Když zahradu provoní báječné steaky…
Léto doslova svádí k rodinné sešlosti či bujaré party s přáteli v útulném prostředí zahrad a teras. Ještě ale třeba připravit nějaké ty gurmánské vychytávky a k tomu potřebujeme praktického pomocníka. S vhodnou výbavou budete skvěle připraveni a ani mistrně grilovaný steak nebude problém.
Plynové grily jsou oblíbené především pro skvělý výkon a snadnou obsluhu před i během grilování. Okamžité vznícení hořáků zajistí elektronický spínač a regulace teploty je díky samostatně ovládaným hořákům a integrovanému teploměru hračkou. Pod uzavřeným víkem rozpálíte topeniště na vysokou teplotu za 10-15 minut. Navíc technologie TRU-Infrared legendární americké značky Char-Broil mění teplo z hořáků v rovnoměrně proudící infračervené záření. Díky němu se maso nepřipaluje, nevysouší, je extra šťavnaté, má křupavou kůrku, a ještě mu odpařovaný tuk dodává intenzivnější chuť i vůni.
Mezi plynovými grily najdete modely pro občasnou grilovačku, ale i nástroje skutečných BBQ profesionálů. Kromě kvality užitých materiálů a výbavy se tedy při výběru rozhodněte také pro optimální počet hořáků a velikost grilovací plochy s ohledem na plánované využití grilu.
Čištění plynového grilu je taky jednoduché. Po grilování ještě 15 min vypalujeme topeniště pod zavřeným poklopem s hořáky na plný výkon. Po vychladnutí už postačí škrabka, vlažná voda a kartáč na grily. Rozhodně rošty nemyjte v myčce nádobí.
Pokud patříte do skupiny lidí, pro které je grilování spojeno především s vůní kouře, pravděpodobně dáte přednost grilu na dřevěné uhlí. A neuděláte chybu. Steak grilovaný na dřevěném uhlí, to je klasika všech klasik. Správná příprava pokrmů na tomto grilu bude sice vyžadovat větší zručnost, výsledek však stojí za to. Maso na něm upravené nemá co se týče vůně konkurenci. Pokud vám nevadí trochu ušpiněné ruce, nedáte na něj dopustit. Gril na dřevěné uhlí ideálně využijete i na chatě či chalupě.
Hitem sezóny mezi grilovacími fajnšmekry jsou také hybridní grily, které umožňují grilovat na plynu i dřevěném uhlí. Jaký postup zvolíte je tedy jen na vás. Přechod z plynu na uhlí a naopak je otázkou necelé minuty. Zásobník s dřevěným uhlím jednoduše vložíte mezi rošt a plynové hořáky, které uhlí rozpálí rychle a rovnoměrně. Pak už můžete s využitím obou metod během procesu přípravy masa donekonečna experimentovat – recept na přípravu báječných šťavnatých steaků je jen na vás.
Elektrické grily si obvykle volí příznivci grilování na menší terasy nebo balkóny. Jsou skvělým řešením pro malé prostory s přístupem k elektrické síti a díky tomu, že neprodukují více kouře než běžné pečení nebo smažení, nenaruší jejich provoz sousedské vztahy ani v husté městské zástavbě. A na cestách? Snadno přibalíte třeba malý kompaktní gril na plynové kartuše.
Více informací na www.mountfield.cz