Desatero grilování: Od výběru grilu až po ovládnutí ohně
Koho by nebavilo grilování? Způsob přípravy pokrmů, při němž si užijete i spoustu legrace, má ale svá pravidla. A než se stanete mistrem, ujdete dlouhou cestu od správného výběru grilu až po ovládnutí ohně tak, abyste servírovali ty nejchutnější kousky.
Jaký gril vybrat?
Klasika jsou grily na dřevěné uhlí. Maso z nich voní kouřem a grilování na nich vyžaduje přece jenom trošku zručnosti, aby se pokrm nespálil, ale správně propekl. S malým přenosným grilem na dřevěné uhlí navíc můžete vyrazit na grilovací výlet. Grily mají i patentované systémy pro rychlé zapálení a bezpečné uhašení, takže manipulace s nimi a množství do přírody sbalených pomůcek je optimální. Maso připravené na dřevěném uhlí nebo briketách má navíc nenapodobitelnou chuť. Jediné, čemu se vyhněte, je odkapávání tuku a šťáv z masa do žhavých uhlíků, vznikají tak karcinogenní látky. Jinak volba mezi dřevěným uhlím a briketami je na vás. Uhlí se lépe zapaluje a intenzivněji hoří, ale spotřebujete ho více. Dřevěné brikety hoří déle, ale při jejich spalování se mohou uvolňovat chemické látky. Aby byla chuť masa opravdu dokonalá, grilujte na čerstvých bylinkách, ze kterých se uvolní vonné silice a maso dostane tu správnou chuť.
Na typu grilu záleží, jak velkou společnost budete moci nakrmit.
Na trhu jsou na výběr grily jednoduché i profesionálně vybavené, na kterých dokážete vytvořit sofistikované menu pro velkou společnost.
Pokud raději grilujete na terase nebo zahradě a zvete velkou skupinu strávníků, oceníte větší profesionální gril, na který se vejde dostatečné množství jídla. Plynový gril je oblíbený pro jednoduchou obsluhu, kdy jej snadno rozpálíte a také dokážete regulovat teplotu. Samozřejmostí u plynových grilů je nerezový poklop, pod kterým rovnoměrně cirkuluje horký vzduch, maso se dobře propéká a zároveň zůstává šťavnaté a plné vůní. Zajímavým prvkem některých plynových grilů je i to, že disponují aroma systémem. Ten se skládá ze dvou nerezových misek, které můžete naplnit vínem nebo pivem či oblíbeným kořením a bylinkami. Oproti elektrickým grilům, mají plynové grily jednu velkou výhodu. Grilované pokrmy mají opravdu charakteristickou chuť, které na elektrickém grilu nedosáhnete.
Grilování je oblíbená letní forma přípravy pokrmů.
Připravujte jídlo zdravě, chutně a bezpečně tak, aby si grilování užil i váš žaludek a tělo bez jakýchkoli zdravotních problémů.
Jak grilovat zdravě?
Čistota především
Ty části grilu, se kterými přijde grilovaný pokrm do styku, musí zářit čistotou. Není to jen z estetických důvodů, ale především proto, že jakékoli zbytky z předchozího grilování se opět přepalují a vznikají zdraví nebezpečné karcinogenní látky.
Jak čistit?
Abyste gril nezničili, používejte raději speciální čističe na grily a lávové kameny, které na plochu nanesete štětečkem nebo houbičkou a necháte působit několik minut dle návodu. Ty dokážou odstranit jak mastnotu, tak připečené zbytky, které pak snadno setřete houbičkou nebo vlhkým hadříkem.
Z čerstvých potravin
Voňavý šťavnatý kousek masa nebo lákavou zeleninu nezískáte ani na tom nejlepším grilu, pokud nepoužijete čerstvé a kvalitní suroviny. Maso by nemělo být ani nasolené, ani nasáklé vodou z řeznictví, kde potřebují surovinám přidat louhováním v roztoku na váze. Pečlivý a kvalitní výběr se vyplatí.
