

Toužíte po vlastních broskvích, angreštech nebo švestkách, ale chybí vám zahrada? V případě, že jste majiteli balkónu nebo terasy, máte pro pěstování ovoce, zeleniny nebo bylinek ideální podmínky. Odborníci z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach připravili několik užitečných rad a tipů pro takzvané městské zahradničení.

Dostupný výběr ovocných dřevin vhodných pro městské pěstování dnes už umožňuje rozloučit se s kupovaným ovocem, které často bývá vystaveno silným dávkám chemikálií. Díky zakrslým ovocným stromkům a keřům si můžete dopřát přirozenou dávku vitamínů a zároveň budete vědět vše o původu ovoce i zeleniny na vašem stole.

Zdroj Hornbach

Zdroj Hornbach

Založte si zahradu na balkonu

Když se rozhodnete pro vlastní zahrádku, je důležité vybrat správné nádoby na pěstování, substráty a přísady. Pro balkónové zahradničení jsou nejvhodnější lehčí nádoby. Bylinky a zelenina mají rády květináče plastové nebo proutěné s igelitovou vrstvou vevnitř. Ovocným dřevinám se dobře daří v terakotových a keramických truhlících. „Substráty je nejlepší pořídit na míru vysazovaným rostlinám. Například značka Floraself nabízí přímo substrát pro rajčata a papriku či substrát pro zeleninu a rajčata. Pro pěstování trpasličího ovoce doporučuji výrobky Floraself Nature a bylinky lze vysázet do substrátu Floraself Nature pro bylinky,“ radí Daniel Brychta z oddělení zahrady projektových marketů Hornbach. Nezapomeňte na drenážní vrstvu vespod nádoby.

Mohlo by se hodit: Substráty a hnojiva

Zdroj Hornbach

Zdroj Hornbach

Nejvhodnější odrůdy zakrslého ovoce

Z řad ovoce je pro pěstování na balkónech a terasách ideální například odrůda meruňky Aprigold s plody běžné velikosti, beztrnný ostružiník Triple Crown, maliník Glen Ample, beztrnný keř angreštu Captivator nebo zakrslá švestka. „Pro větší pěstitelský úspěch je nejlepší umístit květináče s ovocnými dřevinami na slunné místo, pravidelně je zalévat, hnojit a prořezávat. Hlavní řezy by se měly provádět na podzim, u bobulovin ihned po sklizni, u peckovin na začátku léta a u jádrového ovoce je nejvhodnější seříznout výhonky pro podporu růstu ještě do září,“ upozorňuje Daniel Brychta z Hornbachu.

Zdroj Hornbach

Zdroj Hornbach

Jakou zeleninu a bylinky

Rajčatům nebo paprikám se na slunných balkonech a lodžiích daří velmi dobře. Stejně tak si tam můžete pořídit vyvýšené záhony a osázet je ředkvičkami, salátem, mrkví nebo kedlubnami. Bylinkám postačí i menší truhlíky. Vypěstujete v nich pažitku, bazalku, tymián, šalvěj, oregano, mátu, meduňku i majoránku nebo rozmarýn. Pro setí bylinek je ideální jaro a začátek léta. Bylinky pěstované doma vyžadují sice častější zálivku, ale nesmějí se přelévat. „Zalévání bylinek je nejvhodnější ke kořenům a sklízet by se měly těsně před použitím. Odstřihávejte vždy celé výhonky, nikoliv samotné listy. Rostliny tak zůstanou déle hezké,“ doporučuje Daniel Brychta z Hornbachu.

Zdroj Hornbach

Zdroj Hornbach

Jak pořídit kvalitní sazenice

Pro ty, kdo si nejsou jistí, že by jim semínka dobře vyklíčila a ujala se, nebo s výsadbou začínají s menším opožděním, je mnohem snazší vysazovat přímo sazenice. Spíše než na trhu či ze supermarketů si pořizujte sazenice tam, kde se prodávají v dobré kondici a optimálně zalité. Nejlépe v oddělení zahrady ve specializovaných projektových marketech, kde je záruka kvality. Zároveň si zde může pořídit i chybějící drobné zahradnické náčiní nebo ty správné truhlíky.

Návody: Pěstování a péče o zahradu

ZDROJ: PR článek společnosti Hornbach

Kategorie: Zahrada
Tagy: angrešt balkon Hornbach jahody meruňky návrh zahrady Od partnerů oregano paprika pěstování jahod rady a tipy rajčata zahradniceni
Sdílejte článek

Diskuze

  • Dlouhodobě pěstuju rajčata, to je fakt klasika. I z toho balkónu totiž chutnají skvěle. Úplně něco jinýho než rajčata z obchodu, který jsou někde ze skleníku a nikdy neviděly slunko
    Loni jsem poprvé zkusila ty brambory, četla jsem o tom totiž na víc místech. Kouila jsem jutové pytle a potvrzuju, že vyrostou fakt rychle, za chvilku jsem sklízela a brambory byly stejně velký jako si pamatuju kdysi ze zahrádky.

    maja