
Košťáloviny pro dlouhé léto
Dovolenou o prázdninách si vybírají hlavně rodiče školních dětí, řada lidí si ale bere volno už v červnu nebo naopak až v září. Letní měsíce tak může mnoho zahrádkářů strávit doma na zahradě a věnovat […]
Dovolenou o prázdninách si vybírají hlavně rodiče školních dětí, řada lidí si ale bere volno už v červnu nebo naopak až v září. Letní měsíce tak může mnoho zahrádkářů strávit doma na zahradě a věnovat se zelenině, která potřebuje nejen častou závlahu, ale i pozorný dohled, péči a kontrolu zdravotního stavu.
Mnohdy se jedná o plodiny s dlouhou dobou pěstování, tedy košťáloviny (s výjimkou kedlubnů) a plodovou zeleninu. Plodové zelenině se věnujeme často, košťáloviny však díky svým zvýšeným nárokům stojí trochu stranou zájmu.Dobré stanovištěVelké košťáloviny, tedy zelí, květák, kapusta, brokolice a růžičková kapusta, ke kterým se řadí i o trochu méně náročný kadeřávek a obří kedlubny, potřebují místo s hlubokou kvalitní půdou. Vyžadují půdu těžší, hlinitou, se kterou si hůře poradí jiné zahradní plodiny, jako je třeba salát nebo hrášek. Košťálovinám, hlavně hlávkové kapustě a zelí, nevadí ani chladnější a vlhčí polohy v údolí, naopak zde výborně prospívají. Obecně mají rády hodně vody, zálivka musí ale vždy směřovat ke košťálu, nikoli na listy a hlávky. Půda by měla být v okolí košťálu zkypřená, aby se na ní netvořil škraloup a voda po něm nestékala pryč.Přihnojování v sezoně
Velké košťáloviny, tedy zelí, květák, kapusta,
brokolice a růžičková kapusta, ke kterým
se řadí i o trochu méně náročný kadeřávek
a obří kedlubny, potřebují místo s hlubokou
kvalitní půdou.
Košťáloviny pro dlouhé léto
Kategorie:
Zahrada
Sdílejte článek