Čas na stolní víno
Hrozny stolního vína potřebují k dozrání hodně slunce, proto se u nich na konci sezony odstřihávají listy, jež třapiny stíní. Toto opatření má vliv na obsah cukru, tedy na chuť. Lepší situace nastává tam, kde stolní […]
Hrozny stolního vína potřebují k dozrání hodně slunce, proto se u nich na konci sezony odstřihávají listy, jež třapiny stíní. Toto opatření má vliv na obsah cukru, tedy na chuť. Lepší situace nastává tam, kde stolní odrůdy pěstujete ve skleníku – díky teplejšímu prostředí ovoce dozrává nejen dříve, ale i rovnoměrněji (‚Vitra‘, ‚Panonia Koncze‘). Sklízí se probírkou, ale vždy jen množství, které zkonzumujete, stolní hrozny se neskladují. I tak se dá sezona prodloužit na celý měsíc: několik týdnů lze sklízet například tmavou odrůdu ‚Alden‘. U růžových a tmavě vybarvených odrůd někdy hrozny dozrávají nerovnoměrně, potom lze v domácích podmínkách odstřihovat jen části velmi dlouhých, i kilogram vážících hroznů (‚Jubilej Žuravlja‘, ‚Olšava‘, ‚Arkadia‘, ‚Aladdin‘).