Marinády ano, či ne?
Většina odborníků radí maso nemarinovat. Pokud už máte chuť na steak, kde výraznější složku chuti tvoří koření než chuť masa, připravte si vlastní, čerstvou marinádu bez soli a nejlépe s bylinkami. Sůl totiž vytahuje z masa šťávu a to je pak po propečení vysušené. Další problém s marinádou je, že pokud stéká do rozžhavených uhlíků, škvaří se a karcinogenní kouř jde zpět do masa.
Vitamín C na maso?
Čerstvou citrónovou nebo limetkovou šťávou doporučují odborníci do marinády přidávat především proto, že kyselá marináda vytvoří na mase štít, který brání, aby se do něj dostal karcinogenní kouř. Naopak sladké marinády na ohni karamelizují a rychle se přepalují.
Gril je potřeba udržovat v čistotě a v pořádku.
Proč a jak správně očistit gril při každém použití? Dosáhnete tak nejlepších výsledků v chuti grilovaných pokrmů.
Jak chutně grilovat
Jak na dokonalou chuť?
Chuť může ovlivnit rošt, na kterém se maso opéká. Oblíbené pro svoji odolnost jsou litinové rošty. Grilování může usnadnit také vícedílný rošt, na kterém lze najednou připravovat více druhů masa a zeleniny, aniž by se chutě navzájem mísily. Aby se maso nevysušilo nebo nespálilo, mělo by být možné opékací rošt podle potřeby přiblížit nebo oddálit od zdroje tepla. Jídlo by se nemělo nechávat na roštu příliš dlouho a otáčet by se mělo pouze jednou. Pokud na rozžhavené uhlíky vhodíte syrové kousky jabloňového, třešňového nebo ořechového dřeva, maso bude mít chuť po uzeném. Dobrou službu masu udělají i čerstvé bylinky položené na okraji grilu. Maso nechte po sejmutí z grilu chvíli odležet. Šťáva z něj se rozlije do celého kousku a jídlo je pak opravdu šťavnaté a plné chuti. Pak pokrm dochuťte, nejlépe hrubozrnnou mořskou solí a čerstvým pepřem a můžete krájet a servírovat.
Zeleninu na gril?
Jednoznačně ano. Cuketa, lilek, papriky, červená a žlutá cibule a keříková cherry rajčata nebo klidně i chřest budou chutnat dokonale a navíc jsou zdravou alternativou k masu. Při grilování zeleniny podle vědců nedochází ke stejným chemickým reakcím a k tvorbě karcinogenních látek, jak se to může stát při neopatrném grilování masa. Lilek a cuketu nechte nakrájené před grilováním asi 15 minut „vypotit“ a poté otřete ubrouskem. Zbavíte se možné hořké chuti.
Hamburger
Velkou oblibu si mezi českou populací získal americký hamburger. Původem vlastně americký není, ale Amerika ho zpopularizovala a jeho přípravu chtěla povznést na umění. My víme, že zformovat mleté maso do úhledné placky není žádná složitost, obzvlášť když si pořídíte šikovnou formičku. To se vám pak dobře tvarovaná masová kola vejdou do rozkrojeného pečiva dokonale. Aby byl hamburger opravdu světový, připravte ho z hovězího masa s obsahem tuku 20 %, které si namelte nebo nechte namlít teprve před grilováním. Maso pouze jemně osolte a grilujte přesně tak jako steak z obou stran. Doba grilování závisí na stáří masa, a proto nezbývá, než první hamburger prostě rozkrojit a otestovat.
Ke grilování se nehodí jen maso, ale své kouzlo má i grilovaná zelenina.
Pokrmy je třeba před grilováním správně připravit. Vyhněte se kořeněným marinádám a dochucujte raději pomocí bylinek.
Doporučujeme ke GRILOVÁNÍ
TEXT MARTINA PAULOVÁ
FOTO ARCHIV FIREM
ZDROJ časopis HOME