Macerat_2.jpg

Bylinné maceráty pro krásu i zdraví

15. 07. 2015
Diskuze (0)
Sdílet

O léčivých účincích bylin jsme už plně přesvědčeni, ale jak z rostlin získat co nejvíce účinných látek? Kromě nálevů či výluhů známe také proces macerace, při kterém namáčíme byliny do jedlých olejů. Tento olej obohacený mnoha […]

O léčivých účincích bylin jsme už plně přesvědčeni, ale jak z rostlin získat co nejvíce účinných látek? Kromě nálevů či výluhů známe také proces macerace, při kterém namáčíme byliny do jedlých olejů. Tento olej obohacený mnoha účinnými látkami můžeme dále použít třeba na přípravu domácí kosmetiky.

Macerovat můžete sušené i čerstvé bylinky.

Macerovat můžete sušené i čerstvé bylinky.

Pokud rádi sbíráte či pěstujete bylinky, určitě hledáte nové způsoby jejich využití. Jestli se nechcete omezovat pouze na přípravu bylinných čajů nebo kořenících směsí, zkuste si připravit domácí macerát. Možná vás překvapí, jak je jeho příprava jednoduchá a časově nenáročná. S olejem si perfektně sedne mnoho tradičních i méně běžných léčivých rostlin. Kvalitní macerát nezáleží pouze na kvalitě bylin, ale hlavně také na typu oleje. Pokud je to možné, využívejte spíše oleje v BIO kvalitě. Skvěle se hodí například olivový olej lisovaný za studena, sójový, řepkový, mandlový nebo olej z pšeničných klíčků. Pokud si rádi připravujete domácí masti, můžete využít také bambucké máslo v kombinaci s jiným olejem.Na co je macerát vůbec dobrý?Využití takto upravených olejů je různorodé. Olej se výborně hodí po doplnění éterických olejů na masáže, na výrobu krémů a mastí nebo třeba pro výrobu lesků na rty nebo jako složka při výrobě domácích mýdel.Výroba macerátu
Při výběru olejů dejte přednost těm v BIO kvalitě.

Při výběru olejů dejte přednost těm v BIO kvalitě.

Základem je olej a čerstvé či sušené bylinky. Pokud budete používat čerstvé, dbejte na jejich úplné ponoření v oleji, jinak hrozí jejich znehodnocení plísní. Pokud používáte olej v tekuté formě a ne třeba bambucké máslo v tuhém skupenství, stačí olejem bylinky pouze zalít. Pro výrobu macerátu využijte klasické zavařovací patentové sklenice, které spolu s bylinkami a olejem uložíte na několik týdnů na slunné místo, třeba poblíž okna. Po dokončení macerace obsah procedíte přes plátýnko a je hotovo. Recepty na výrobu macerátu se mohou v různých bodech lišit. Pokud mísíte tuhý a tekutý olej, je třeba všechny složky spojit rozehřátím ve vodní lázni.FOTO: SHUTTERSTOCK

Bylinné maceráty pro krásu i zdraví

Kategorie: Zahrada
Tagy: byliny Flóra na zahradě léčivé účinky Rychlovka
Sdílejte článek

Diskuze