Desatero pro užitkovou zahradu
1 Pěstujte zeleninu ze zakoupených sazenic nebo z přímého výsevu – druhy, které nepotřebují předpěstování jako hrášek, keříčkové i popínavé fazole, ředkvičky, karotku. 2 Vhodná je zelenina, která se dá sklízet průběžně nebo opakovaně – […]
1
Pěstujte zeleninu ze zakoupených sazenic nebo z přímého výsevu – druhy, které nepotřebují předpěstování jako hrášek, keříčkové i popínavé fazole, ředkvičky, karotku.
2
Vhodná je zelenina, která se dá sklízet průběžně nebo opakovaně – plodová, brokolice, polníček.
3
Neodkládejte vyvazování, vyštipování nebo dodání opor, snižuje se tak nejen úroda, ale rostlinám hrozí napadení plísněmi a jinými chorobami.
4
Pěstujte bylinky do kuchyně na různých místech zahrady podle nároků na světlo a vláhu, je lepší vysadit víc druhů v menším množství rostlin.
5
Přednostně zalévejte doma nachytanou dešťovkou, je nejlevnější a pro rostliny nejlepší.
6
Starejte se o půdu – mulčujte ji, nenechávejte ji ležet ladem. Prázdné záhony zakrývejte plachtou, po sezoně vysévejte zelené hnojení.
7
Hluboké rytí není nutné každý rok, většinou stačí půdu nadzvednou rycími vidlemi.
8
Pro ochranu rostlin využívejte maximálně mechanické způsoby, tedy pletí, lapače hmyzu odstraňování napadených částí a volnější spon. Teprve když nepomohou, zvolte chemické prostředky.
9
Hnojiva používejte v přiměřeném množství, správně a účelně, vybírejte mezi přírodními produkty. Vyrábějte si vlastní kompost.
10
Využívejte mykorhizní přípravky – obsahují živé spory hub, které se naváží na kořeny většiny rostlin, výrazně ovlivňují jejich růst, odolnost a zlepšují úrodu.